Clickmed
programare rapida la medic

Infiltratiile peridurale cu glucocorticoizi au efect trecator in lombosciatica

Publicat la data de: 01 Noiembrie 2007

Un studiu recent multicentric, dublu orb, placebo-controlat care s-a desfasurat pe durata a 12 luni, a avut ca obiectiv principal studierea efectului glucocorticoizilor administrati epidural in lombosciatica. Studiul a fost efectuat in 4 centre pentru tratarea durerii din Marea Britanie.

Lotul studiat a cuprins 228 de bolnavi cu sciatalgie unilaterala cu durata intre 1-18 luni. Pacientii au fost impartiti la intamplare in doua grupuri: unul care a beneficiat de tratament cu 3 infiltratii epidurale cu acetonura de triamcinolon la interval de 3 saptamani iar altul (grupul placebo) care a beneficiat de infiltratii cu solutie salina cu acelasi ritm de administrare. Evaluarea a fost efectuata la 12 luni prin chestionarul functional lombalgic.
Dupa primele 3 saptamani, pacientii infiltrati cu glucocorticoizi au avut un beneficiu superior fata de grupul placebo, reprezentat de ameliorarea cu 75% a chestionarului functional lombalgic. Acest avantaj nu a putut fi regasit intre 6-52 saptamani. Pacientii tratati cu glucocorticoizi nu s-au deosebit de cei din grupul placebo sub aspectul durerii, reducerii capacitatii functionale si al nevoii de interventie chirurgicala.

Autorii studiului au concluzionat ca infiltratiile epidurale cu glucocorticoizi produc o ameliorare trecatoare in lombosciatica si ca nu este nevoie de mai mult de o singura administrare pentru a obtine un oarecare rezultat.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate