Efectele secundare ale pilulei contraceptive
Generalitati
SusPilulele contraceptive, bazate pe hormoni, pot avea o serie de simptome neplacute, insa astazi acestea sunt mult mai sigure decat in urma cu cativa ani, cantitatea de hormoni fiind mult mai mica; in consecinta, efectele adverse mai rare.
Majoritatea pilulelor contraceptive contin o combinatie de hormoni estrogeni si progesteroni care previn ovulatia. Pilula contraceptiva ingroasa mucusul din jurul cervixului, prevenind astfel sarcina.
Totusi, anumite femei pot avea unele neplaceri in timpul administrarii de contraceptive. De aceea, trebuie ca acestea sa fie recomandate numai de catre medicul ginecolog, de regula in urma efectuarii unor analize si investigatii amanuntite.
Cuprins articol
Principalele efecte secundare
Sus• Greata. Este unul dintre simptomele care apare frecvent, de aceea este bine sa se administreze aceste medicamente dupa masa, de regula la ore fixe.
• Dureri de cap, ameteli. Acestea sunt simptome care dispar in cateva saptamani, totul este ca organismul sa aiba timpul necesar sa se adapteze la aceste medicamente.
• Sangerari neasteptate. Acesta este un efect advers care nu poate fi controlat decat daca pilulele se vor administra la ore fixe. Daca sangerarile nu dispar, atunci medicul va poate prescrie antiinflamatoare sau ocazional doze foarte mici de estrogen.
Daca nici in acest mod nu sunt oprite sangerarile, este posibil ca medicul ginecolog sa va recomande alte pilule sau chiar alta metoda contraceptiva.
• Apetit sexual diminuat. Acesta este un alt efect advers al administrarii pilulelor, insa daca suspectati ca anticonceptionalele va bulverseaza viata sexuala, atunci cereti medicului sa vi le inlocuiasca sau apelati la alte metode contraceptive.
• Depresie, anxietate. Majoritatea pilulelor contraceptive au acest efect advers, dar gradul de afectare depinde de fiecare femeie in parte. Astfel, unele pot fi afectate de depresie, altele nu.
Daca insa sunteti convinsa ca pastilele va ofera o stare de tristete, atunci cel mai indicat ar fi sa discutati cu medicul si sa alegeti impreuna o alta metoda contraceptiva.
• Amplificarea acneei. Sunt cazuri in care administrarea de pilule contraceptive duce la agravarea unei forme de acnee deja existente. De regula, pilulele contraceptive care pot provoca afectiuni diverse ale pielii sunt cele care contin doar progesteron.
• Noduli mamari, colesterol marit, crampe musculare, amortirea bratelor sau a picioarelor, urina inchisa la culoare, migrene, constipatie sunt alte efecte secundare ale administrarii de pilule contraceptive.
• Greutatea corporala este oscilanta in perioada administrarii de pilule contraceptive. Astfel, sunt cazuri in care unele femei se pot ingrasa intr-un timp relativ scurt, iar altele pot slabi in urma administrarii de pilule contraceptive.
Pilulele sunt contraindicate femeilor diagnosticate cu afectiuni cardiovasculare, boli de ficat sau diabet, celor peste 35 de ani si femeilor fumatoare. Nici femeilor care urmeaza un tratament cu antibiotice nu le este recomandata administrarea de pilule contraceptive.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar
- Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale
- Secretul unghiilor frumoase
- Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura t ...
- Pilulele contraceptive
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate
- Probleme ce pot aparea in timpul administrarii pilulelor anticonceptionale
- Fruntasi la avorturi, codasi la contraceptie
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm