Coronavirus Update

Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri

Publicat la data de: 06 August 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri

Implantul dentar este o ancora artificiala plasata chirurgical in maxilar pentru a sustine un dinte protetic. Implanturile dentare reprezinta cea mai populara si eficienta metoda de a inlocui dintii lipsa.

Implanturile dentare sunt compatibile cu organismul uman si sunt facute de regula dintr-un tip special de aliaj de titan pe care organismul nu il respinge ca fiind corp strain.

Titanul este extrem de puternic, de rezistent la coroziunea provocata de acizi, saruri sau oxigen si este non-magnetic, ceea ce inseamna ca nu interfereaza cu imagistica prin rezonanta magnetica.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de implanturi dentare
  3. Avantajele implanturilor dentare
  4. Complicatii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de implanturi dentare

Sus

Tipul de implant dentar cel mai potrivit pentru un anumit pacient va depinde de diferiti factori, cum ar fi localizarea implantului, densitatea osoasa a maxilarului sau sanatatea gingiei si tipul de inlocuire a dintilor pe care implantul il va sustine (coroana, punte sau proteza).

Cele mai frecvent utilizate tipuri de implanturi dentare sunt implanturile intraosoase, adica cele plasate in interiorul osului. Principalele tipuri de implanturi intraosoase sunt:
- conice;
- cilindrice;
- trapezoidale;
- plate;
- de tip cadru (pentru pacientii cu pierdere semnificativa de masa osoasa).

Aceste implanturi sunt de obicei plasate pentru a inlocui radacina unui dinte. Fiecare tip de implant are avantaje specifice, in functie de natura osului in care va fi plasat.

Avantajele implanturilor dentare

Sus

Inlocuirea dintilor lipsa este necesara pentru a permite pacientului sa mestece in mod corespunzator, sa evite pierderea osoasa si sa il ajute sa formeze sunete corespunzatoare, precum si sa-si pastreze forma fetei.

• Imbunatatesc aspectul - implanturile dentare arata si sunt resimtite ca proprii dinti. Intrucat sunt concepute pentru a fuziona cu osul, acestea devin permanente.

• Sunt confortabile - pentru ca devin parte din cavitatea bucala, implanturile elimina disconfortul creat de protezele detasabile.

• Usureaza masticatia - protezele dentare pot face dificila mestecarea. Implanturile dentare functioneaza ca dintii naturali, permitand masticatia cu incredere si fara durere.

• Imbunatatesc stima de sine - deoarece redau zambetul si ii ajuta pe pacienti sa se simta mai bine.

• Sunt durabile - implanturile dureaza multi ani, iar daca sunt bine ingrijite pot dura chiar toata viata.

• Sunt usor de intretinut - ingrijirea implanturilor dentare se efectueaza prin periere obisnuita si clatirea gurii cu apa de gura.

Complicatii

Sus

Desi implanturile dentare se realizeaza de cele mai multe ori cu succes, acestea pot fi uneori asociate cu diverse complicatii si pot chiar sa nu reuseasca. Esecul apare de obicei cand osul nu se sudeaza cu implantul. In anumite situatii, osul se poate deteriora din jurul implantului, cauzand slabirea si eliminarea acestuia.

Acest lucru se poate intampla, in unele cazuri, chiar si dupa mai multi ani de la plasarea implantului. Un traumatism in timpul interventiei chirurgicale, boala parodontala, diabetul, alergia la titan, fumatul sau o infectie dupa operatie pot, de asemenea, sa duca la esecul implantului.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate