Coronavirus Update

Accesele de furie la adulti

Actualizat la data de: 30 Mai 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Accesele de furie la adulti

Accesele de furie la adulti sunt definite, in termeni de specialitate, ca fiind explozii emotionale menite sa exprime nemultumiri personale fata de lucruri, fapte sau persoane si utilizate ca mod de manipulare a celor din jur, in directia dorita.

Psihologii mai definesc accesele de furie la adulti ca fiind jocuri interpersonale manipulative, precum cele folosite de copii pentru a obtine ce isi doresc de la parinti.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Originea acceselor de furie
  3. Cauzele acceselor de furie la adulti
  4. Controlul acceselor de furie la adulti
  5. Citeste pe aceeasi tema

Originea acceselor de furie

Sus

Furia este o emotie obisnuita a oamenilor si este experimentata de toti indivizii periodic. Reactia persoanelor furioase este cea care face diferenta intre un temperament echilibrat si unul coleric. Accesele de furie sunt specifice oamenilor fara autocontrol, care ajung sa se manifeste violent, verbal sisau fizic, atunci cand resimt o nemultumire profunda.

Accesele de furie implica stari de dispozitie intense (tristete, dezamagire sau frustrare), precum si stari fiziologice tipice - cresterea tensiunii arteriale, tensiunea musculara si accelerarea ratei cardiace.

In acelasi timp, accesele de furie angreneaza o serie de ganduri, insa masura in care ele sunt directionate fac diferenta intre consecinte nefaste ale emotiilor negative si gestionarea lor eficienta.

Cauzele acceselor de furie la adulti

Sus

Accesele de furie apar, in general, in perioada copilariei, intre 1 si 14 ani. Copiii au iesiri nervoase explozive, intrucat nu au atins maturitatea emotionala de a-si manifesta frustrarile verbal, intr-o maniera inteligibila. Solutia in cazul acceselor de furie la copii este inducerea starii de calm si indrumarea realizata de catre parinti catre o atitudine constructiva, de exprimare a gandurilor si nevoilor in mod echilibrat.

In cazul adultilor, accesele de furie sunt mult mai greu de controlat si pot avea mai multe cauze, ce pot fi stabilite exclusiv prin sedinte de psihoterapie, sub monitorizarea atenta a unui consilier psihologic. Printre cele mai importante cauze ale acceselor de furie se numara

Imaturitatea emotionala

Accesele de furie la adulti pot lua nastere pe fondul imaturitatii emotionale, potrivit psihologilor specializati in dezvoltare personala. Atunci cand o persoana nu reuseste sa depaseasca obstacolele de evolutie si maturizare emotionala aparute la o anumita etate, ei raman blocati in acest stadiu, chiar daca varsta biologica inainteaza.

O parte importanta a maturizarii este dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru a face fata dezamagirilor, care ar trebui sa se incheie la finalul perioadei de adolescenta. In tineretea timpurie, importanta este crearea de legaturi intime cu sexul opus, care nu pot fi mentinute cu un individ imatur emotional. De aici, survin si accesele de furie tipice copilariei, care apar in mod nefiresc la varsta adulta.

Nesiguranta emotionala

O alta cauza a acceselor de furie la adulti este nesiguranta emotionala, o sursa nesecata de frustrari fata de propria existenta. Pe fondul nesigurantei emotionale, orice nemultumire sau dezamagire minora poate fi scanteia care aprinde un acces de furie virulent.

Incapacitatea de a ierta

Un combustibil puternic pentru accesele de furie este incapacitatea de a ierta, care motiveaza adultii cu probleme in gestionarea trairilor negative sa isi manifeste crizele nervoase, intrucat se simt nedreptatiti, victime ale greselilor altora.

In aceste situatii, cand disponibilitatea de a-si asuma vina pentru lucrurile neplacute ce survin, accesele de furie sunt alimentate de sentimentul ca la mijloc se afla mereu o nedreptate.

Trasaturile de personalitate

Specialistii mai asociaza accesele de furie la adulti cu anumite trasaturi de personalitate. Indivizii asa-zis nevrotici, usor de stimulat excesiv nervos, sunt cel mai predispusi acceselor de furie.

Stresul

Stresul survenit din incapacitatea de a face fata mai multor sarcini sau provocari simultan este o cauza principala a acceselor de furie la varsta adulta. Surmenajul psihic conduce la stari de irascibilitate si oboseala cronica, ce creeaza conditiile necesare pierderii autocontrolului in situatiile in care furia preia controlul vietii cuiva.

Egocentrismul

Psihologii mai vorbesc de o cauza frecventa a acceselor de furie la adulti - egocentrismul. Acest mod de autopercepere este firesc in copilarie, cand copiii simt ca totul li se cuvine, insa renunta la acest mod de a privi lucrurile, odata cu maturizarea.

Egoismul la varsta adulta poate impiedica o persoana sa isi refuze anumite necesitati si sa priveasca prin ochii celorlalti, ca apoi sa determine reactii exagerate si explozive cand lucrurile iau o turnura nefavorabila.

Controlul acceselor de furie la adulti

Sus

Controlul acceselor de furie este posibil, prin indreptarea gandurilor negative in directiile corecte. Specialistii spun ca ideal este ca, in locul alimentarii sentimentelor extreme de furie prin rationamente de tipul lumea toata este impotriva, individul sa se relaxeze cateva secunde si sa se concentreze strict pe aspectele care il nemultumesc.

Nivelul scazut, dar constant, de furie este nesanatos si deloc constructiv. El mentine vie agresivitatea instinctuala si poate da nastere unor refulari cu consecinte nefaste.

Exista doua moduri principale de manifestare a furiei
- prin exprimare
- prin suprimare

Exprimarea este modalitatea sanatoasa de manifestare a furiei, cata vreme este realizata intr-o maniera rezonabila, rationala, calma si capabila sa identifice solutii pentru anumite probleme. In schimb, suprimarea furiei este calea gresita de manifestare a furiei, deoarece ea nu face altceva decat sa acumuleze intrinsec frustrare si nemultumire, ca apoi sa izbucneasca in cele mai nepotrivite momente si forme.

Psihoterapeutii vorbesc despre exprimarea furiei intr-un mod sanatos, pe cai controlate, folosind rationamentul, in niciun caz emotiile.

Lipsa controlului acceselor de furie poate conduce la probleme de sanatate si destramarea relatiilor interumane. Accesele de furie negestionate pot provoca migrene, insomnii, hipertensiune arteriala sau probleme digestive, conducand in cele din urma chiar si la atacuri cardiace.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate