Clickmed
programare rapida la medic

Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19?

Actualizat la data de: 30 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Infectia cu virusul SARS-CoV-2

Sus
Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19?

Infectia cu virusul SARS-CoV-2 poate lua forme diferite de la pacient la pacient si se poate manifesta in diverse moduri. Astfel, unii pacienti vor trece prin boala fara sa stie ca au fost infectati, in timp ce altii vor dezvolta forme severe si chiar cauzatoare de deces. De asemenea, trebuie inteles ca dupa aceasta boala, mai ales in cazul formelor ce au implicat simptome, organismul va avea nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se reface.

Din pacate, aceasta perioada poate fi suparatoare, deoarece in unele cazuri va implica persistenta unor simptome neplacute, cum ar fi senzatia de oboseala, tusea sau durerea musculara. In continuare sunt prezentate informatii mai amanuntite cu privire la perioada de timp necesara refacerii dupa Covid-19, dar si cateva metode prin care organismul poate fi ajutat sa faca fata.

Cuprins articol

  1. Infectia cu virusul SARS-CoV-2
  2. Simptome persistente dupa Covid-19
  3. Covid-19 de lunga durata, o situatie aparte
  4. Cum sa treci mai repede peste perioada de recuperare?
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome persistente dupa Covid-19

Sus

Este normal ca organismul uman sa necesite o anumita perioada pentru a se reface dupa Covid-19, iar in aceasta perioada de recuperare pot persista simptome.

Fiecare individ este diferit, asa ca nu perioada de refacere si simptomele asociate vor fi diferite de la persoana la persoana. Astfel, unele persoane pot experimenta fatigabilitate chiar si dupa ce nu mai sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2, in timp ce altele pot observa modificari ale dispozitiei sau cosmaruri.

Recuperarea in aceste cazuri poate dura de la cateva zile pana la cateva luni, lucrurile imbunatatindu-se de obicei in timp. Unele persoane nu au deloc simptome sau efecte secundare dupa Covid-19, asa ca pentru ei viata va reveni la normal mult mai repede.

Problemele de ordin fizic ce pot fi intampinate in timpul refacerii dupa Covid-19 includ slabiciunea musculara, rigiditatea articulara, oboseala extrema si lipsa de energie, mobilitatea redusa, dificultatile la respiratie sau inghitire, acumularea de secretii la nivelul gatului, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate, lipsa gustului sau a mirosului, pirozisul, diareea, greata si varsaturile.

Pe plan mental si emotional pot fi regasite probleme, precum tulburarile de somn, dificultatile de concentrare, tulburarile de memorie, anxietatea, depresia, confuzia si chiar tulburarea de stres posttraumatic.

Oamenii de stiinta urmaresc in mod constant evolutia infectiilor, dar si a recuperarilor. Din pacate, acestia au date doar despre cazurile confirmate, deci nu pot numara persoanele care nu au fost diagnosticate cu Covid-19. Cu toate acestea, estimarile timpurii prezic faptul ca rata generala de recuperare dupa Covid-19 este intre 97 si 99,75%.

Din pacate, expertii nu cunosc prea multe despre modul in care Covid-19 va afecta oamenii in timp. Cu toate acestea, expertii le recomanda medicilor sa monitorizeze indeaproape pacientii care au avut Covid-19 pentru a vedea cum functioneaza organele lor dupa recuperare.

Este important de stiut ca majoritatea persoanelor care au avut Covid-19 s-au recuperat rapid, dar evitarea potentialelor probleme de lunga durata este extrem de importanta. Astfel, se recomanda adoptarea masurilor de protectie, precum purtarea mastii, evitarea aglomeratiei si mentinerea mainilor curate.

Covid-19 de lunga durata, o situatie aparte

Sus

In cele mai multe cazuri, Covid-19 este o afectiune cu o durata de aproximativ 7-14 zile. Totusi, simptomele pot persista perioade lungi de timp, chiar si pana la cateva saptamani. Specialistii considera ca persistenta simptomelor bolii dupa cel putin 6 saptamani ar indica spre o situatie aparte, numita Covid-19 de lunga durata (LONG COVID).

Expertii nu sunt siguri care sunt motivele efectelor prelungite ale Covid-19, dar unele cauze posibile pot include reducerea eficacitatii sistemului imunitar si lipsa de raspuns din partea sa, recidiva sau reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2, alterarea functiei fizice din cauza inactivitatii prelungite la pat, declansarea sindromului de stres posttraumatic.

De asemenea, se considera ca unele din problemele persistente asociate Covid-19 de lunga durata pot fi rezultatul afectarii mai multor organe, inclusiv plamanii, inima si creierul. Covid-19 poate provoca modificari de lunga durata ce afecteaza aceste organe, dar mai ales plamanii, asa ca timpul necesar eliminarii virusului poate fi mai lung.

In prezent nu este clar cat de mult poate dura recuperarea dupa forma de lunga durata a Covid-19, dar specialistii raporteaza ca oamenii pot prezenta simptome chiar si 60-90 de zile dupa infectia initiala.

Aceasta nu este decat o estimare, expertii afirmand ca in unele cazuri simptomele pot dura chiar si mai mult decat aceasta perioada. Trebuie retinut ca acestea sunt estimari aproximative, iar timpii de recuperare pot fi diferiti de la individ la individ.

Cum sa treci mai repede peste perioada de recuperare?

Sus

Suferinta fizica, dar si psihica, suferita in cazul infectarii cu virusul SARS-CoV-2 si internarea in spital reprezinta elemente ce pot fi extrem de stresante.

Unii oamenii se recupereaza rapid dupa Covid-19 si nu au nevoie de sprijin suplimentar, Alte persoane pot avea insa nevoie de sprijin pentru a trece mai repede peste perioada de recuperare. Astfel, chiar daca distantarea sociala este necesara, oamenii pot socializa cu familia sau prietenii la telefon sau prin intermediul chatului/apelurilor video.

De asemenea, odihna si relaxarea sunt absolut necesare, iar meditatia poate fi de mare ajutor. Totusi, si exercitiile fizice sunt extrem de importante, asa ca in timpul recuperarii activitatea fizica nu trebuie uitata.

Poate dura chiar si pana la cateva luni pana la o recuperare completa, dar fiecare persoana este diferita, asa ca trebuie sa aiba rabdare cu propria persoana si nu trebuie sa se compare cu ceilalti.

Adoptarea unui stil de viata sanatos reprezinta cheia recuperarii mai rapide dupa orice afectiune, asa ca se recomanda urmarea unei diete sanatoase, obtinerea unui somn de calitate, limitarea consumului de alcool si cofeina, dar si renuntarea la fumat. In final, pot fi necesare planuri de recuperare individualizate pentru fiecare pacient, asa ca vizita la medic si urmarea sfaturilor primite de la acesta sunt elemente foarte importante.

Concluzii

Sus

Virusul SARS-CoV-2 produce forme de boala diferite, uneori foarte usoare, alteori severe. In cazul celor mai multi pacienti boala va avea o durata de pana la 14 zile.

Perioada de 2 saptamani reprezinta timpul mediu de recuperare pentru pacientii cu forme usoare, dar pacientii cu forme severe sau critice pot necesita un interval mai mare de timp chiar si de 6-8 saptamani. De asemenea, exista forme de lunga durata ale bolii, in acest caz recuperarea putand sa dureze chiar si peste 90 de zile.

Oamenii trebuie si isi acorde rabdare cu privire la recuperare si trebuie sa inteleaga ca fiecare organism este diferit. In plus, pot fi adoptate metode prin care organismul sa fie ajutat, iar perioada de refacere sa fie depasita mai usor.

Apelarea la un stil de viata sanatos si adoptarea unui program de odihna si somn corespunzator sunt elemente ce pot fi de mare ajutor. De asemenea, discutia cu medicul este extrem de importanta, deoarece acesta poate oferi cele mai bune recomandari cu privire la vindecare si recuperare.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/lung/qa/how-long-does-it-take-to-recover-from-a-mild-case-of-covid19
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-long-term-effects/art-20490351
https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/recovering-after-coronavirus.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/long-covid
https://www.webmd.com/lung/covid-recovery-overview
https://www.bbc.com/news/health-52301633


Medici specialisti Infectioase

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate