Clickmed
programare rapida la medic

Ajuta-ti copilul sa scape de furie

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021
Consultant medical:

Psiholog Daniela Gheorghe
Psihologie

Generalitati

Sus
Ajuta-ti copilul sa scape de furie

Furia necontrolabila la un copil mic, care capata conotatii agresive sau chiar violente, a devenit tot mai frecventa.

Tot mai multi parinti ajung sa se intrebe: "Ce am omis in educatia copilului? Suntem noi un exemplu negativ pentru el?"

Dar probabil ca mai dificil decat sentimentul de vina este acela ca nu poti face nimic pentru micutul tau. Primul pas in rezolvarea problemei este sa intelegi de unde vine aceasta furie.

Furia extrema este de obicei un simptom al frustrarii din viata copilului si poate avea multe surse. Presiunea de la scoala, persecutia, deficientele de vedere sau de auz si neintelegerea materiilor predate la scoala, toate acestea il pot face pe copilul tau sa fie speriat.

Pe de alta parte, situatiile conflictuale din familie, divorturile sau decesul unui membru al familiei sunt situatii in fata carora un copil poate ceda. De obicei, cei mici reactioneaza la astfel de probleme cu furie si violenta.

Semnele care trebuie sa iti dea de gandit ca puiul tau sufera de furie sunt scenele de isterie la aproximativ 15 minute, lovirea si spargerea jucariilor, agresivitate din motive aparent banale sau necunoscute, refuzul de a-i asculta pe adulti. Un copil care nu poate tolera jocul linistit poate deveni violent la scoala.

Daca se infurie brusc, atunci cand mama il roaga sa-si stranga jucariile, inseamna ca nu va tine cont nici de sfaturile invatatoarei/profesoarei.

Daca ai remarcat la copilul tau una sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, este timpul sa iei masuri, inainte ca aceste comportamente sa devina foarte greu de corectat. De exemplu, iti poti invata copilul sa rezolve problemele cu care se confrunta intr-un mod constructiv.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tehnici de comportament
  3. Citeste pe aceeasi tema

Tehnici de comportament

Sus

Iata cateva tehnici de comportament pe care le poti incerca impreuna cu micutul tau, pentru ca acesta sa scape de furie:

1. Recunoaste ca furia copilului tau este rezultatul unei probleme care este importanta pentru el. Sa nu poti face un puzzle ti se poate parea lipsit de semnificatie, dar pentru copilul tau este important. Esecul, chiar daca este vorba doar de un joc, iti poate induce sentimentul de greseala.

2. Vorbeste cu micutul tau atunci cand observi ca devine furios. Intreaba-l ce il supara si ajuta-l sa rezolve problema.

3. Nu-l lasa sa se uite prea mult timp la emisiuni sau desene animate care contin scene de violenta. Vazand mereu violenta, copilul tau poate intelege ca aceasta este normala in viata si este un mod de a rezolva anumite probleme.

Spune-i ca violenta din mass-media nu este autentica si ca cea reala raneste oamenii. Ajuta-l sa identifice si sa puna in aplicare solutii non-agresive de rezolvare a problemelor, cum ar fi sa vorbeasca despre furia lui, sa ceara ajutorul atunci cand nu se poate descurca singur

4. Nu uita sa iti feliciti si recompensezi copilul atunci cand reuseste sa rezolve cu bine o criza de furie.

5. Arata-i cum trebuie sa procedeze. Copiii invata foarte multe de la parinti. Daca tu si sotul tau va vorbiti frumos, respectati oamenii, sunt sanse mari ca si copilul tau sa faca la fel.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter