Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire

Publicat la data de: 01 Iulie 2009 | Actualizat la data de: 08 August 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire

Un nou nascut are greutate mica la nastere daca este mai mic decat media normala pentru sexul sau/si varsta gestationala la care s-a nascut. Astfel de bebelusi au suferit in timpul perioadei de gestatia si nu s-au putut dezvolta normal. In anumite situatii restrictia de crestere este sinonima cu greutatea mica la nastere, mai ales cand nou nascutul cantareste mai putin de 2500 de grame.

Exista si termenul de greutate extrem de mica la nastere, utilizat pentru descriere nou nascutilor care nu depasesc 1000 de grame la nastere si cel de greutate foarte mica la nastere pentru nou nascutii de 1500 de grame.

Incidenta nou nascutilor cu greutate mica la nastere difera foarte mult in functie de zona si de statusul economic general, dar si de nivelul de educatie al mamei.

De exemplu, in tarile dezvoltate, greutatea mica la nastere apare la 8% dintre nou nascuti, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare, apare la peste 30% dintre bebelusi. Multi dintre nou nascutii cu greutate mica la nastere sunt si prematuri. De cele mai multe ori aceasta problema apare ca urmare a unor afectiuni ale sanatatii mamei pe timpul sarcinii.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptomatologie
 4. Investigatii paraclinice
 5. Tratament
 6. Complicatii
 7. Preventie
 8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauzele incriminate in aparitia acestei probleme pot fi grupate in cauze materne, fetale si placentare. Cel mai adesea este vorba de o placenta insuficient dezvoltata, care nu poate face fata cerintelor nutritive ale fatului, rezultand in malnutritia cronica a produsului de conceptie. Dezvoltarea placentei este influentata de factori externi, care pot fi controlati de mama (fumat, consum crescut de alcool, dependenta de droguri), dar si probleme cronice de sanatate, cel mai adesea anemie, trombofilie.

Placenta poate fi agresata endogen in cazul in care mama are insuficienta renala, fenilcetonurie, sau se infecteaza in timpul sarcinii cu virusul rubeolic, cu cytomegalovirus, Toxoplasma gondii sau face sifilis.
Cele mai frecvente cauze fetale de restrictie a dezvoltarii intrauterine sunt reprezentate de anomalii cromozomiale (trisomia 13, trisomia 18, aneuploidia).

Simptomatologie

Sus

Un nou nascut cu greutate mica poate fi nascut prematur si poate dezvolta hipoglicemie, policitemie, sindrom de detresa respiratorie, enterocolite, sau complicatii induse de hipotermie: apnee,acidoza metabolica. Infectiile pot fi mai frecvente si mai severe in cazul acestor bebelusi. Cel mai des sunt incriminate bacterii precum: streptococ beta hemolitic, E.coli sau stafilococ meticilino - rezistent.

Investigatii paraclinice

Sus

Cea mai folosita investigatie pentru stabilirea varstei de gestatie si a greutatii este reprezentata de ecografie. Exista o serie de criterii ecografice care stabilesc diagnosticul, cele mai utilizate fiind: masurarea circumferintei craniene si raportarea ei la circumferinta abdomenului (daca este mai mare poate fi sugestiva pentru restrictie de crestere intrauterina), raportarea lungimii femurului la circumferinta abdomenului, evidentierea oligohidramniosului (lichid amniotic in cantitate scazuta).

Datele obtinute in urma efectuarii ecografiei pot fi utilizate pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Totusi, trebuie mentionat ca aceste masuratori pot fi asemanatoare si in alte situatii, nu doar in restrictia de crestere intrauterina. De exemplu, oligohidramnios apare si in agenezie renala, moarte in uter sau ruptura prematura de membrane.

Tratament

Sus

In cazul in care la ecografie apar modificari anormale, cel mai sigur este ca mama sa fie investigata de catre un specialist obstetrician si un neonatolog. Tratamentul este foarte complex si multidisciplinar si intotdeuna este orientat in functie de cauza care restrictioneaza cresterea fatului.

Complicatii

Sus

Daca restrictia de crestere nu este diagnosticata in timpul sarcinii, fatul se naste cu o greutate mica. Complicatiile apar datorita insuficientei dezvoltari si pregatiri pentru viata extrauterina, mai ales ca multi dintre nou nascuti se nasc si prematur.

Complicatiile care pot deriva din greutatea mica la nastere sunt de cele mai multe ori de natura infectioasa, metabolica (hipoglicemie, hipocalcemie, hiperkaliemie), tulburari respiratorii, boli pulmonare cronice, hemoragii intraventriculare, gastroenterite severe, anemie.

Preventie

Sus

Preventia se poate realiza prin evitarea factorilor de risc de catre mama: fumat, consum de alcool si droguri, prin efectuarea de analize medicale complete si investigatii imagistice ultrasonografice in functie de recomandarile medicului care se ocupa si monitorizeaza sarcina. Mamele care asociaza factori de risc au o sansa de 25% de a naste un copil cu greutate mica sau prematur, comparativ cu mamele fara factori de rsic (3%).


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Circumcizia la nou nascut - ablatia...

  Generalitati Circumcizia reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza preputul, care este un pliu al pielii ce acopera si protejeaza varful penisului. Aceasta interventie chirurgicala se practica cel mai frecvent la nou nascuti in prima zi de viata....citeste mai mult

 • Placenta Abruptio Placenta Abruptio

  Generalitati In mod normal in timpul sarcinii, placenta este atasata ferm de peretele interior al uterului pana in momentul in care se naste copilul. Placenta abruptio reprezinta separarea prematura a placentei inainte de nastere. De vreme ce placenta este considerata...citeste mai mult

 • Toxoplasmoza Toxoplasmoza

  Generalitati Toxoplasmoza este o infectie frecventa a pasarilor si mamiferelor, inclusiv a oamenilor. Ea este produsa de un mic parazit numit Toxoplasma gondii. O persoana care avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata ulterior. Pentru majoritatea...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
Coronavirus Update