Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce sunt fatetele dentare?

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Adrian Negrila
Medic specialist estetica si protetica dentara, competenta implantologie

Clinica: Velvet Dental

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt constructii protetice unidentare ,reprezentate de o foita fina de ceramica sau oxid de zirconiu, realizate in laboratorul de tehnica dentara prin tehnologia CAD-CAM System si care se cimenteaza pe suprafata vizibila a dintilor, in special a dintilor frontali.

Acestea pot fi de doua feluri:

-Prima categorie necesita prepararea in prealabil a dintilor, in sensul ca se slefuieste 0,3-0,8 mm din smaltul vestibular. Aceasta metoda este indicata acolo unde avem nevoie de o schimbare drastica a aspectului dintilor si deasemenea in cazul dintilor voluminosi unde aplicarea fatetelor “no prep”ar creste si mai mult volumul acestora.

-A doua categorie sunt fatetele”no prep” care nu necesita prepararea dintelui si care sunt utilizate pe dintii mici ce prezinta spatii interdentare. Avantajul acestei metode este conservarea tesutului dentar.

Exista o multime de afectiuni pentru care pacientii opteaza pentru tratamentul cu fatete dentare:

- dinti cu discromii, in special la pacientii ce au folosit in copilarie tetraciclina sau au facut exces de fluor.
- dinti tociti excesiv,spatiati sau ciobiti in treimea incizala
- dinti cu treme sau diasteme
- anomalii minime de pozitionare a dintilor frontali.

Cum se realizeaza?

Medicul stomatolog prepara dintii ce urmeaza a fi fatetati prin slefuire selectiva in functie de particularitatile individuale ale fiecarui pacient. Urmeaza amprentarea si transferul modelelor in laboratorul de tehnica dentara.

Acesta trebuie sa aiba dotari de ultima dgeneratie si tehnicieni special instruiti pentru a lucra cu tehnologia CAD-CAM System. In acest caz un avantaj important il au clinicile care au laborator propriu, cum este cazul clinicii Velvet Dental unde tehnicienii dentari au o foarte buna comunicare cu medicii, fiind chiar prezenti in cabinet in timpul amprentarii si stabilirii culorii fapt ce ajuta la integrarea armonioasa a fatetelor cu aspectul facial.

In sedinta a doua fatetele sunt cimentate, pe rand, cu un adeziv special si astfel in mai putin de sapte zile pacientul beneficiaza de un zambet perfect.

Pentru un rezultay excelent, se acopera toti dintii care participa in zambet. De obicei 8-10 dinti.

Desi pretul fatetelor din portelan este ridicat, exista o serie de motive pentru care acestea isi justifica investitia:

- sunt garantate pe o perioada de 10-15 ani
- protejeaza si intareste dintele
- ceramica este biocompatibila si nu irita tesuturile moi din jurul dintelui
- este stabila din punct de vedere cromatic
- izoleaza pulpa dentara asemenea smaltului(nu transnite variatiile de temperatura)
- are aspectul natural, cu proprietati asemanatoare smaltului in ceea ce priveste transluciditatea , textura,culoarea si rezistenta mecanica.

Pentru ca reabilitarea orala prin fatetare dentara sa fie un succes de lunga durata trebuie pastrata o igiena riguroasa si de doua ori pe an sa va prezentati la medicul stomatolog pentru evaluarea starii de sanatate orala.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter