Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afla semnificatiile durerilor de dinti

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Florian Dogioiu
Medic primar stomatologie generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Stomatologie Generala Dogioiu Florian-Constantin

Generalitati

Sus
Afla semnificatiile durerilor de dinti

Daca o persoana are dureri de dinti, se poate ghida dupa indicatiile de mai jos pentru a-si face o idee cu privire la cauza durerii. Totusi, scopul urmatoarelor informatii nu este de a stabili un diagnostic, doar medicul stomatolog poate face acest lucru in urma consultului direct.

Cand contactati medicul dentist, in legatura cu durerea unui dinte, este important ca acestuia sa i se ofere informatii cat mai complete, sa i se explice care este intensitatea durerii, unde este localizata, cand se declanseaza, cand se accentueaza sau daca aceasta se amelioreaza in anumite situatii.

In acest fel, specialistul isi va putea da seama daca problema de sanatate este una urgenta sau nu.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome, cauze, solutii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Simptome, cauze, solutii

Sus

Simptom - Durere ascutita atunci cand pacientul musca

Cauza - O carie, un dinte crapat sau un dinte caruia i-a cazut plomba poate provoca durerea ascutita, in urma unei muscaturi. Ar putea fi, de asemenea, prezenta o infectie dentara in interiorul stratului dintelui (pulpa dintelui), in cazul in care n-au fost extirpati nervii acestuia.

Solutie - Stomatologul trebuie sa evalueze cauza exacta a disconfortului pentru a determina sursa durerii. Daca exista o infectie in pulpa dintelui, va fi nevoie de obturatie de canal, indepartarea tesutului afectat, igienizarea si sigilarea spatiului dentar pentru a preveni extinderea infectiei.

Simptom - Dureri severe, inflamatii si senzatie de presiune care nu dispar

Cauza - Un abces - o infectie a dintelui, gingiei si tesutului osos.

Solutie - Un analgezic poate ameliora durerea pana la vizita la medic a carei interventie este absolut necesara pentru evaluarea si tratarea infectiei.

Simptom - Dintii situati la nivelul maxilarului superior cauzeaza durere, dar aceasta nu este prea severa sau ascutita

Cauza - Este posibil sa fie prezenta o durere de cap sinusoidala sau provocata de o infectie a sinusurilor. Disconfortul produs de sinuzita poate cobori pana spre maxilarul superior, din cauza localizarii acestuia in vecinatatea sinusurilor.

De asemenea, scrasnirea dintilor (bruxism) poate determina o durere surda in maxilarul superior, din cauza presiunii asupra articulatiei temporomandibulare.

Solutie - Medicul poate determina daca intr-adevar durerea este declansata de o infectie a sinusurilor si poate prescrie tratament medicamentos, daca este necesar.

Pe langa tratamentul specific pentru sinuzita, pentru reducerea durerii sinusurilor sunt de ajutor medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Daca durerea este cauzata de bruxism, medicul va recomanda alte optiuni de tratament.

Simptom - Dureri ale capului, gatului si urechii care nu dispar

Cauza - Pulpa dentara ar putea fi deteriorata sau infectia dintilor ar putea cauza dureri ale capului. Cu toate acestea pot exista si alte cauze medicale, inclusiv dentare, pentru aceste tipuri de durere.

Solutie - Trebuie consultat medicul stomatolog care va stabili daca problema este legata intr-adevar de o afectiune dentara (si in acest caz va identifica optiunile de tratament pentru tratarea ei) sau daca trebuie ca pacientul sa se adreseze unui medic de alta specialitate.

Simptom - Dupa un tratament dentar dintii sunt sensibili la cald sau la frig

Cauza - Sensibilitatea dintilor este normala dupa tratamentul stomatologic. Deseori sunt afectati nervii de la nivelul pulpei dintelui.

Solutie - Durerea trebuie sa se estompeze in termen de patru-sase saptamani. In caz contrar, sau daca se agraveaza, trebuie contactat medicul specialist.

Simptom - Durere ascutita sau disconfort brusc care apar doar atunci cand dintii sunt in contact cu alimente sau bauturi calde sau reci, iar apoi aceasta dispar

Cauza - Daca sensibilitatea dureaza doar cateva momente, de obicei, inseamna ca este afectata plomba din interiorul dintelui sau ca o portiune din gingie a fost indepartata usor de pe dinte, expunand o suprafata mica din radacina acestuia.

Cu cat este mai expusa suprafata radacinii dintelui cu atat dintii sunt mai sensibili.

Solutie - Se poate incerca utilizarea unei paste de dinti creata special pentru dinti sensibili. Dupa o saptamana sau doua de la utilizarea acesteia, sensibilitatea ar trebui sa se atenueze.

De semenea, trebuie folosita pentru periaj, o periuta moale de dinti cu miscari blande, sus-jos si circulare pentru a evita deteriorarea gingiilor. In cazul in care in urma acestor schimbari in rutina igienei orale, sensibilitatea persista, se va consulta medicul dentist.

Simptom - Dupa ce s-a servit un aliment sau bautura rece, apar dureri persistente la unul sau mai multi dinti

Cauza - Dintele este probabil afectat de carii profunde, fie dintele este fisurat.

Solutie - Se va consulta stomatologul cat mai curand posibil. In urma consultului se va stabili daca e nevoie de o coroana sau de terapie asupra canalelor radiculare ale dintilor.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter