Clickmed
programare rapida la medic

Totul despre puterile vindecatoare ale apelor minerale

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017
Totul despre puterile vindecatoare ale apelor minerale

Apele minerale terapeutice, folosite in cure interne sau externe, sunt unul dintre cele mai eficiente tratamente la care putem apela in cazul mai multor afectiuni.

In functie de tipul de minerale pe care il contin, ele sunt clasificate in mai multe categorii, fiecare apa minerala fiind utila intr-o afectiune sau alta.

Apele minerale iodurate, indicate in hipertiroidie

Apele minerale iodurate contin iod, care provine din rocile sedimentare, fiind intalnite in statiunile Govora, Olanesti, Bazna, Sarata Monteoru.

Curele externe cu ape iodurate sunt recomandate cel putin o data pe an, timp de 18-20 de zile. Sunt utile persoanelor care au afectiuni reumatice, afectiuni ginecologice, cat si pentru unele boli ale pielii.

In cure interne sunt recomandate pentru cei care sufera de hipertiroidie cu gusa, intoxicatie cu metale grele, mai ales cu plumb sau mercur, in gastrite hipoacide, boli ale rinichilor, afectiuni cronice ale intestinului. Apele iodurate au efecte benefice si in cazul afectiunilor nervoase.

Apele minerale sulfuroase trateaza bolile de ficat

Apele minerale sulfuroase sunt excelente pentru cei care sufera de afectiuni neurologice, reumatice, dar si impotriva gastritei.

Cura cu ape sulfuroase este indicata si bolnavilor de diabet, celor cu suferinte hepatice si ale bilei, insuficienta ovariana, cat si pentru cei care au boli endocrine.

Baile cu ape sulfuroase sunt indicate in afectiuni dermatologice, si anume eczeme, psoriazis, acnee, iritatii si mancarimi ale pielii. Inhalatiile cu ape sulfuroase sunt utile bolnavilor de astm, bronsita sau guta.

Curele se fac pe perioade de 14 sau de 18 zile, de doua-trei ori pe an. Se fac cure interne, in centrele de tratament din statiuni. Cele mai cunoscute statiuni pentru apele sulfuroase sunt Pucioasa, Caciulata, Baile Govora, Harghita Bai, Balvanyos.

Apele minerale cloruro-sodice

Apele minerale in care predomina ionii de sodiu si de clor sunt utile in reducerea aciditatatii si secretiei gastrice. Sunt recomandate atat persoanelor care sufera de ulcer, cat si celor care se confrunta cu constipatia.

Aceste ape minerale favorizeaza secretia de insulina, fiind recomandate celor care sufera de diabet. Astfel de ape minerale cloruro-sodice  se gasesc in statiuni precum Amara, Techirghiol, Lacul Sarat, Sangeorz Bai.

In cure externe, apele minerale cloruro-sodice sunt indicate pentru tratarea mai multor afectiuni dermatologice, precum eczemele.

Apele feruginoase, bune contra anemiei

Apele minerale feruginoase, care se gasesc la Vatra Dornei, la Tusnad, Buzias, Bilbor, Harghita Bai, sunt recunoscute pentru tratarea anemiei feriprive. Sunt bogate in ioni ferosi (cel putin 10 mg la un litru) sau sulfati de fier.

O cura interna ajuta si la stimularea metabolismului, cat si la cresterea rezistentei organismului in fata bolilor. Mai constituie un ajutor si in cresterea rezistentei fizice. Tratamentele se fac strict la recomandarea medicilor, in statiuni.

Apele alcaline, utile in bronsite

Cei care sufera de bronsite sau de alte afectiuni respiratorii pot apela la cure in care se fac inhalatii cu ape minerale alcaline sau bicarbonatate.

Cura interna ajuta la reglarea tranzitului intestinal, cat si la scaderea aciditatii gastrice. Sunt utile si celor care sufera de litiaza renala. Ape alcaline se gasesc in statiunile Bilbor, Slanic Moldova, Borsec si Poiana Negri.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate