Combaterea obezitatii prin sport
Generalitati
Sus
Exercitiul fizic este metoda cea mai eficienta in combaterea obezitatii. Persoanele supraponderale trebuie sa faca sport in mod regulat; cheia succesului in combaterea kilogramelor in exces sunt exercitiile fizice regulate si sustinute (cu o anumita intensitate).
Exercitiile fizice trebuie sa consume cat mai multe calorii posibil (mai multe decat caloriile aduse prin aportul alimentar). Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand se efectueaza un numar de 5 sedinte de aerobic pe saptamana cu o durata de 20-60 de minute fiecare.
Cuprins articol
Intensitatea efortului fizic
SusIntensitatea efortului fizic efectuat se poate corela cu alura ventriculara (numarul batailor cardiace pe fiecare minut). Alura ventriculara care indica intensitatea optima a efortului fizic efectuat, se calculeaza dupa regula:
Frecventa cardiaca maxima = 220 – varsta (ani)
Deci frecventa maxima a activitatii cardiace este rezultatul scaderii din 220 a varstei in ani (de exemplu o persoana in varsta de 50 de ani, poate dezvolta o alura ventriculara maxima de 170 de batai pe minut).
Un efort moderat este definit prin dezvoltarea unei aluri ventriculare de 50% pana la 70% din valoarea maxima pentru varsta respectiva. De asemenea un efort fizic intens este caracterizat printr-o alura ventriculara de peste 75% din capacitatea maxima caracteristica varstei.
Un efort fizic care depaseste 90% din frecventa cardiaca admisa pe varsta, este greu de realizat fara o buna conditie fizica si necesita activarea metabolismului anaerob (in lipsa oxigenului). Acest tip de efort consuma o mare cantitate de energie si trebuie urmat de alte exercitii mai usoare, care sa reoxigeneze organele vitale si muschii. O dovada a instalarii efortului anaerob o constituie incapacitatea de a conversa in timpul exercitiului respectiv. Odata cu intensificarea efortului, respiratia devine greoaie, asfixianta, cu imposibilitatea mentinerii unei conversatii, semn ca s-a activat metabolismul anaerob.
Medici specialisti Sanatate sport
- Medic specialist Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
-
Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat
-
Sedentarismul in randul copiilor - consecintele pe termen lung
-
Incontinenta urinara la barbati
-
Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?
-
Solutii usoare pentru recapatarea formei fizice daca aveti un stil de viata ...
-
Obezitatea la copii si sportul
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Cauzele obezitatii la barbati
Consecintele sedentarismului si ale alimentatiei dezechilibrate Prevalenta obezitatii in randul barbatilor americani s-a dublat in ultimii 25 de ani. Un studiu din anul 2004 a aratat ca aproximativ 70% dintre barbatii de peste 20 de ani erau supraponderali, ia dintre...citeste mai mult
-
Cel mai bun exercitiu pentru...
Generalitati Hemoroizii sunt incomozi: inconfortabili din punct de vedere fizic, dar si un subiect delicat de conversatie. Desi ar putea sa vi se para jenant sa abordati problema lor, nu trebuie sa va fie rusine sa vorbiti despre acest lucru cu medicul. Aproximativ...citeste mai mult
-
Scaderea in greutate prin sport
Excesul in kilograme a devenit din pacate si la noi o problema acuta. Ea nu afecteaza numai populatia adulta, ci si copiii, iar acest lucru se intampla chiar de la varste fragede. Din fericire, avem antidot la aceasta situatie care pentru unii pare fara iesire -...citeste mai mult