Infiltratiile peridurale cu glucocorticoizi au efect trecator in lombosciatica

Un studiu recent multicentric, dublu orb, placebo-controlat care s-a desfasurat pe durata a 12 luni, a avut ca obiectiv principal studierea efectului glucocorticoizilor administrati epidural in lombosciatica. Studiul a fost efectuat in 4 centre pentru tratarea durerii din Marea Britanie.

Lotul studiat a cuprins 228 de bolnavi cu sciatalgie unilaterala cu durata intre 1-18 luni. Pacientii au fost impartiti la intamplare in doua grupuri: unul care a beneficiat de tratament cu 3 infiltratii epidurale cu acetonura de triamcinolon la interval de 3 saptamani iar altul (grupul placebo) care a beneficiat de infiltratii cu solutie salina cu acelasi ritm de administrare. Evaluarea a fost efectuata la 12 luni prin chestionarul functional lombalgic.
Dupa primele 3 saptamani, pacientii infiltrati cu glucocorticoizi au avut un beneficiu superior fata de grupul placebo, reprezentat de ameliorarea cu 75% a chestionarului functional lombalgic. Acest avantaj nu a putut fi regasit intre 6-52 saptamani. Pacientii tratati cu glucocorticoizi nu s-au deosebit de cei din grupul placebo sub aspectul durerii, reducerii capacitatii functionale si al nevoii de interventie chirurgicala.

Autorii studiului au concluzionat ca infiltratiile epidurale cu glucocorticoizi produc o ameliorare trecatoare in lombosciatica si ca nu este nevoie de mai mult de o singura administrare pentru a obtine un oarecare rezultat.