Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Canalul Radicular - Intrebari frecvente referitoare la tratamentul canalului radicular

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012
Canalul Radicular - Intrebari frecvente referitoare la tratamentul canalului radicular

Ce inseamna si de ce am nevoie de obturatie de canal?

Un dinte infectat foarte grav sau unul care e afectat de carie poate fi salvat uneori prin proceduri utilizate atat de stomatologul generalist, cat si de un specialist in canale radiculare numit endodont. Extractia este intr-adevar ultima metoda la care apelam.

Cum stiu daca am nevoie de o obturatie de canal?

Printre elementele care indica nevoia unui tratament la nivel de canal radicular, putem mentiona:
1. Durere spontana sau pulsatii concomitent cu muscatura.
2. Sensibilitate la produsele alimentare fierbinti sau reci.
3. Carie severa sau o rana care duce la aparitia unui abces (infectie) al osului.

De ce sa cheltuiesc mai multi bani pe tratamentul canalului radicular? De ce sa nu mi se extraga dintele pur si simplu?


Pierderea unui dinte poate grabi pierderea mai multor dinti. Pastrarea dintelui mentine spatiul, impiedica miscarea celorlalti dinti si elimina necesitatea unei punti sau a unui implant si a unei coroane. Desi aparent este mai scump, in realitate este un tratament mult mai eficient din punct de vedere al costului.

Cum se desfasoara tratamentul de canal?

O interventie la nivelul canalului radicular nu este atat de rea pe cat se spune, iar in cabinetul nostru incercam sa o facem cat mai placuta posibil. Aceasta functioneaza in felul urmator. Tratamentul la nivelul canalului radicular consta din indepartarea tesutului nervos iritat sau infectat care se afla in interiorul radacinii dintelui. Acest tesut infectat este cel care poate cauza un eventual abces.

Prima etapa in cadrul interventiei la nivelul canalului radicular este accesul la nerv. Aceasta se face prin realizarea unei mici brese in partea superioara a dintelui. Procedeul se va efectua sub anestezie locala. Se determina lungimea canalului cu un aparat special si se indeparteaza tesutul infectat.

In general, in cadrul aceleiasi sedinte, canalul in care este localizat nervul va fi curatat si pregatit pentru a accepta un material special pentru obturarea canalului. Obturatia nu se va face decat probabil in cursul urmatoarei sedinte. Numarul sedintelor necesare pentru incheierea interventiei la nivelul canalului radicular va depinde de mai multe elemente, printre care numarul nervilor dintelui, stadiul de infectie al nervului si complexitatea interventiei. Etapa finala a interventiei va fi inchiderea canalului radicular cu un material steril, din plastic, numit gutaperca. Aceasta are rolul de a impiedica aparitia unei infectii in viitor.

Ulterior, probabil dintele va avea nevoie de un dispozitiv corono-radicular si de o coroana pentru a restabili forma si functia initiala. Aceasta decizie se va baza pe o serie de factori suplimentari. Daca se trateaza din timp, terapia canalului radicular nu va produce disconfort.

Conform credintei populare, odata cu indepartarea nervului, dintele „moare”. Acest lucru nu este adevarat. Dintele este activ si functioneaza deoarece se bazeaza, ca sursa de sange si tesut nervos, pe tesuturile din jur care il mentin in pozitia lui pe osul mandibular. Dintele isi va pierde sensibilitatea la fierbinte, rece sau dulce, dar va raspunde la presiunea muscaturii, etc. Tratat in mod corespunzator, dintele ar trebui sa reziste la fel de mult ca si ceilalti dinti si poate fi folosit chiar ca si dinte de ancorare pentru o proteza partiala sau pentru o punte cimentata.

Uneori, atunci cand infectia sau abcesul este de durata, se poate simti o usoara sensibilitate asociata cu prima sau a doua sedinta de tratament a canalului radicular. Daca se intampla acest lucru, veti primi instructii specifice pentru a minimiza disconfortul. In cazul unei infectii poate fi necesara administrarea unui antibiotic. Daca durerea continua, poate fi necesar sa se prescrie analgezice. In orice caz, nu ezitati sa sunati la cabinetul stomatologic daca apare oricare dintre aceste probleme.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate