Clickmed
programare rapida la medic

Combaterea afectiunilor musculo-scheletice prin reducerea efortului

Publicat la data de: 05 Iunie 2007

In Europa, afectiunile musculo-scheletice (AMS) sunt cele mai frecvente probleme de sanatate legate de locul de munca, afectand milioane de lucratori. 25% dintre lucratorii din Uniunea Europeana sufera de dureri de spate si 23% au dureri musculare. Reduceti efortul!, campania din 2007 a Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca pentru combaterea AMS la locul de munca, sustine o metoda de management integrat cu trei elemente cheie.

In primul rand, angajatorii, angajatii si guvernul trebuie sa colaboreze pentru combaterea AMS. In al doilea rand, orice actiuni trebuie sa ia in considerare 'intregul efort al organismului', care cuprinde toate eforturile si presiunile la care este supus organismul, factorii de mediu, cum ar fi conditiile de munca in frig, si greutatile transportate. In al treilea rand, angajatorii trebuie sa gestioneze mentinerea in munca, reabilitarea si reintegrarea profesionala a angajatilor care sufera de AMS.

AMS sunt cauzate in principal de manipularea manuala a greutatilor, de aplecarile si rasucirile frecvente, de munca fizica grea si de vibrarea intregului corp. Riscul de AMS poate creste odata cu ritmul muncii, satisfactia redusa a muncii, cererile ridicate de la locul de munca si stresul de la locul de munca. Exista, de asemenea, o puternica legatura reciproca intre sistemul nervos si cel muscular: AMS afecteaza alte aspecte ale sanatatii lucratorilor, iar alte afectiuni ale sanatatii pot declansa AMS. AMS reprezinta cea mai mare cauza a absenteismului de la locul de munca practic in toate statele membre. In unele state, 40% dintre costurile despagubirilor acordate lucratorilor sunt cauzate de AMS, acestea reprezentand pana la 1,6% din produsul intern brut (PIB) al tarii. Ele reduc profitabilitatea intreprinderilor si maresc costurile sociale pentru guvern. Numeroase probleme pot fi prevenite sau reduse in mare masura prin respectarea de catre angajatori a reglementarilor existente in domeniul securitatii si sanatatii, precum si a orientarilor de buna practica. Cu toate acestea, exista actiuni specifice care trebuie intreprinse, in cazul in care se doreste combaterea eficienta a AMS.

Pretul pe care il presupun AMS pentru lucratori, angajatori si guvern este enorm. Pentru angajat, acestea provoaca suferinta personala si pierderea veniturilor; pentru angajator, reduc eficienta afacerii; iar pentru guvern, maresc costurile asigurarilor sociale.

'Exista puternica o legatura reciproca intre sanatatea, bunastarea si calitatea muncii lucratorilor, pe de o parte, si prosperitatea economica, pe de alta parte,' spune Jukka Takala, Directorul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca. 'Desi numarul orelor de munca saptamanale este in descrestere, ritmul muncii este in crestere'.

Pozitiile dureroase sau obositoare, munca intr-un ritm foarte alert si in termene stranse, precum si utilizarea tot mai frecventa a masinilor si calculatoarelor provoaca niveluri ridicate de AMS legate de munca, dar si stres. Din aceste motive, exista nevoia de a pune in aplicare strategii si programe de prevenire pentru combaterea problemelor de sanatate ale personalului.
Aceste strategii trebuie sa il plaseze pe lucrator in centrul schimbarilor organizationale si de reorganizare a posturilor de lucru.

Campania 'Reduceti efortul!' culmineaza cu Saptamana europeana a securitatii si sanatatii la locul de munca, organizata in perioada 22-26 octombrie 2007, cu o gama intreaga de activitati si evenimente desfasurate in intreaga Europa.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate