Coronavirus Update

7 simptome de cancer ovarian

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Studiu

Sus
7 simptome de cancer ovarian

Cercetatorii au descoperit 7 simptome asociate frecvent cancerului ovarian, plecand de la ideea ca acest tip de cancer este un "ucigas tacut", care ofera putine indicii pana atinge stadii avansate. Cancerul ovarian reprezinta 4% din cazurile de cancer la femei, dar este cel mai dificil de diagnosticat.

In cadrul unui studiu, 212 femei cu varsta peste 40 de ani, diagnosticate cu cancer ovarian primar, au fost comparate cu 1,060 femei sanatoase. Femeile au fost supuse la 39 de consultatii medicale la medici cu specialitati diferite si li s-a verificat istoricul medical din anul precedent diagnosticarii; aceleasi proceduri au fost aplicate si pentru femeile sanatoase. Au fost urmarite simptomele semnalate de cele 212 femei in perioada premergatoare stabilirii diagnosticului.

Cuprins articol

  1. Studiu
  2. Rezultatele studiului
  3. Simptomele si Screeningul cancerului ovarian
  4. Citeste pe aceeasi tema

Rezultatele studiului

Sus

In urma analizarii istoricului medical si a compararii simptomelor semnalate de cele 2 grupuri de femei, s-a stabilit un numar de sapte simptome specifice cancerului ovarian:
- Dilatarea abdomenului;
- Urinare frecventa;
- Durere abdominala;
- Sangerare dupa instalarea menopauzei;
- Pierderea apetitului;
- Sangerare rectala;
- Balonare;

Cercetatorii au calculat apoi, ceea ce ei au denumit: "valoarea reala prognozata" pentru fiecare simptom in parte - adica sansele ca o femeie ce manifeste un simptom specific sa aiba cancer ovarian.

Majoritatea simptomelor au fost prognozate cu o valoare mai mica de 1%, cu exceptia dilatarii abdominale, cu o valoare de 2,5% - ceea ce inseamna ca una din 40 de femei ce prezinta acest simptom va fi diagnosticata cu cancer ovarian. Aceasta valoare a fost considerata ca fiind mare, similara cu riscul de cancer de plaman in cazul expectoratiei cu sange sau cancerului de colon atunci cand apar sangerari rectale.

Dupa o analiza mai amanuntita, cercetatorii au descoperit ca trei dintre cele sapte simptome: durerea si dilatarea abdominala si urinarea frecventa - au fost semnalate cu cel putin sase luni inainte de diagnosticarea cu cancer ovarian si sunt foarte frecvent asociate cu aceasta afectiune.

Simptomele si Screeningul cancerului ovarian

Sus

Femeile folosesc de multe ori termenul de balonare pentru simptomul de dilatare, dar expertii medicali considera dilatarea o crestere progresiva in volum a abdomenului, in timp ce balonarea este o crestere si descrestere interminenta.

Cu toate acestea, dilatarea abdominala nu este un simptom care sa convinga pacientul sa solicite o investigare de urgenta. Balonarea este unul dintre simptomele care persista mai mult in cazul unei femei ce sufera de cancer ovarian, comparat cu o femeie sanatoasa. In cazul in care o pacienta acuza balonari frecvente, medicul trebuie sa o supuna unui examen medical care sa includa un test de sange pentru determinarea antigenului CA-125 (nivelul din sange a acestei proteine este de regula mai mare in cazul femeilor cu cancer ovarian) si o ecografie transvaginala.

Aceste analize se recomanda femeilor cu un risc ridicat de a dezvolta aceasta afectiune (in special cele cu istoric familial de cancer ovarian).

Sfaturi
Expertii recomanda ca in cazul semnalarii dialatatiei abdominale la femei sa se efectueze ecografia transvaginala si testul CA 125. In Statele Unite ale Americii au fost estimate 21,550 de cazuri de cancer ovarian in 2009 si se preconizeaza 14,600 de decese cauzate de aceasta afectiune.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate