Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum rezolvi problemele dentare din timpul sarcinii?

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Cum rezolvi problemele dentare din timpul sarcinii?

Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot afecta sanatatea orala. Astfel, creste riscul de inflamatie si de sangerare a gingiilor, producand gingivita de sarcina. Aceste probleme trebuie supravegheate indeaproape de catre medicul dentist, intrucat pot afecta inclusiv sanatatea orala a viitorului copil.

Inainte de conceperea unui copil, medicii recomanda ca viitoarea mama sa isi rezolve toate problemele stomatologice, astfel incat sa se evite complicatii serioase care pot aparea in timpul sarcinii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Complicatiile dentare din timpul sarcinii
  3. Cum se pastreaza dintii si gingiile sanatoase in timpul sarcinii?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Complicatiile dentare din timpul sarcinii

Sus

Chiar si in cazul unei sanatati orale bune, nu sunt excluse o serie de probleme:

Gingivita de sarcina

Modificarile hormonale din timpul sarcinii determina inflamarea gingiilor, provocand gingivita de sarcina. Din a doua luna de sarcina, gingiile cresc in volum, devin foarte rosii si sensibile, sangerand foarte usor. Isi revin abia dupa nastere.

Carii

Frecventa cariilor creste in timpul sarcinii, in special in prima perioada a acesteia. Mai mult, se constata o evolutie rapida a complicatiilor provocate de cariile dentare.

Gura uscata

Modificarile hormonale pot duce la uscaciunea gurii. Saliva neutralizeaza placa acida, iar persoanele care sufera de gura uscata prezinta un risc crescut pentru formarea cariilor dentare si pentru dezvoltarea gingivitei.

Granulomul de sarcina

Este o formatiune tumorala mica, ce apare pe fondul unei gingivite deja existente. Granulomul are o culoare albastrui-violacee si prezinta un risc crescut de sangerare. Nu este insa periculos. Aceste formatiuni vor disparea dupa nastere.

Greturile de dimineata si dintii

Starile de greata si varsaturile frecvente pe care le acuza majoritatea femeilor insarcinate ridica temeri legate de sanatatea orala, deoarece acidul gastric poate fi suficient de puternic pentru a contribui la erodarea smaltului dintilor.

Sensibilitatea dentara

Gingivita, gura uscata si erodarea smaltului pot contribui la cresterea sensibilitatii dintilor, atunci cand acestia sunt expusi la alimente si bauturi calde sau reci.

Cum se pastreaza dintii si gingiile sanatoase in timpul sarcinii?

Sus

Igiena orala buna este foarte importanta pe toata durata sarcinii. Este cea mai potrivita modalitate de a elimina riscul problemelor dentare sau de a diminua simptomele.
Medicul dentist poate realiza o curatare profesionala a dintilor pentru a indeparta placa bacteriana si tartrul care expun dintii la riscul formarii cariilor.

Femeile insarcinate se vor spala pe dinti de doua ori pe zi, timp de doua minute, folosind o pasta de dinti cu fluor. Se va folosi o periuta de dinti cu peri moi, pentru a nu rani gingiile.

De asemenea, vor evita consumul unei cantitati prea mari de bauturi si de alimente dulci. La gustarile dintre mese e de preferat sa aleaga fructe.

Vor evita sa foloseasca apa de gura care contine alcool.

Vor mentine permanent legatura cu medicul dentist, pe care il vor instiinta despre sarcina. Acesta ar putea decide suspendarea tratamentelor stomatologice pana dupa nastere.

In timpul sarcinii trebuie evitate radiografiile dentare care, desi folosesc o doza mica de radiatii, pot fi periculoase pentru fat. De asemenea, anesteziile locale folosite in timpul tratamentelor trebuie evitate. La fel si tratamentele cu antibiotice. Medicul va gasi alternative care sa nu puna in pericol sarcina sau fatul.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter