Coronavirus Update

Infiltratiile peridurale cu glucocorticoizi au efect trecator in lombosciatica

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2021

Un studiu recent multicentric, dublu orb, placebo-controlat care s-a desfasurat pe durata a 12 luni, a avut ca obiectiv principal studierea efectului glucocorticoizilor administrati epidural in lombosciatica. Studiul a fost efectuat in 4 centre pentru tratarea durerii din Marea Britanie.

Lotul studiat a cuprins 228 de bolnavi cu sciatalgie unilaterala cu durata intre 1-18 luni. Pacientii au fost impartiti la intamplare in doua grupuri: unul care a beneficiat de tratament cu 3 infiltratii epidurale cu acetonura de triamcinolon la interval de 3 saptamani iar altul (grupul placebo) care a beneficiat de infiltratii cu solutie salina cu acelasi ritm de administrare. Evaluarea a fost efectuata la 12 luni prin chestionarul functional lombalgic.
Dupa primele 3 saptamani, pacientii infiltrati cu glucocorticoizi au avut un beneficiu superior fata de grupul placebo, reprezentat de ameliorarea cu 75% a chestionarului functional lombalgic. Acest avantaj nu a putut fi regasit intre 6-52 saptamani. Pacientii tratati cu glucocorticoizi nu s-au deosebit de cei din grupul placebo sub aspectul durerii, reducerii capacitatii functionale si al nevoii de interventie chirurgicala.

Autorii studiului au concluzionat ca infiltratiile epidurale cu glucocorticoizi produc o ameliorare trecatoare in lombosciatica si ca nu este nevoie de mai mult de o singura administrare pentru a obtine un oarecare rezultat.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Enurezisul nocturn Enurezisul nocturn

    Generalitati Udarea patului in timpul noptii, numita enurezis nocturn, consta in scaparea involuntara de urina in timpul somnului. Udarea patului este un lucru foarte obisnuit la sugari si copiii mici, dar este considerat o problema cand apare la baieti peste 6 ani...citeste mai mult

  • Vertijul postural paroxistic benign (BPPV) Vertijul postural paroxistic benign...

    Generalitati Vertijul postural paroxistic benign este o afectiune a urechii interne, care se manifesta printr-o falsa senzatie de rotatie sau de ameteala a corpului sau mediului inconjurator, ce apare la anumite miscari ale capului. Aceasta senzatie se numeste...citeste mai mult

  • Explicatii pentru 12 mistere medicale Explicatii pentru 12 mistere medicale

    Generalitati In ciuda progreselor importante din medicina, inca exista o serie de conditii medicale pe care nimeni nu le intelege si pentru care nu exista o explicatie stiintifica. Desi multe nu se gasesc in tratatele de medicina, ele exista, adesea ca forme...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate