Clickmed
programare rapida la medic

8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune

Actualizat la data de: 15 Iulie 2013

Generalitati

Sus
8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune

Medicamentele comune sunt insotite de avertismente privind efectele secundare pe care le pot produce, cele mai frecvente fiind tulburarile stomacale, starile de ameteala, durerile musculare sau durerile de cap.

De la banala aspirina si pana la pilulele complexe de ultima generatie, medicamentele fie provoaca un disconfort minor dupa administrare, fie complicatii severe (reactii alergice) sau aparitia unor efecte secundare neobisnuite.

Daca senzatia de greata sau eruptiile cutanate nu sunt efecte secundare straine consumatorilor, transformarea urinei intr-o nuanta intensa de albastru sau ruptura tendonului lui Ahile sunt manifestari mai putin cunoscute si anticipate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de efecte secundare ale medicamentelor
  3. Efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de efecte secundare ale medicamentelor

Sus

Exista mai multe tipuri de efecte secundare ale medicamentelor, clasificate de specialisti.

- Reactiile alergice. Pot sa apara din pricina oricarui medicament care contine o substanta la care bolnavul este alergic. Simptomele pot varia de la mancarimi si eruptii cutanate, pana la reactii anafilactice, cu potential letal.

- Complicatiile date de structura chimica. Unele medicamente au intotdeauna efecte adverse, din pricina structurii lor chimice. Un exemplu este medicamentul care trateaza alergiile numit difenhidramina. Acesta suprima activitatea unei substante din organism, numita acetilcolina, in timp ce atenueaza simtomele alergice, provocand stari de ameteala sau uscarea cavitatii bucale.

- Efectele secundare insesizabile. Mai exista o categorie de medicamente cu efecte secundare greu de sesizat, asa cum sunt unele anticoagulante ele impiedica formarea de cheaguri in sange, insa pot produce in cele din urma hemoragii interne, fara alte semne clinice exterioare.

- Efectele secundare prin asociere. Anumite efecte secundare apar prin combinatia medicamentelor cu alte substante, o asociere periculoasa, ce se poate solda cu manifestari cel putin neplacute. De pilda, consumul de alcool si administrarea paralela a analgezicelor narcotice cauzeaza numeroase decesuri din pricina acestor supradoze accidentale. Studiile arata ca bolnavii care beau suc de grapefruit si urmeaza un tratament medicamentos, pot afecta impactul pe care substantele il au asupra organismului.

Efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor

Sus

1. Halucinatiile

Halucinatiile reprezinta perceperea vizuala, tactila sau olfactiva a unor lucruri care nu exista de fapt in realitate. Aparitia lor este asociata de cele mai multe ori cu administrarea unor droguri recreationale (precum LSD-ul), insa exista si medicamente comune ce au pe lista efectelor secundare posibile halucinatiile. Acestea sunt pilulele care contin substanta numita eszopiclone. De asemenea, antidepresivele pe baza de escitalopram predispun si ele aparitiei halucinatiilor.

2. Colorarea urinei in albastru sau negru

Urina isi schimba culoarea si consistenta sub influenta mai multor factori, precum alimentatia, infectiile din organism, deshidratarea, afectiunile renale sau medicamentele. Sfecla rosie poate sa dea urinei o nuanta rozalie, iar suplimentele cu vitamine o pot colora in portocaliu.

O transformare bizara a urinei este cea in verde sau albastru, aceasta fiind un efect secundar al urmarii unui tratament cu antidepresive pe baza de amitriptilina sau cu un analgezic obisnuit ce contine substanta numita indometacina. Surprinzator, exista si cazuri in care urina poate lua o nuanta foarte inchisa, aproape de gri sau negru, din cauza antibioticelor cu metronidazol.

3. Aparitia viselor ciudate si a episoadelor de somnambulism

Medicamentul pe baza de varenclina, prescris pentru a actiona ca un adjuvant in renuntarea la fumat, este cunoscut pentru efectul sau secundar bizar de a provoca vise ciudate si usor de confundat cu realitatea.

In plus, persoanele care iau somnifere pe baza de zolpidem pot ajunge sa sufere de somnambulism unii pacienti obisnuiau sa se trezeasca in mijlocul noptii fara sa fie constienti de acest lucru, pentru a vorbi la telefon, a conduce masina sau a intretine raporturi sexuale cu partenerul, ca a doua zi sa nu isi mai aminteasca de activitatile nocturne inconstiente.

4. Balonarea si flatulenta

Medicamentele care au in compozitie zaharurile lactuloza sau sorbitol, folosite pentru tratarea constipatiei, pot cauza balonare severa, urmata de episoade incontrolabile de flatulenta.

5. Ingrasarea

Exista medicamente care au determinat o crestere in greutate de circa 9 kilograme in doar 3 luni. Bolnavii de tulburare bipolara care urmeaza un tratament cu Zyprexa, un medicament pe baza de olanzapina pentru tulburari psihiatrice, poate sa conduca la o ingrasare brusca si incontrolabila.

De asemenea, si alte antidepresive frecvent prescrise de psihiatri au ca efect secundar castigul important in greutate. Alte medicamente cu aceleasi consecinte sunt steroizii, pilulele anticonceptionale, substituentii hormonali si medicamentele pentru controlul diabetului.

6. Scaderea libidoului sexual si disfunctiile erectile

Tot medicamentele menite sa trateze depresia pot afecta libidoul sexual si capacitatea de a intretine un act sexual normal si satisfacator. Aceste pilule actioneaza ca inhibatori ai serotoninei. Cateva exemple sunt medicamentele pe baza de fluoxetin, citalopram sau sertralina.

Antidepresivele care au in compozitie trazodona are ca efect secundar posibil priapismul, o erectie dureroasa ce poate sa dureze peste 4 ore, insotita de senzatii extrem de neplacute.

7. Tulburarile vizuale

Tulburarile vizuale pot include aparitia de puncte luminoase, vedere distorsionata sau incetosata sau sensibilitatea crescuta la lumina. Aceste probleme pot sa apara sub forma efectelor secundare provocate de unele medicamente, in special cele care trateaza malaria sau tuberculoza.

Un exemplu interesant este efectul advers al medicamentului care trateaza disfunctiile erectile, Viagra, ce transforma perceptia vizuala intr-un tablou cu fundal albastru sau verde.

8. Rupturile de tendon

In mod bizar, urmarea unui tratament cu medicamente care trateaza infectiile de tract urinar pot cauza rupturi ale tendonului lui Ahile. De vina sunt antibioticele numite fluorochinolone, ciprofloxacina sau levofloxacina.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate