Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor
Cancerul ovarian
SusCancerul ovarian reprezinta o proliferare anormala de celule ovariene. Celulele se multiplica rapid si vor infiltra si distruge tesutul ovarian sanatos. Cancerul ovarian este a 5-a cauza de deces a femeilor, la nivel mondial, acest lucru fiind valabil preponderent pentru cancerele ce ajung in stadiu terminal (stadiu 4).
Sistemul reproducator feminin este alcatuit, printre altele, din cele 2 ovare, fiecare pe cate o parte a uterului. Ovarele sunt aproximativ de marimea unei migdale si sunt responsabile de producerea ovulelor, hormonilor estrogen si progesteron. Nu sunt organe vitale, insa sunt esentiale pentru o buna sanatate reproducatoare.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusAtunci cand cancerul ovarian se dezvolta initial, simptomele pot fi complet absente. Cand afectiunea evolueaza si incepe sa dea simptome, acestea sunt nespecifice si astfel sunt atribuite unor alte posibile afectiuni.
In acest fel apare o intarziere a diagnosticului de cancer ovarian si implicit un prognostic mai sever. Semnele si simptomele pot include:
- Balonare si senzatie de plentitudine
- Senzatie precoce de satietate imediat dupa masa
- Pierdere in greutate
- Disconfort in regiunea pelvina
- Fatigabilitate
- Dureri abdominale difuze
- Dureri de spate
- Modificari intestinale, precum constipatia
- Nevoia frecventa de a urina
Cauze
SusCa si orice alta forma de cancer, cancerul ovarian nu are cauze exacte, ci numerosi factori de risc posibil implicati. Proliferarea anormala a celulelor ce le produce malignitatea este o consecinta a unor factori externi si interni, asa numitii factori cancerigeni.
Cancerul ovarian incepe atunci cand celulele ovariene sau periovariene (din imediata vecinatate) dezvolta modificari in moleculele de ADN. Aceste modificari poarta numele de mutatii, iar moleculele de ADN contin informatia necesara functiei celulare. Mutatiile duc la cresterea necontrolata, haotica si exagerata a celulelor, formand in cele din urma o tumora (tumora primara).
Celulele tumorale continua sa traiasca printre cele sanatoase, intr-un final invadand tesutul sanatos si distrugandu-i functiile. De asemenea, celulele se pot desprinde din tumora primara si pot migra pe cale hematogena (vase de sange) sau limfatica (vase limfatice) catre alte sedii; astfel apar metastazele (tumori secundare).
Tipuri de cancer ovarian
SusTipul de cancer ovarian este determinat de originea celuelor tumorale, locul in care acestea au crescut initial. Tipul de cancer este important pentru tratamentul ulterior, intrucat difera in functie de fiecare tip.
Acestea sunt:
- Cancer ovarian epitelial. Acesta este cel mai intalnit tip si include cateva subtipuri, cum ar fi carcinomul seros si carcinomul mucos.
- Tumorile stromale
- Cancer ovarian cu celule clare
Factori de risc
SusFactorii cancerigeni amintiti mai devreme sunt numerosi si diversi. Dintre acestia, amintim:
- Varsta inaintata. Riscul de cancer ovarian creste pe masura ce inaintati in varsta, fiind de regula diagnosticat in viata de adult.
- Mutatii genetice ereditare. Un mic procent dintre cancerele ovariene sunt cauzate de mutatii genetice dobandite ereditar. Genele ce pot creste riscul de cancer ovarian sunt BRCA1 si BRCA2, aceleasi gene responsabile de aparitia cancerului de san.
- Istoricul familial de cancer ovarian. Daca aveti rude de gradul I diagnosticate in trecut cu acest tip de cancer, sansele ca si dumneavoastra sa faceti sunt crescute.
- Supraponderea sau obezitatea. Dereglarile de metabolism si de nutritie cresc smenificativ cancerul ovarian.
- Terapia hormonala de substitutie postmenopauza. in perioada de menopauza si dupa, unor femei le este prescris tratament hormonal, ceea ce poate creste riscul de cancer ovarian.
- Endometrioza. Endometrioza este o afectiune frecventa, dureroasa, in care este afectat tesutul intern al uterului (endometru).
- Varsta primei si ultimei menstruatii. inceperea menstruatiei la o varsta frageda sau inceperea menopauzei prea tarziu cresc riscul de cancer ovarian.
- Sarcina. Femeile ce NU au fost niciodata insarcinate sunt mai susceptibile la a dezvolta acest tip de cancer.
Metode de preventie
SusNu exista un mod sigur de a evita cancerul ovarian, dar exista cateva metode de a reduce riscul.
- Luati in considerare administrarea de anticonceptionale. Anticonceptionalele orale sunt medicamente contraceptive ce pot reduce riscul de cancer ovarian. Totusi, acestea prezinta cateva riscuri proprii, deci luati-le doar la recomandarea unui specialist. Discutati cu medicul dumneavoastra despre aceasta optiune, pentru o decizie cat mai corecta.
- Discutati despre factorii de risc. intotdeauna discutati cu un medic daca prezentati unul sau mai multi factori de risc, cum ar fi istoricul familial sau alte afectiuni ale aparatului reproducator. Medicul va aprecia cat de mare este riscul ca si dumneavoastra sa faceti cancer si va stabili eventuale metode de preventie. Vi se poate recomanda inclusiv o testare genetica, pentru a cauta eventuale mutatii dobandite ereditar.
Optiuni de tratament
SusDaca ati fost diagnosticata cu cancer ovarian, veti avea parte de o echipa medicala care va va pune la dispozitie optiunile de tratament. Este important ca fiecare decizie sa fie bine analizata din mai multe puncte de vedere, iar dumneavoastra trebuie sa cantariti beneficiile vs riscurile oricarui tratament. in principiu, exista 2 tipuri de tratament posibil: local si sistemic.
Tratament local
SusTratamentele locale au scopul de a trata tumora in mod individual, fara a afecta restul organismului. Acestea includ:
- Chirurgia pentru cancer ovarian: indepartarea chirurgicala completa a tumorii
- Radioterapia pentru cancer ovarian: iradierea localizata a tumorii
Tratament sistemic
SusMedicamentele utilizate in tratamentul cancerului ovarian sunt considerate un tratament sistemic, intrucat pot ajunge la celule tumorale raspandite in intreg organismul. De asemenea, pot avea efecte si asupra celulelor sanatoase, netumorale.
Medicamentele pot fi administrate pe cale orala sau intravenoasa, iar cele 3 tipuri principale sunt:
- Chimioterapia
- Terapia hormonala
- Terapia tintita
In mod obisnuit, fiecare tratament se alege in functie de tipul cancerului ovarian, stadiul acestuia si alte particularitati individuale, ce tin de pacient si de boala sa. Majoritatea pacientelor vor trece printr-o interventie chirurgicala pentru a ajuta la indepartarea tumorii. in functie de fiecare caz, poate fi nevoie de inca una/mai multe terapii, fie inainte de operatie, fie dupa, fie ambele.
Prognostic
SusPrognosticul difera in functie de stadiul in care este cancerul in momentul diagnosticarii. Astfel, femeile cu cancer ovarian in stadiu 1 au un prognostic excelent, avand rata de supravietuire de 90%. Pacientele aflate in stadiul 2 au rata de supravietuire 70%, in stadiu 3 rata de supravietuire este 39%, in timp ce femeile cu cancer ovarian in stadiu 4 au o rata de supravietuire de 17%. Astfel este subliniata importana descoperirii si diagnosticului precoce a cancerului ovarian, dar si a oricarui alt tip de cancer.
Concluzie
SusCancerul ovarian este in top 5 cancere severe in randul femeilor, cauzand frecvent decese. Fiind dificil de diagnosticat la timp, acesta ajunge in stadii avansate, cand tratamentele rareori functioneaza. Din acest motiv, preventia prin controale regulate si adresarea medicilor specialisti din timp, dar si prin atentia asupra factorilor de risc, este esentiala.
Bibliografie:
https://ocrahope.org/get-the-facts/staging/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/symptoms-causes/syc-20375941
https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/treating.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament
- Simptomele precoce ale cancerului ovarian
- Tipurile si stadializarea cancerului ovarian
- La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin
- Prezinti risc de a mosteni cancerul de san sau ovarian? Iata ce ai de facut
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la apariti ...
- Tromboza de sinus cavernos
- Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm