Cum influenteaza stresul episoadele psoriazisului?
Generalitati
SusStresul este un factor declansator comun al psoriazisului. Psoriazisul este o afectiune a pielii des intalnita, caracterizata de un ciclu de viata accelerat al celulelor pielii, care duce la aparitia pe corp a unor eruptii cutanate, manifestate sub forma de papule groase si rosii, acoperite de formatiuni scuamoase de culoare alba.
Multe persoane care au psoriazis ajung intr-un cerc vicios ce consta in psoriazis indus de stres, urmat de stres suplimentar cauzat de episoadele de revenire a psoriazisului.
Acest ciclu se repeta si ambele stari se agraveaza. Totusi, exista anumite modalitati prin care atat stresul cat si simptomele psoriazisului pot fi reduse. Ambele includ remedii naturale si tratamente medicamentoase.
De ce este stresul un factor declansator?
Inflamatia reprezinta modalitatea organismului de a face fata stresului. Sistemul imunitar raspunde la aparitia unor leziuni si infectii prin transmiterea in organism a unor substante chimice care provoaca inflamatii si ajuta la vindecarea ranilor.
La persoanele cu psoriazis, sistemul imunitar are un raspuns exagerat: acesta trimite prea multe dintre aceste substante chimice. Se crede ca sistemul imunitar reactioneaza in acelasi mod stresului mental. Acest lucru face ca gestionarea stresului sa devina o abilitate extrem de importanta pentru persoanele cu psoriazis.
Cuprins articol
Simptomele psoriazisului indus de stres
SusPsoriazisul apare de obicei pe scalp, coate, genunchi si in partea inferioara a spatelui. Zonele afectate pot fi de dimensiuni mici sau pot acoperi suprafete mari ale corpului. Daca observati oricare dintre urmatoarele simptome in timpul unei perioade de stres, vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru a va evalua si a stabili daca:
- aveti psoriazis;
- piele crapata sau extrem de uscata;
- leziuni rosii, in special intre pliurile pielii;
- mancarimi la nivelul pielii;
- fulgi de tip matreata pe scalp;
- descuamarea pielii;
- unghiile de la maini si picioare sunt groase si crestate.
Cum sa gestionati psoriazisul declansat de stres?
Exista posibilitatea de a scapa de acest cerc vicios al psoriazisului indus de stres. Pentru a opri acest ciclu, este esential sa va tratati stresul. Atat modificarile stilului de viata, cat si tratamentele medicale pot ajuta.
Schimbari ale stilului de viata
SusPentru a reduce si a gestiona factorii de stres din viata dumneavoastra, puteti sa luati in considerare urmatoarele lucruri:
Tehnicile de relaxare – de la meditatie si respiratie profunda pana la terapia de masaj, relaxarea este o abilitate care trebuie invatata in lumea stresanta si alerta in care traim.
Meditatia a fost descrisa ca fiind o modalitate foarte buna de a elibera mintea de ganduri si de a elimina anxietatea. Este bine sa explorati diferite metode de relaxare a corpului si a mintii, pentru a vedea care sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastra.
Exercitiile fizice – se stie ca exercitiile fizice cresc productia de endorfine, niste substante chimice care imbunatatesc starea de spirit. Este extrem de important sa faceti miscare suficienta daca incercati sa gestionati stresul. Puteti sa va concentrati mai ales pe acele tipuri de exercitii care combina in mod intentionat eforturile de bunastare mentala si fizica, precum yoga sau tai chi.
Potrivit unui studiu de mare amploare realizat in Statele Unite ale Americii, s-a demonstrat ca femeile care efectueaza in mod regulat exercitii fizice riguroase sunt mai putin susceptibile de a dezvolta psoriazis decat femeile mai putin active.
Fumatul – fumul de tutun este un declansator comun al psoriazisului. Este bine sa incercati sa cautati mijloace de renuntare la fumat.
Gestionarea problemelor medicale asociate cu aceasta afectiune
Afectiunile enumerate mai jos sunt asociate cu psoriazisul. Daca aveti oricare dintre aceste afectiuni, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a stabili care este cel mai bun tratament.
Depresia – apelati la ajutorul unui consilier profesional sau al unui psiholog care va poate ajuta in gestionarea sanatatii mentale.
Tensiunea arteriala crescuta – aceasta conditie este asociata si cu stresul, dar si cu psoriazisul. Medicul dumneavoastra poate determina care este cel mai bun tratament pentru tensiunea arteriala ridicata.
Diabetul de tip 2 – daca aveti diabet de tip 2 si psoriazis, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre cum sa va monitorizati glicemia. Chiar daca nu aveti probleme cu acest lucru, este important sa excludeti monitorizarea diabetului ca un posibil motiv pentru aparitia psoriazisului.
Obezitatea – supraponderabilitatea sau obezitatea reprezinta un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea zonelor de iritatie dintre pliurile pielii. Consultati medicul dumneavoastra pentru a afla care sunt cele mai bune modalitati de a pierde in greutate intr-un mod sanatos si de lunga durata.
Alte observatii
SusPsoriazisul indus de stres poate fi gestionat cu schimbari ale stilului de viata si cu ajutorul medicamentelor. Este bine sa cautati ajutor pentru controlarea stresului din viata dumneavoastra. Discutati cu medicul de familie sau cu un dermatolog pentru a stabili cum sa abordati mai bine situatia pe care o aveti, intrucat fiecare pacient are un caz unic.
In zilele noastre este destul de greu sa evitati stresul, insa cu abilitati bune de gestionare a acestuia, puteti sa ii faceti fata intr-un mod cat de cat usor si sanatos. Unul dintre primii pasi spre o buna gestionare a situatiilor stresante este intelegerea modului in care reactionati la aceste evenimente si efectuarea schimbarilor necesare.
Trebuie sa analizati in ce masura sunteti influentat de stres si apoi sa adoptati anumite tehnici de combatere a stresului pentru a va asigura ca acesta nu duce la probleme de sanatate sau afectiuni precum psoriazisul.
De obicei, stresul nu dispare de la sine. De aceea, este extrem de important sa incercati orice este necesar pentru a nu lasa stresul sa va controleze viata. Pentru multi dintre cei care traiesc cu psoriazis, stresul poate declansa simptomele acestei afectiuni cronice a pielii.
Eliminarea stresului din viata dumneavoastra joaca un rol deosebit de important in gestionarea psoriazisului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea?
- Cum putem ameliora episoadele de roseata ale fetei?
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Cum influenteaza obezitatea si anorexia sanatatea inimii
- Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale
- Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului
- Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva
- 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii
- Ce este psoriazisul sever?