Stabilirea varstei fetale
Generalitati
SusVarsta fetala este varsta pe care o are fatul, in uterul mamei, din momentul conceptiei. Varsta fetala permite medicilor sa determine daca fatul se dezvolta in mod corespunzator, in conformitate cu varsta sa si, care va fi data la care urmeaza sa abia loc nasterea.
In functie de varsta fatului, medicul va face recomandari de ingrijire prenatala pentru mentinerea sanatatii mamei si a copilului.
Cuprins articol
De ce trebuie sa se cunoasca varsta fetala
SusIngrijirea prenatala este importanta atat pentru mama, cat si pentru fat. In functie de varsta exacta sau estimativa a fatului, medicul va recomanda anumite tipuri de investigatii prenatale.
De asemenea, varsta fetala este importanta pentru a se evalua cat mai corect modul in care creste si se dezvolta fatul, daca fatul creste intr-un ritm corect si daca organele interne ale acestuia se formeaza la momentul potrivit. Medicul va avea un grafic de crestere fetala pentru a face masuratori adecvate.
In cazul in care fatul sufera de o conditie medicala, acest lucru poate fi depistat in urma ecografiei fetale. Unele afectuni medicale pot fi tratate inainte de nasterea copilului. In aceasta situatie, pentru alegerea celor mai bune modalitati de tratament, varsta fatului este foarte importanta. In functie de aceasta, medicii vor sti daca fatul este destul de dezvoltat pentru a suporta anumite tratamente medicale si chiar interventii chirurgicale, inca din viata intrauterina. In unele cazuri, copilul trebuie scos mai devreme din uter, fata de data la care s-a stabilit anterior ca va avea loc nasterea.
Varsta gestationala versus varsta fetala
SusVarsta gestationala si varsta fetala sunt diferite. Varsta gestationala este perioada de timp care a trecut din prima zi a ultimului ciclu menstrual pana in momentul nasterii.
Varsta fetala este mai scurta cu doua saptamani decat varsta gestationala. Acest lucru este explicat de faptul ca actul sexual in care a fost conceput copilul a avut loc in perioada fertila a femeii, care se inregistreaza, de obicei, la doua saptamani dupa ultima menstruatie.
Dupa nasterea copilului, in functie de masuratorile care presupun cantarirea copilului, stabilirea lungimii acestuia si masurarea circumferintei capului si starea in care se afla parul si pielea acestuia, se poate stabili care este varsta gestationala si daca nou-nascutul are nevoie de ingrijiri speciale. Medicii pot estima varsta gestationala prin verificarea reflexelor, tonusului muscular, posturii si semnelor vitale ale copilului.
Atunci cand varsta gestationala este de trei saptamani, varsta fetala va fi de o saptamana. Pe internet sunt disponibile diverse calculatoare care pot oferi cat mai precis atat varsta gestationala, cat si cea fetala. Pentru aflarea acestora este important sa se cunoasca data ultimei menstruatii si durata medie a ciclurilor menstruale.
Metode de stabilire a varstei fetale
SusExista mai multe metode prin care se poate stabili varsta fetala. Printre acestea se numara:
- Ecografia fetala - Varsta fetala mai poate fi stabilita cu ajutorul ecografiei fetale care va permite medicului sa analizeze marimea fatului. De cele mai multe ori ecografia fetala va fi realizata de catre un medic care are competenta in acest domeniu.
In timpul ecografiei fetale mama isi va dezveli doar zona pelvina. In cazul ecografiei transabdominale, femeia insarcinata ar trebui sa aiba vezica plina. O vezica plina ajuta la o mai buna trasmitere a undelor sonore si impinge intestinele din calea uterului.
Astfel, imaginea obtinuta va fi mult mai clara. Gravida nu va putea urina decat dupa ce se va finaliza investigatia. Totusi, medicul trebuie anuntat daca apare senzatia de durere sau disconfort. Daca ecografia se va face in ultima parte a sarcinii, vezica nu trebuie sa fie complet plina.
Fatul in crestere, destul de dezvoltat, va impinge intestinele. Femeia insarcinata se va intinde pe spate si se va aseza pe o masa de examinare. Daca respiratia sa se ingreuneaza sau daca ameteste in acea pozitie, partea superioara a corpului ar putea fi ridicata sau ar putea sa se intoarca pe partea dreapta.
Medicul va aplica un gel pe burta femeii si va presa pielea acesteia cu un instrument portabil, de mici dimensiuni, miscandu-l pe suprafata burtii de mai multe ori. Fatul va putea fi vizualizat pe un monitor, in timpul testului. Cand testul se va incheia (dupa 30-60 de minute), gelul va fi curatat de pe pielea gravidei.
Viitoarea mama va putea urina, in cazul in care doreste acest lucru. Prin intermediul ecografiei se va analiza atat modul in care s-a dezvoltat fatul, starea de sanatate a placentei si nivelul fluidului amniotic. Ecografia fetala se va face pe parcursul sarcinii, pentru a se obtine detalii legate de evolutia sarcinii, identificarea unor eventuale malformatii ale fatului etc.
- Ecografia transvaginala - In cazul acestei investigatii, nu este necesar ca gravida sa aiba vezica plina. In timpul testului, femeia va sta intinsa pe spate cu soldurile usor ridicate. Peste traductor se va pune un prezervativ. Apoi instrumentul va fi introdus usor in vagin si va fi mutat si rotit pentru a se regla imaginea vizualizata pe monitor.
Ecografia transvaginala va dura intre 15-30 de minute. Ecografia transvaginala este realizata in prima parte a sarcinii, pentru a se stabili cat mai precis care este varsta gestationala a sarcinii. Un alt scop al acestei ecografii este de a detecta o eventuala sarcina ectopica. Rareori ecografia transvaginala se va folosi pentru a se constata care este localizarea placentei sau pentru a se masura lungimea colului uterin.
- Ultima menstruatie - Cu ajutorul cunoasterii primei zile a ultimului ciclu menstrual se poate afla varsta gestatioanala. Din varsta gestationala se vor scadea doua saptamani si se va afla varsta fetala. Medicul va adauga 280 de zile la prima zi a ultimului ciclu menstrual, pentru a stabili data la care va avea loc nasterea. Acest calcul nu este intotdeauna cel mai corect, dar este un indicator util pentru monitorizarea dezvoltarii si cresterii fatului.
- Examenul bimanual - In timpul unui examen bimanual, obstetricianul va introduce doua degete in vagin si va apasa colul uterin. Cealalta mana va fi folosita pentru a apasa uterul, in jos. Dimensiunea, forma si fermitatea uterului vor fi indicii care vor sta la baza determinarii prezentei sarcini si, eventual, a varstei fetale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Sarcina
- Care este varsta optima pentru a avea un copil?
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Aplicatia ecografiei in obstetrica
- Sindromul Turner
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sarcina - Prima luna
- Amenoreea sau lipsa menstruatiei
- Ecografia fetala