Clickmed
programare rapida la medic

Efecte musculo-scheletice ale balneoterapiei

Actualizat la data de: 04 Iulie 2023

Ce reprezinta balneoterapia?

Sus
Efecte musculo-scheletice ale balneoterapiei

Balneoterapia presupune utilizarea bailor care contin ape minerale termale din izvoare naturale la o temperatura de cel putin 20 de grade C si cu un continut de minerale de cel putin 1 g l. Balneoterapia a fost folosita nu numai in anii stravechi pentru tratamentul diferitelor boli, ci si in vremurile moderne.

In termenul larg de balneoterapie, sunt incluse diverse metode de tratament: bai cu sare sau minerale de la Marea Moarta, bai cu sulf, bai cu radon-dioxid de carbon.

In jurul acestor izvoare termale s-au dezvoltat mii de statiuni balneare. Statiunile balneare se diferentiaza in functie de locatia lor (mare, zona de munte) si de compozitia chimica a apei minerale. De asemenea, sunt clasificate ca fiind slab mineralizate (0,62 g/l), usor mineralizate (210 g/l) sau foarte mineralizate (>10 g/l). Temperatura apei este descrisa ca fiind rece (3040C) sau hipertermica (>40C).

Cuprins articol

  1. Ce reprezinta balneoterapia?
  2. Terapia balneara
  3. Mecanism de actiune
  4. Efectele terapeutice
  5. Boli inflamatorii
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Terapia balneara

Sus

Balneoterapia este oferita fie ca o componenta solitara a demersului terapeutic, fie in contextul terapiei balneare. Terapia balneara, suplimentar fata de balneoterapie, utilizeaza combinatii diverse, cum ar fi impreuna cu fizioterapia, chiar si schimbarea mediului si a stilului de viata, acestea pot contribui la modificarile observate in rezultatele pacientului, adica rezultatul terapeutic nu poate fi atribuit numai balneoterapiei.

Balneoterapia a dus la o imbunatatire clinica mai mare (asa cum este evaluata prin diversi indici) la pacientii cu boli reumatologice si/sau musculo-scheletice.

Pare sa existe un efect benefic al balneoterapiei in majoritatea acestora, in principal asupra ameliorarii durerii in afectiunile reumatologice mentionate si a lombalgiei cronice. Durata efectului benefic al balneoterapiei variaza si, in majoritatea studiilor revizuite, dureaza cel putin 3 luni.

Mecanism de actiune

Sus

Mecanismele biologice prin care scufundarea in apa mineralo-medicinala si aplicarea namolului atenueaza simptomele mai multor patologii nu sunt inca pe deplin intelese. In ultimele doua decenii, mecanismele imunologice de eficacitate au fost studiate intr-o serie de investigatii, indicand efecte antiinflamatorii care ar putea sta la baza beneficiilor clinice ale balneoterapiei.

Efectele terapeutice

Sus

Procedurile balneoterapeutice sunt efectuate in principal pentru prevenirea, tratarea si reabilitarea afectiunilor musculo-scheletice, dar s-au dovedit utile si pentru diverse alte indicatii, cum ar fi pentru tratamentul sau reabilitarea bolilor dermatologice, boli imuno-inflamatorii, sindroame dureroase cronice, boli cardiace cronice si sindroame metabolice sau boli neurologice, precum si in reabilitarea pacientilor cu afectiuni psihiatrice.

Balneoterapia functioneaza bine in cazul tensiunii musculare, deoarece este calmanta si relaxanta si poate fi asociata cu ameliorarea diferitelor boli.

Efectele terapiei balneare pot fi impartite in trei categorii:
• mecanice - imersia permite pacientului sa mobilizeze articulatiile si sa intareasca muschii cu un disconfort minim;
• termice - apa fierbinte provoaca vasodilatatie superficiala si s-a demonstrat ca reduce spasmul vascular si staza in patul unghial si conjunctiva;
• chimice - aditivii din apa balneara actioneaza in primul rand asupra pielii, dar nu exista nicio indoiala ca in anumite conditii este posibila resorbtia mineralelor. Compozitia si proprietatile fizice ale diferitelor ape balneare variaza. Aceasta poate fi sarata, sulfuroasa, bicarbonatata, carbonica, bogata in radon, bogata in seleniu, arsenic si feruginos.

Efecte musculo-scheletice cronice: Balneoterapia a fost practicata de secole in managementul bolilor musculo-scheletice cronice.

Scopul balneoterapiei in bolile musculo-scheletice este de a imbunatati gama de miscari articulare, de a intarii muschii, de a ameliora spasmele musculare, de a mentine sau de a imbunatati mobilitatea functionala si, in consecinta, de a ameliora suferinta pacientilor.

Boli inflamatorii

Sus

Studiile de specialitate au aratat ca o perioada de doua saptamani de terapie cu bai de sulf sau pachete de namol, singure sau in combinatie, a fost eficienta in tratamentul pacientilor cu artrita reumatoida. Au fost observate imbunatatiri semnificative pentru o perioada de pana la 3 luni.

A fost raportat ca baia zilnica in Marea Moarta sau baia zilnica cu sulf, sau o combinatie a ambelor, a dus la imbunatatiri ale simptomelor, cum ar fi durata rigiditatii matinale, forta de strangere si numarul de articulatii active la pacientii cu poliartrita reumatoida pe parcursul unei perioade de urmarire de 3 luni.

Spondilita anchilozanta este o alta boala inflamatorie cronica care beneficiaza de balneoterapie. S-a observat o imbunatatire semnificativa a rigiditatii matinale, a distantei degete-podea si a bunastarii generale. Terapia combinata cu exercitii balneare alaturi de tratamentul standard cu medicamente si terapie fizica s-a dovedit a fi mai eficienta in comparatie cu tratamentul singular la pacientii cu spondilita anchilozanta.

Efectul benefic al balneoterapiei a fost observat si la pacientii cu fibromialgie. Semnele si simptomele bolii s-au imbunatatit la pacientii care au primit bai de sulf si ameliorarea a persistat timp de 3 luni.
Desi balneoterapia nu inlocuieste, ci completeaza, terapia medicamentoasa conventionala, cu siguranta este benefica in cazurile potrivite.

Boli neinflamatorii

Balneoterapia pentru osteoartrita a oferit rezultate satisfacatoare. Modificarile criteriilor de evaluare dupa o perioada de urmarire de 6 luni au aratat o imbunatatire in ceea ce priveste durerea, afectarea functionala si calitatea vietii.

Lombalgia este o alta boala musculo-scheletica neinflamatoare care beneficiaza de efectele pe termen scurt si lung ale terapiei balneare. Dupa 3 saptamani de interventie si 6 luni de urmarire, pacientii au avut o imbunatatire semnificativa a semnelor si simptomelor bolii, precum si a consumului de medicamente (analgezice si antiinflamatoare).

Eficacitatea balneoterapiei in gestionarea pacientilor cu artrita este atribuita modificarilor fiziologice precum cresterea diurezei si hemodilutiei, precum si modificarilor biomecanice ca mobilitatea articulara, relaxarea si cresterea fortei musculare.

Informatiile privind potentialele efecte adverse din studiile revizuite sunt practic absente.

Concluzii

Sus

Balneoterapia este o abordare complementara eficienta in managementul mai multor patologii de grad scazut legate de inflamatie si stres, in special afectiunile reumatice si metabolice, cum ar fi osteoartrita, fibromialgia, spondilita anchilozanta, artrita reumatoida si in lombalgia cronica.

Cu toate acestea, in ciuda beneficiilor clinice si simptomatice demonstrate ale acestor terapii, rolul lor in medicina moderna este inca controversat, in principal pentru ca mecanismele biologice care stau la baza acestor beneficii nu au fost inca complet elucidate. In contextul acestor patologii, sunt in mod clar necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele de eficacitate.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032246/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30259887/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1742-1241.2009.02062.x


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate