Clickmed
programare rapida la medic

Simptome pe care femeile nu ar trebui sa le ignore

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Generalitati

Sus
Simptome pe care femeile nu ar trebui sa le ignore

Probabil ca atunci cand mancati anumite alimente, cand vremea este nefavorabila sau cand faceti exces de exercitii fizice nu va simtiti prea bine.

Ce este insa de facut, atunci cand simptomele pe care le aveti ar putea fi cauzate de probleme mai grave de sanatate?

Cand ar trebui sa nu ignorati ceea ce simtiti, intrucat ar putea fi un semnal de alarma pentru o problema majora de sanatate? Iata mai jos cateva dintre simptomele carora ar trebui sa li se acorde atentie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Oboseala extrema
  3. Dureri de spate
  4. Palpitatii
  5. Sex dureros
  6. Dureri accentuate de cap
  7. Noduli ai sanilor
  8. Lipsa perioadei menstruale
  9. Scurtarea respiratiei
  10. Somnul neodihnitor
  11. Citeste pe aceeasi tema

Oboseala extrema

Sus

Chiar daca aveti responsabilitati care va coplesesc, epuizarea este unul dintre simptomele pe care nicio femeie nu ar trebui sa il ignore. De ce? Oboseala extrema poate semnala o serie de probleme diferite, inclusiv depresie, boli tiroidiene, diabet, insuficienta cardiaca sau chiar congestiva ori cancer.

Daca nivelul dumneavoastra de energie nu revine dupa ce va odihniti, faceti exercitii fizice, urmati o dieta sanatoasa si programati-va la un consult medical.

Cand sunteti obosite in mod frecvent si ati eliminat eventuale suspiciuni, nivelul redus de energie ar putea semnala hipotiroidie. Glanda tiroida produce hormoni care controleaza metabolismul, bataile inimii si multe alte functii din organism.

Cand productia de hormoni tiroidieni este usor scazuta, unele femei pot suferi un declin semnificativ al functiei mentale, pot dezvolta depresie, pot avea o circulatie sanguina deficitara sau hipertensiune arteriala. Toate acestea pot creste riscul bolilor cardiovasculare.

Daca in familia dumneavoastra sunt prezente boli tiroidiene sau daca aveti alte semne de hipotiroidism, cum ar fi cresterea de fire de par pe fata, crestere in greutate sau raguseala, cu ajutorul unor analize de sange puteti determina daca problemele dumneavoastra au legatura cu productia scazuta de hormoni tiroidieni.

Dureri de spate

Sus

Durerile cronice de spate care persista mai mult de sase luni pot fi legate de micsorarea in volum a creierului - micsorare echivalenta cu 10-20 de ani de imbatranire normala.

Desi nu se cunosc cauzele reale ale acestor lucruri, durerile cronice de spate ar trebui prompt tratate si prevenite.

Intarirea muschilor abdominali si pelvici, cu ajutorul exercitilor Pilates sau yoga, poate ajuta la sustinerea spatelui. Intotdeauna se va mentine o postura corecta si se va pastra ecranul computerului la nivelul ochilor pentru a preveni aplecarea, respectiv incordarea gatului si a coloanei vertebrale.

Palpitatii

Sus

Palpitatiile pot fi cauza excesului de cofeina si a insuficientei de oxigen din sange, o boala a valvelor inimii sau rezultatul hipertiroidismului. Mergeti la medic pentru consult, evaluarea simptomelor si a starii de sanatate a inimii dumneavoastra.

Sex dureros

Sus

Nu ar trebui sa aveti dureri in timpul actului sexual. In caz contrar, aveti o problema. In timpul premenopauzei, durerile din cadrul actului sexual ar putea fi un semn al lubrefierii insuficiente, al unei infectii vaginale ori a prezentei endometriozei.

Endometrioza este o afectiune in care endometrul creste in afara uterului, peste ovare, trompele uterine sau pe peretele pelvin. Acest tesut trece prin aceleasi schimbari prin care trece si uterul si, poate determina afectarea si cicatrizarea tesuturilor pe care le acopera.

Astfel, sexul poate deveni dureros, se poate instala infertilitatea si chiar tumori care se pot dezvolta in anumite tipuri de cancer ovarian.

Daca durerea apare dupa instalarea menopauzei, cauzele pot fi multiple, inclusiv vaginita atrofica declansata de un nivel de hormoni feminini prea scazut. Din nefericire, ar putea fi un indiciu al unei tumori maligne sau benigne in zona pelvina, colului uterin, vaginului sau a vezicii urinare.

Dureri accentuate de cap

Sus

O zi stresanta la locul la munca sau copiii care tipa pot provoca dureri ocazionale de cap. Totusi, durerile persistente de cap pot fi un semn al unei probleme de sanatate.

De cele mai multe ori poate fi vorba despre migrene, dar in cazurile rare este posibil ca durerile de cap sa fie manifestarea unui accident vascular cerebral, o infectie la nivelul creierului, o tumora sau anevrism.

Daca durerile de cap nu se amelioreaza, discutati cu medicul pentru a va oferi solutii.

Noduli ai sanilor

Sus

Daca simtiti un nodul suspect la nivelul sanului, este firesc sa va faceti griji legate de prezenta cancerului la san.

Un nodul mamar poate semnala si un chist sau o alta excrescenta de natura benigna. In cazul unui nodul mamar este foarte importanta interventia prompta a medicului pentru examinarea sanilor si determinarea cauzelor nodulului.

Lipsa perioadei menstruale

Sus

Desi s-ar putea sa nu va pese ca menstruatia dumneavoastra s-a diminuat considerabil, acest lucru ar putea insemna ca nivelurile dumneavoastra de estrogen sunt scazute, probabil din cauza unei tulburari hormonale, cum ar fi hipotiroidismul sau chiar ar putea fi vorba despre menopauza prematura.

Intrucat estrogenul ajuta la formarea in mod regulat a oaselor noi si mentinerea starii de sanatate a inimii, trebuie sa luati masuri inainte ca problema sa se agraveze. Daca nu aveti timp de trei luni menstruatie, fertilitatea dumneavoastra ar putea fi afectata, va creste riscul de osteoporoza si al bolilor cardiovasculare.

In cazul in care menstruatia dumneavoastra este absenta mai mult de trei luni, se va consulta medicul ginecolog si se vor face analize hormonale de sange. Mentinerea unei greutati sanatoase poate ajuta la restabilirea nivelului de estrogen si a ciclului menstrual.

Scurtarea respiratiei

Sus

Scurtarea respiratiei este un simptom comun intalnit la femeile care au probleme cardiace si poate semnala prezenta unor boli cardiovasculare sau poate fi o manifestarare specifica unui atac de cord iminent.

Daca scurtarea respiratiei este asociata cu oboseala, ameteli si alte simptome, programati un consult la medic. Daca simtiti greata sau aveti dureri toracice, adresati-va imediat medicului.

Somnul neodihnitor

Sus

Cele mai multe dintre femei pot avea ocazional un somn agitat. Daca totusi nu se odihnesc mai multe nopti la rand, vinovata ar putea fi o problema de sanatate care afecteaza somnul.

Multe dintre femei au probleme cu somnul atunci cand intra la menopauza. Tulburarile de somn - mai ales dificultatile de respiratie pe timp de noapte, ar putea fi un simptom intalnit la femeile care sufera de diverse probleme cardiace, cum ar fi atac de cord, muschi cardiac slabit sau chiar astm.

Somnul odihnitor este foarte important pentru sanatatea unei femei, asa ca discutati cu medicul legat de ce ar putea sa nu va lase sa dormiti noaptea, pentru ca acesta sa va ofere solutiile adecvate.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate