Coronavirus Update

Cum sa va luati corect tensiunea

Publicat la data de: 21 Mai 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cum sa va luati corect tensiunea

Valorile tensiunii arteriale inregistrate in urma masuratorilor sunt indicatoare esentiale pentru starea voastra generala de sanatate, in special daca stiti ca suferiti de afectiuni cardiovasculare sau ca aveti probleme cu tensiunea.

Persoanele care sunt predispuse sau sufera de probleme cu presiunea arteriala sunt sfatuite sa aiba in dotare aparate pentru masurarea tensiunii care se folosesc la domiciliu.

Este foarte important ca atunci cand va luati tensiunea acasa, sa o faceti corect, pentru a preveni erorile de masurare si complicatiile care pot aparea din cauza inregistrarii gresite a valorilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Importanta masurarii constante a tensiunii arteriale la domiciliu
  3. Factori care influenteaza masurarea corecta a tensiunii arteriale
  4. Pregatirea pentru masurarea tensiunii arteriale - reguli de respectat
  5. Masurarea cu tensiometrul digital
  6. Masurarea corecta a tensiunii arteriale cu tensiometrul clasic
  7. Citeste pe aceeasi tema

Importanta masurarii constante a tensiunii arteriale la domiciliu

Sus

Masurarea corecta si constanta a tensiunii arteriale la domiciliu si notarea valorilor de la fiecare masuratoare intr-un carnetel special sunt esentiale pentru a analiza schimbarile si oscilatiile care apar intr-un anumit interval de timp.

Valorile masurate acasa sunt relevante pentru urmatoarea vizita la medic, intrucat specialistul poate depista eventualele complicatii si isi poate da seama, pe baza valorilor inregistrate, daca tratamentele pe care vi le-au oferit pana atunci functioneaza sau trebuie schimbate.

In cazul in care medicul nu observa imbunatatiri ale conditiei generale de sanatate si ale tensiunii arteriale, va va indruma catre noi analize si investigatii medicale si va va prescrie noi scheme de tratament.

Factori care influenteaza masurarea corecta a tensiunii arteriale

Sus

Valorile tensiunii arteriale pot fluctua pe fondul unor factori care o pot face sa creasca sau sa scada constant.

Factorii de risc care ofera valori false ale tensiunii si pe care trebuie sa ii evitati inainte de a masura presiunea arteriala sunt:

- stresul
- fumatul;
- schimbarile bruste de temperatura;
- sportul;
- medicamentele;
- consumul de cafeina sau de alte excitante.

Pregatirea pentru masurarea tensiunii arteriale - reguli de respectat

Sus

Inainte de a incepe sa va masurati tensiunea acasa, este important sa treceti printr-un ritual de pregatire, astfel incat valorile afisate pe tensiometru sa fie corecte si relevante pentru starea de sanatate de la momentul respectiv

- nu beti cafea, alcool si nu fumati cu 30 de minute inainte de va masura tensiunea
- mergeti la toaleta si urinati inainte de a folosi tensiometrul (este recomandat ca masurarea sa se faca cu vezica goala)
- stati jos, intr-o pozitie confortabila, si relaxati-va, in liniste, timp de 3-5 minute inainte de a incepe procesul de masurare;
- stati in pozitia sezut, pe scaun, cu spatele rezemat de spatar si cu picioarele unui langa altul (nu incrucisate) si cat mai relaxate;
- pozitionati mana stanga pe masa sau pe manerul scaunului si tineti-o cat mai moale sau relaxata.

Masurarea cu tensiometrul digital

Sus

Exista pe piata mai multe tipuri de aparate de masurat tensiunea. Cel mai precis dintre toate si cel folosit si de catre medici este cel mecanic sau clasic. Insa acest aparat nu este la fel de usor de citit ca tensiometrul digital, care afiseaza valorile tensiunii, impreuna cu pulsul, pe un ecran electronic.

Tensiometrele digitale moderne au devenit, la ora actuala, cele mai utilizate aparate de masurat tensiunea la domiciliu, datorita simplitatii cu care se foloseste.

Tensiometrul digital pozitionat la incheietura mainii este recomandat pacientilor care nu au suficiente cunostinte medicale pentru a-si masura presiunea arteriala cu un aparat clasic.

Iata cum sa folositi corect un tensiometru digital pozitionat la incheietura mainii, pentru a va asigura ca rezultatele sunt cat mai corecte si ca nu apar erori la masurare

- alegeti un tensiometru digital performant, de calitate (chiar daca au costuri mari, sunt mult mai bune si sigure decat cele foarte ieftine, care pot da erori la masurare)
- pozitionati mana stanga pe masa, cu palma in sus si plasati manseta tensiometrului la o distanta de aproximativ 2 cm de palma, avand grija ca inchiderea mansetelor sa fie in sus
- strangeti bine manseta si porniti tensiometrul, apoi ridicati si duceti mana la umarul opus, astfel incat aparatul sa se afle pozitionat in dreptul inimii
- pentru a pastra cat mai relaxat bratul pe care este pus tensiometrul in timpul masuratorii, sprijiniti cotul acestuia in mana ramasa libera
- asteptati pana cand aparatul scoate un sunet (bip) care anunta ca s-au afisat rezultatele;
- notati-va intotdeauna valorile de la fiecare masuratoare intr-un carnetel si luati-l cu voi la medic, la fiecare vizita medicala.

Masurarea corecta a tensiunii arteriale cu tensiometrul clasic

Sus

Tensiometrul clasic are mai multe componente

- manseta
- pompa
- valva
- cadran
- stetoscop

Fiecare dintre aceste componente joaca un rol important in masurarea corecta a tensiunii arteriale

- manseta se pozitioneaza in jurul antebratului si se strange bine;
- manseta se umple cu aer apasand pe pompa, pana cand se opreste fluxul sanguin din artera bratului;
- dupa terminarea pomparii aerului in manseta, acesta este eliberat treptat, prin valva, iar fluxul sanguin se reia in artera;
- pe toata perioada in care aerul este eliberat din manseta prin valva, cadranul inregistreaza tensiunea;
- stetoscopul este folosit pentru a asculta zgomotul facut de sange atunci cand traverseaza artera si pentru a va da seama cand anume sa va opriti si sa cititi valorile de pe cadran; in momentul in care sunetul puternic facut de sangele care trece prin artera se opreste si nu se mai aude in stetoscop, valorile tensiunii arteriale pot fi inregistrate.

Tensiunea sau presiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHG). Valoarea tensiunii este inregistrata sub forma a doua cifre corespunzatoare tensiunii sistolice, respectiv tensiunii distolice.

O tensiune arteriala normala este cea care inregistreaza valoarea de 120/80 mmHG. Atunci cand tensiunea depaseste 140/90 mmHG, se considera ca este prea mare si ca suferiti de hipertensiune arteriala.

Intre 12080 si 14090 se considera ca aveti prehipertensiune, iar presiunea sangelui trebuie monitorizata indeaproape de catre medic si tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor prescrise de acesta.

Se considera ca suferiti de hipotensiune (tensiune prea mica) in momentul in care tensiunea sistolica (prima cifra) este sub 9.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter