Clickmed
programare rapida la medic

Cum se pot realiza lucrari dentare ceramice intr-o singura sedinta cu ajutorul sistemelor CAD/CAM ?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara

Cum se pot realiza lucrari dentare ceramice intr-o singura sedinta cu ajutorul sistemelor CAD/CAM ?

Lucrarile dentare se folosesc de obicei pentru a inlocui dintii lipsa sau pentru a acoperi sau inveli dinti care au suferit distructii avansate.

Exista mai multe feluri de lucrari dentare:

-Coroane dentare
-Punti dentare fixe
-Proteze mobilizabile partiale
-Incrustatii dentare
-Fatete dentare

In mod normal, lucrarile se confectioneaza la laboratorul de tehnica dentara in urma unei amprente realizate de medicul stomatolog la cabinet.

Din acest motiv, durata de executie poate varia intre 1 si 4 saptamani in functie de complexitatea lucrarii sau pretentiile estetice ale cazului. In acest interval, pacientii pot fi chemati la cabinet de mai multe ori pentru realizarea anumitor probe a lucrarii.

In ultimii ani, a fost dezvoltata o tehnologie care permite executarea lucrarilor dentare ceramice intr-o singura sedinta fara participarea laboratorului dentar.

Aceasta se numeste tehnologia CEREC (din limba engleza, „Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics, sau CEramic REConstruction”) si foloseste sistemele computerizate CAD/CAM.

Ce sunt sistemele CAD/CAM ?

Sistemele CAD/CAM sunt sisteme computerizate evoluate cu ajutorul carora se poate prelucra atat zirconiul cat si ceramica dentara.

Sistemele CAD/CAM permit executarea mai multor tipuri de lucrari dentare (coroane sau punti integral ceramice, inlay-uri sau fatete dentare) precum si confectionarea scheletelor de sustinere din zirconiu.

Sistemele CAD/CAM sunt alcatuite din 2 parti:

a. Scanerul este partea aparatului care inregistreaza amprenta digitala. Amprenta digitala este o proiectie 3D a situatiei din cavitatea bucala a pacientului si se executa de obicei cu ajutorul unei camere intraorale

Dupa inregistrarea amprentei digitale, aceasta este transmisa calculatorului care va proiecta lucrarea dentara. Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat.

b. Masina de frezat va confectiona lucrarea dentara prin frezarea unor blocuri ceramice sau din zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.

Ce tipuri de lucrari dentare se pot executa cu ajutorul tehnologiei CEREC ?

In cele mai multe cazuri, tehnologia CEREC se foloseste pentru executarea lucrarilor integral ceramice. Lucrarile integral ceramice sunt alcatuite in totalitate din ceramica fara schelet de sustinere din metal sau zirconiu.

Exista o mare varietate de lucrari dentare integral ceramice : coroane dentare, punti reduse (maxim 2-3 elemente), fatete dentare sau incrustatii (se mai numesc inlay-uri).

Cum functioneaza tehnologia CEREC ?

In prima etapa, medicul stomatolog va pregatii dintii care urmeaza a fi acoperiti de lucrarea proiectata. Aceasta operatiune se numeste slefuire si presupune indepartarea unei anumite cantitati din substanta dentara pentru a obtine o forma specifica peste care se va putea adapta, in cele mai bune conditii, lucrarea dentara.

Dupa incheierea procesului de slefuire, medicul practician va inregistra amprenta digitala. Spre deosebire de amprentele traditionale care folosesc materiale si linguri de amprenta, amprenta digitala se realizeaza cu ajutorul camerei intraorale.

De aceea, acest tip de amprenta este mai confortabila iar pacientii raspund mult mai bine la ea.

Amprenta digitala este transmisa calculatorului cu ajutorul caruia medicul va proiecta pe un ecran lucrarea dentara. Informatiile sunt transmise masinii de frezat care va sculpta lucrarea dorita (coroana, fateta, inlay) din blocuri de ceramica. Toata operatiunea dureaza sub 20 de minute.

Odata ce sistemul a finalizat lucrarea, medicul stomatolog va trebui sa adauge la suprafata lucrarii retusurile finale: caracterizari coloristice in diferite zone ale dintelui, lustruiri,aplicarea stratului de luciu etc.

Aceste retusuri sunt esentiale pentru rezultatul estetic final. Asadar, medicii stomatologi care folosesc tehnologia CEREC trebuie sa aiba si cunostinte destul de bune de tehnica dentara.

Dupa ce lucrarea este finalizata iar rezultatul estetic este apreciat atat de pacient cat si de medic, aceasta va fi „cimentata” definitiv pe dintele sau dintii preparati. Dupa cum am amintit, tot procesul se realizeaza pe parcursul aceleasi sedinte.

Care sunt avantajele acestei tehnologii ?

Marele avantaj al folosirii sistemelor CAD/CAM la cabinetul stomatologic este scurtarea timpului de executie al lucrarilor ceramice. Tehnologia CEREC permite executia acestora intr-o singura sedinta spre deosebire de lucrarile traditionale (realizate la laboratorul dentar) care necesita mai multe sedinte.

Mai mult, amprentele digitale sunt mult mai bine suportate de catre pacienti deoarece nu necesita introducerea de materiale de amprenta in cavitatea bucala.

Sistemele CAD/CAM sunt extrem de precise si permit folosirea unor ceramici moderne extrem de dure si de rezistente. Adaptarea unei lucrari corect executate prin tehnologia CEREC este perfecta.

Ce dezavantaje are tehnologia CEREC ?

a. Estetica

Majoritatea specialistilor considera ca lucrarile ceramice executate cu ajutorul sistemelor CAD/CAM sunt mai estetice decat lucrarile metalo-ceramice (care au un strat metalic de sustinere sub ceramica), dar mai putin estetice decat lucrarile integral ceramice executate la laboratorul dentar. De ce ?

Lucrarile ceramice executate la laboratorul dentar au o coloratie mult mai complexa. Tehnicianul dentar va aplica ceramica in mai multe straturi (4 sau 5 de obicei), iar fiecare strat va avea o coloratie specifica.

Mai mult, tehnicianul va aplica inca de la primele straturi ceramica mai inchisa in partile dintelui situate spre gingie si mai deschisa spre varful dintelui pentru a mima cat mai bine dintii naturali.

Sistemele CAD/CAM pot executa deocamdata lucrari ceramice intr-o singura nuanta. De aceea, aspectul estetic final va depinde in exclusivitate de priceperea si atentia medicului stomatolog, care va executa retusurile finale de suprafata.

b. Costul

Deoarece sistemele CAD/CAM sunt extrem de scumpe, lucrarile ceramice executate prin tehnologia CEREC au un cost mai ridicat decat cele traditionale.

c. Numarul de sedinte

Tehnologia CEREC permite realizarea anumitor lucrari ceramice intr-o singura sedinta. Cu toate acestea, aceasta sedinta este de obicei mai lunga. Coroanele sau puntile dentare reduse au de obicei nevoie de 2 sedinte dar mai scurte.

Concluzii

Este indiscutabil ca tehnologia CEREC are avantaje incontestabile. Aceasta scurteaza timpul de tratament, este extrem de fidela si precisa si permite folosirea de ceramici moderne, extrem de rezistente.

Totusi, aspectul estetic final al lucrarilor depinde in mare masura de experienta, priceperea si atentia la detalii a medicului practician.
Un alt dezavantaj ar fi si acela ca momentan asemenea lucrari sunt destul de scumpe iar aceasta tehnologie este disponibila intr-un numar limitat de cabinete din Romania.

In viitor, este foarte probabil ca aceasta tehnologie va fi folosita pe scara mai larga iar preturile pot deveni mai accesibile.

Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter