Implanturile dentare - tipuri, avantaje si riscuri

Ce sunt implanturile dentare

Implanturile dentare reprezinta cea mai moderna si eficienta metoda de a inlocui dintii lipsa. Cele mai frecvente cauze ale pierderii dintilor naturali (edentatia partiala sau totala) sunt cariile dentare si boala parodontala.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 30% dintre locuitorii cu varste cuprinse intre 65 si 74 de ani din 70 de tari din lume se confrunta cu edentatie totala, respectiv nu mai au niciun dinte natural. insa, edentatia afecteaza si adultii tineri (35-44 de ani).

Ce presupune un implant dentar

Implantul dentar este o solutie moderna de reabilitare orala, ce reda in proportie de 99% functionalitatea dintilor, respectiv functia de masticatie. Astfel, cei care opteaza pentru implanturi pot manca orice doresc, neexistand constrangeri din punct de vedere al dietei alimentare.

Tratamentul cu implant dentar presupune, de fapt, inserarea unui surub in tesutul osos, acesta urmand sa joace rolul unei radacini artificiale, si atasarea unei lucrari protetice, ce poate fi o coroana dentara (in cazul unui dinte lipsa) sau o punte dentara, in cazul reabilitarii unei arcade (sistemul All-on-4).

Succesul unui implant dentar este definit, in principal, de rezultatul osteointegrarii surubului in tesutul osos si de compatibilitatea materialului utilizat cu organismul uman.

In stomatologia moderna, implanturile de o calitate superioara ofera o rata de succes de aproape 100% in toate situatiile clinice, indiferent de gravitatea acestora, respectiv pacienti diabetici, care au suferit sedinte de chimioterapie, fumatori sau care se confrunta cu severa atrofie osoasa.

Tipuri de implanturi dentare

Medicul implantolog este specialistul in masura sa decida, impreuna cu pacientul, care este cel mai potrivit tip de implant in functie de anumiti factori, cum ar fi localizarea implantului, densitatea osoasa a maxilarului/mandibulei sau sanatatea gingiei.

Important de mentionat este faptul ca fiecare pacient este unic, iar alegerea implantului se face in functie de caracteristicile si situatia medicala a fiecaruia, indiferent ca vorbim de inlocuirea unui dinte, a mai multor dinti sau a tuturor dintilor de pe arcada dentara.

In acest moment, pacientii au la dispozitie numeroase tipuri de implanturi, fie premium, fie de calitate buna, diversitatea fiind data de modalitatea de inserare in os, de forma (conice, cilindrice, trapezoidale), de materialul din care sunt realizate (titan, ceramica sau aliaj), dar si de tipul lucrarii protetice pe care o sustin (coroana dentara, punte sau proteza dentara).

In ceea ce priveste materialul din care este realizat, implanturile dentare din titan si-au cucerit rapid locul in implantologia moderna. Titanul este extrem de puternic, rezistent la coroziunea provocata de acizi, saruri sau oxigen si este non-magnetic, ceea ce inseamna ca nu interfereaza cu imagistica prin rezonanta magnetica.

Cu toate acestea, implanturile realizate din zirconiu sau din aliaj titan-zirconiu reprezinta o alegere din ce in ce mai frecventa pentru cei interesati de tratamentul cu implant dentar, gratie beneficiilor majore aduse pentru pacient.

Avantajele implanturilor dentare

Fara indoiala, pierderea unuia sau a mai multor dinti are un impact negativ nu doar asupra masticatiei si functionalitatii aparatului dento – facial, cat si asupra interactiunilor sociale si a stilului de viata. in consecinta, inlocuirea dintilor lipsa este necesara pentru a permite pacientului sa mestece in mod corespunzator, sa evite pierderea osoasa, dar si pentru a imbunatati aspectul fizic.

Astfel, principalele avantaje ale implantului dentar sunt:

• Imbunatateste stima de sine. Un implant dentar are efect de lifting, deoarece corecteaza asimetriile fetei si reda chipului un aspect armonios si intinerit (in special in cazul pacientilor cu multiple edentatii dentare, al caror contur facial avea un aspect imbatranit).

Previne accentuarea resorbtiei osoase. Potrivit specialistilor, volumul osos scade cu 50% in primii 3 ani de la extractia dentara ceea ce face ca interventiile dupa aceasta perioada sa devina mai complexe
• Imbunatateste sanatatea generala a organismului. Cu dinti puternici si functionali, pacientii pot reveni la o alimentatie normala si sanatoasa, deoarece masticatia nu mai este afectata
• Ofera confort sporit - implanturile elimina disconfortul creat de protezele detasabile

• Sunt durabile - implanturile dureaza multi ani, iar daca sunt bine ingrijite pot dura chiar toata viata, fiind, astfel, cea mai buna investitie atunci cand vorbim despre inlocuirea unui dinte lipsa.

• Sunt usor de intretinut - ingrijirea implanturilor dentare se efectueaza prin igienizarea obisnuita, cu periuta si pasta de dinti, dar si clatirea gurii cu apa de gura. in plus, pentru rezultate bune pe termen lung, este necesara vizita periodica la medicul stomatolog si igienizarea profesionala de cel putin doua ori pe an.

Complicatii

Rata de succes a implanturilor dentare este, potrivit studiilor, de peste 95%. Cu toate acestea, exista riscul aparitiei unor complicatii, in functie de situatia medicala a fiecarei persoane.

Esecul apare de obicei cand osul nu se sudeaza cu implantul, respectiv cand procesul de osteointegrare nu se finalizeaza. In anumite situatii, poate aparea si infectia in jurul implantului, cauzand slabirea si eliminarea acestuia.

Acest lucru se poate intampla, in unele cazuri, chiar si dupa mai multi ani de la plasarea implantului. Un traumatism in timpul interventiei chirurgicale, boala parodontala, diabetul, alergia la titan, fumatul sau o infectie dupa operatie pot, de asemenea, sa duca la esecul implantului.