Clickmed
programare rapida la medic

Colonul iritabil se poate combate si prin sport

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Clinica: Sport Med Center

Colonul iritabil se poate combate si prin sport

Diagnosticul de colon iritabil se intalneste din ce in ce mai frecvent. El se caracterizeaza prin tulburari de tranzit pornind de la constipatie la diaree insotite sau nu de eliminari de mucus.

Constipatia se insoteste de dureri abdominale si meteorism, pentru a o combate, bolnavii consuma multe laxative.

Diareea poate fi insotita de dureri abdominale, cel mai des aparand la prima ora a diminetii. Ingestia de lapte sau fructe pare cauza principala. Mai apare si falsa diaree atunci cand constipatia este de lunga durata.

Este o boala care apare incepand de la varsta prescolara, persoanele vizate( 70% dintre pacienti) sunt cele care au un psihic mai labil, bolnavi cu episoade nevrotice sau depresive, sexul cel mai frecvent afectat fiind cel feminin.

Durerile abdominale sunt constante, pot fi situate cel mai frecvent pe traiectul colonului descendent dar ele pot sa migreze in tot abdomenul. Acestea pot aparea sub forma de senzatie de arsura, presiune, greutate, colica.

Dupa defecatie sau dupa eliminarea de gaze, ele dispar. Pot fi insotite de greata, inapetenta, varsaturi, pirozis, flatulenta.

Dar si semne generale, cum ar fi stari depresive, anxietate, sau dureri care imita pancreatita acuta, colica renala, pana la dureri precordiale pot insoti simtomatologia de colon iritabil.

De remarcat ca starea generala ramane buna in ciuda suferintei pe care bolnavul o acuza. Tratamentul este simptomatic si de lunga durata.

Se poate folosi atat tratament alopat cat si homeopat. Medicul curant, dupa ce face diagnosticul diferential si exclude alte cauze de bolii digestive, va folosi mult tact in a explica bolnavului ca aceasta boala nu are cauza organica si ca va urma un tratament igieno dietetic sustinut, de lunga durata.

In primul rand se va face un regim alimentar in functie de pacient .Se vor evita alimentele care produc discomfort alimentar, care produc constipatie sau diaree.

Se vor folosi alimente bogate in fibre, fructe si legume, se va creste cantitatea de apa plata ingerata in cursul unei zile dar si construirea unui program alimentar in care sa fie respectate orele de masa iar numarul meselor va fi crescut, astfel incat sa fie evitata umplerea stomacului .

Nu trebuie luate in exces laxative sau antidiareice, in timp, efectele lor secundare vor dauna sanatatii. Sunt medici care recomanda la acest diagnostic antidepresive dar nici ele nu rezolva singure cauzele bolii.

O alta modalitate de a imbunatati situatia este sportul, stiut fiind faptul ca acesta contribuie in mare masura la relaxarea organismului atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

Si nu in ultimul rand, in special pacientii diagnosticati cu colon iritabil, vor trebui sa renunte definitive la alimentatia nesanatoasa, la sucurile artificiale si sa le consume pe cele cat mai naturale.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate