Clickmed
programare rapida la medic

Un milion de romani au astm. Afla daca esti printre ei!

Actualizat la data de: 03 Mai 2011

Generalitati

Sus
Un milion de romani au astm. Afla daca esti printre ei!

Astmul este o boala cronica de plamani caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani. Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Simptomele astmului variaza de la ora la ora, de la zi la zi, de la saptamana la saptamana, de la luna la luna. Adesea, se agraveaza in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Campanie nationala de testare si educare intre 2 si 15 mai
  3. Ce cauzeaza astmul?
  4. Astmul in lume
  5. Citeste pe aceeasi tema

Campanie nationala de testare si educare intre 2 si 15 mai

Sus

Ziua Mondiala a Astmului este un eveniment organizat anual de specialisti din foarte multe tari, in scopul cresterii nivelului de control asupra astmului. In Romania, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizeaza in perioada 2-15 mai o campanie nationala de testare si educare a populatiei, sub mesajul: „Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”

„In perioada 2-13 mai, in cabinete medicale de specialitate din toata tara se vor face testari gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucurestenii isi pot masura gratuit functia pulmonara si pe 14 si 15 mai, in Parcul Tineretului. Testarea se numeste spirometrie, nu doare, nu dureaza mult, nu necesita efort, iar rezultatul ei se da pe loc” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

„In campania de anul acesta lansam primul site de educatie medicala dedicat pacientilor cu astm bronsic din Romania. Este un site diferit de tot ce am realizat pana acum, pentru ca, pe langa informatiile despre boala, pe care le punem la dispozitia pacientului, ii oferim si posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cat de bine ii merge cu tratamentul pe care il urmeaza sau, altfel spus, cat de bine este controlat astmul lui. si, cel mai important, printr-o aplicatie simpla, ii oferim oricarui pacient interesat sa mearga pentru o consultatie la un medic pneumolog, posibilitatea sa localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie si sa intre in legatura cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, ii sfatuiesc pe toti cei interesati sa intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testarile, dar si informatii utile despre controlul bolii”, continua Prof. Dr. Florin Mihaltan.

Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil. O persoana cu astm controlat este o persoana care: prezinta simptome minime (sau chiar niciun simptom), nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor, nu foloseste deloc (sau foloseste foarte rar) medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic ca si o persoana obisnuita, fara limitari ale activitatilor fizice, are functia pulmonara normala (sau aproape normala) (masurata prin probe specifice), nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).

Ce cauzeaza astmul?

Sus

Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. In anii 90, oamenii de stiinta credeau ca poluarea cauzata de motoarele diesel si de alti factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astazi, ei considera aceasta problema ca fiind mult mai complexa. Multi cercetatori examineaza rolul factorilor genetici si al felului in care sistemul imunitar uman se dezvolta in primii ani de viata in prevalenta astmului.

Astmul in lume

Sus

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume. Se estimeaza ca, in prezent, circa 300 milioane persoane si cca un milion de romani sufera de astm bronsic. Prevalenta acestei boli a crescut ingrijorator in ultimele doua decenii.

Rata de crestere a incidentei astmului este tributara stilului de viata occidental. Astfel, in 2025, populatia urbana va creste de la 45% la 59%. Se estimeaza deci ca alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronsic in 2025.

4 din 1000 de decese la nivel mondial sunt cauzate de astmul bronsic insa, de cele mai multe ori, acestea pot fi prevenite. Ele sunt cauzate in principal de sub-dozarea tratamentului medicamentos pe termen lung si intarzierilor prezentarii pacientilor in sistem de urgenta, in timpul crizelor astmatice severe.

Costurile economice ale astmului sunt considerabile, fie ca se refera la costuri directe (spitalizari si costuri cu medicatia) sau costuri indirecte (absenteismul de la locul de munca sau decesele premature). In lipsa unui tratament asupra cauzei astmului, prioritatea este asigurarea unui management eficient, care sa permita reducerea morbiditatii si mortalitatii, pentru un numar cat mai mare de pacienti.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter