Clickmed
programare rapida la medic

Insomnia poate duce la paranoia - studiu

Publicat la data de: 30 Decembrie 2008

Probleme de somn duc la stres, anxietate si depresie, care la randul lor sunt direct asociate cu tulburari gen paranoia, potrivit unui studiu facut de cercetatorii britanici.

Studiul arata ca 70% dintre oamenii obisnuiti, care au relatat simptome de paranoia, aveau probleme cu somnul. De asemenea, 50% dintre pacientii cu afectiuni psihice cuprinsi in studiu, care au dezvoltat simptome de persecutie, aveau insomnie moderata spre severa.

"Dupa cum stim, cateva nopti de somn pierdute ne cresc stresul, ne diminueaza puterea de concentrare si ne pot rupe de realitate. Acestea sunt conditii 'ideale' pentru dezvoltarea unuia sau mai multor tipuri de paranoia", a explicat dr. Daniel Freeman, cel care a condus studiul, de la institutul de psihiatrie de la King's College din Londra. Acesta considera ca agravarea insomniei se insoteste de un risc crescut de aparitie a ideilor de persecutie.

Studiul a cuprins un esantion de 300 de persoane sanatoase si 30 de pacienti cu afectiuni psihice.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate