Gripa - cum sa te protejezi atat pe tine cat si pe cei din jur
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este gripa
SusGripa este o boala respiratorie care rezulta dintr-o infectie virala. Gripa este o afectiune foarte contagioasa si care se raspandeste prin fluidele sub forma de picaturi ce sunt eliminate din tractul respirator. Astfel, oamenii pot transmite agentii infectiosi chiar in timp ce vorbesc, dar si printr-un contact fizic, precum strangerea mainilor.Virusurile care produc gripa sunt diverse, unele dintre ele producand simptome respiratorii usoare, in timp ce altele pot fi extrem de grave.
Expertii urmaresc cu atentie toate tulpinile de gripa, astfel incat sa le poata combate inainte de a afecta populatia.Din pacate, tulpinile virusului gripal se modifica in permanenta, iar aceasta lupta este foarte dificila, existand si numeroase cazuri de deces din cauza bolii.Afla care sunt cele mai bune metode prin care oamenii se pot feri de gripa, dar si cateva metode prin care persoanele infectate le pot proteja pe cele sanatoase.
Cuprins articol
Cum recunoastem gripa?
SusMulte persoane confunda gripa cu raceala. Totusi, gripa are un set de simptome mult mai grav, iar de cele mai multe ori acestea survin brusc. Astfel, gripa poate fi insotita de febra inalta ce dureaza 3-4 zile, congestie nazala sau rinoree, transpiratii reci si frisoane, tuse uscata, dureri de cap, dureri musculare, fatigabilitate, pierderea apetitului alimentar si stare generala alterata. Trebuie retinut ca gripa nu produce intotdeauna toate aceste simptome, astfel incat tabloul clinic poate varia de la persoana la persoana. De exemplu, este posibil ca o persoana sa sufere de gripa si fara a avea febra.
Gripa poate devenii chiar o urgenta in anumite situatii, iar medicul trebuie anuntat imediat atunci cand persoana bolnava acuza dureri la nivel toracal sau abdominal sau are dificultati de respiratie. De asemenea, alte situatii ingrijoratoare sunt atunci cand pacientul este confuz, isi pierde starea de constienta, are convulsii sau nu urineaza. Anuria poate indica deshidratarea severa, lucru ce poate avea numeroase complicatii grave.
Gripa poate fi si mai grava in cazul copiilor, acestia avand un organism prea sensibil pentru virusul gripal. Simptomele pot fi similare cu cele ale adultilor, dar tabloul clinic poate fi completat si de simptome gastrointestinale, precum greata, varsaturi si diaree.
In plus, dificultatile de respiratie, tahicardia, cianoza, tirajul intercostal si bataile aripilor nazale reprezinta manifestari ce trebuie sa trimita cat mai urgent copilul catre medic. Pentru copiii mici, febra de peste 38 de grade Celsius, lipsa urinarilor si plansetele fara lacrimi trebuie sa fie luate in considerare, iar medicul trebuie contactat urgent.
Cum ne putem proteja?
SusChiar daca nu exista modalitati care sa garanteze o protectie 100% impotriva gripei, exista anumite elemente care pot ajuta la scaderea sanselor de infectare.
- Vaccinarea antigripala- Vaccinarea antigripala este una dintre cele mai bune metode de protectie impotriva gripei. Aceasta ajuta la formarea de anticorpi, dar trebuie stiut ca nu pentru toate tulpinile de virus. Astfel, vaccinul difera de la an la an si este conceput pentru cele mai frecvente tulpini de virus. Tinand cont de acest lucru, oamenii trebuie sa stie ca se pot imbolnavi de gripa chiar daca sunt vaccinati, dar este putin probabil ca aceasta sa fie severa sau sa produca diferite complicatii grave, precum pneumonia.
- Evitarea persoanelor bolnave- Virusul gripal poate fi gasit in secretiile de la nivelul cailor respiratorii. Atunci cand oamenii tusesc sau stranuta, aceste secretii pot ajunge chiar si la aproximativ 1 metru de sursa. Astfel, persoanele sanatoase trebuie sa evite sa stea in preajma celor care au simptome de gripa.
- Spalarea regulata a mainilor- Simpla atingere a unei suprafete contaminate ridica foarte mult riscul de imbolnavire. Chiar daca virusul nu infecteaza direct pielea, mainile contaminate pot fi duse catre nas, gura sau ochi. Spalarea regulata a mainilor reduce riscul de transportare a agentilor patogeni catre fata, dar poate ajuta si la distrugerea acestora.
- Purtarea de manusi/masti de protectie- Acest sfat este adresat mai mult persoanelor ce lucreaza in domeniul medical, deoarece acestea i-au contact frecvent cu persoane bolnave. Totusi, adoptarea acestor masuri de protectie poate fi facuta si de populatia generala atunci cand contactul cu un bolnav este necesar. Mastile si manusile de unica folosinta pot ajuta la evitarea contactului direct cu suprafetele contaminate sau cu secretiile infectate.
- Evitarea folosirii in comun a unor bunuri- Periutele de dinti, sticlele, canile si lingurile sunt doar cateva obiecte ce nu ar trebuie impartite cu persoanele ce sunt bolnave. De asemenea, impartasirea cu cei din jur a unor obiecte ar trebuii evitata atunci cand este instalat sezonul gripal. Chiar si folosirea unei perne pe care anterior a dormit o persoana infectata ar putea duce la un nou caz de gripa.
- Adoptarea unei alimentatii corespunzatoare- Adoptarea unui regim alimentar echilibrat si sanatos poate ajuta organismul sa fie capabil sa lupte impotriva agentilor patogeni care i-ar putea face rau. In cazul in care alimentatia este precara, corpul nu va avea suficienta energie pentru a inlatura virusul si pentru a face fata simptomelor neplacute. De asemenea, riscul de complicatii va fi mai mare.
- Adoptarea unui program de odihna eficient- Somnul si odihna reprezinta elemente cheie pentru un sistem imunitar puternic. Astfel, un organism odihnit are o capacitate mai buna de a face fata virusurilor respiratorii, precum cel gripal. Specialistii sugereaza ca adultii ar trebuii sa adopte un program de odihna eficient care sa cuprinda aproximativ 7-9 ore de somn.
Cum ii putem proteja pe cei din jur cand avem gripa?
SusEste important de stiut ca oamenii pot transmite virusul gripal chiar si inainte de aparitia simptomelor. Acest lucru are loc in perioada de incubatie a bolii, adica in perioada necesara virusului pentru a produce simptomele. Pentru gripa, perioada de incubatie este de aproximativ doua zile, dar poate varia de la una la patru zile. Astfel, cei care stiu ca au avut contact cu persoane cu gripa ar trebuii sa fie precauti si sa pastreze distanta fata de cei din jur pana cand nu sunt siguri ca sunt sanatosi.
- Evitarea iesirii in colectivitate- Persoanele bolnave trebuie sa evite sa iasa in colectivitate, deoarece pot contamina aerul pe care ceilalti il respira. Totusi, atunci cand situatia impune parasirea locuintei, persoanele cu gripa ar trebuii sa poarte masti de protectie si sa evite contaminarea persoanelor si a obiectelor din jur.
- Aruncarea propriilor servetele si deseuri contaminate- Virusul gripal poate ramane viabil in afara organismului chiar si 24 de ore. Astfel, batistele nazale trebuie aruncate chiar de persoana bolnava, iar accesul la acestea nu trebuie sa fie permis. De asemenea, spalarea pe maini este obligatorie dupa suflarea nasului, deoarece virusul poate fi transmis chiar si prin simpla strangere de mana.
- Dezinfectarea suprafetelor- Virusul gripal poate rezista in afara gazdei timp indelungat, iar toate suprafetele din gospodarie vor fi infectate atunci cand o persoana este bolnava. Astfel, toate suprafetele din jurul unei persoane bolnave ar trebuii dezinfectate, fie ca este vorba chiar si despre obiectele cele mai nesemnificative. Telefoanele, incarcatoarele, intrerupatoarele si telecomenzile sunt doar cateva exemple de obiecte ce pot fi contaminate intr-o locuinta. Pentru a reduce riscul de imbolnavire, toate acestea ar trebui dezinfectate cel putin o data pe zi.
- Evitarea saruturilor- Virusul gripal este contagios chiar si inainte de a produce simptome. Persoanele ce suspecteaza ca sunt bolnave, dar si cele care sunt sigure, trebuie sa evite sa isi atinga buzele de cei din jur. Astfel, chiar si mamele trebuie sa evite sa isi mai sarute copiii atunci cand suspicioneaza ca sunt bolnave. De asemenea, indragostitii nu trebuie sa se mai sarute, deoarece riscul de transfer prin saliva a virusului este foarte mare.
Bibliografie:
Here’s Everything You Can Possibly Do to Avoid Getting the Flu https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a15827574/flu-prevention-tips/
All you need to know about flu https://www.medicalnewstoday.com/articles/15107.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- Gripa Aviara
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Gripa la copii
- Gripa
- Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa
- Gripa porcina virusul A H1N1
- Raceala si gripa - simptome detaliate
- Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa