Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

De cat somn avem nevoie cu adevarat?

Actualizat la data de: 28 Iulie 2017

Generalitati

Sus
De cat somn avem nevoie cu adevarat?

Sanatatea poate fi afectata negativ din cauza lipsei somnului, dar si din cauza fluctuatiilor acestuia. Astfel, daca nu veti dormi suficient si veti face un obicei din asta este foarte posibil sa fiti predispusi la afectiuni cardiace, diabet, obezitate sau o serie de accidente casnice.

Academia Americana de Studiere a Somnului si Societatea de Cercetare a Somnului au afirmat la unison ca un somn suficient este la fel de important pentru sanatate precum mancarea si exercitiile fizice.

Fiecare individ este diferit si are nevoile sale unice, insa in medie 7 si 8 ore de somn pe noapte scad riscul bolilor de inima. Exista insa si studii care sustin ca acele persoane care dorm mai mult de 8 ore de noapte prezinta un risc crescut de obezitate.

In concluzie, potrivit specialistilor, este indicat sa dormim, in medie, 7-8 ore pe noapte si sa cuprindem cel putin o parte din intervalul 22:00 - 02:00.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele negative ale privarii de somn
  3. Orele de somn necesare in functie de varsta
  4. Citeste pe aceeasi tema

Efectele negative ale privarii de somn

Sus

Privarea de somn poate duce la afectari cognitive. Totodata, lipsa de somn poate produce niveluri mai ridicate de hormoni de stres si hormoni responsabili pentru senzatia de foame. Acest lucru poate provoca o supraalimentare si, implicit, o crestere in greutate.

De asemenea, somnul slab a fost asociat cu cresterea markerilor inflamatorii, observata adesea in cazul bolilor autoimune. Astfel, persoanele cu deficit cronic de somn sunt mai putin alerte in timpul zilei, sunt neatente si nu se pot concentra asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit.

Memoria poate fi, de asemenea, afectata. In aceste conditii, cand somnul nu este suficient, oamenii se simt obositi la inceput, iar mai apoi considera in mod eronat ca organismul lor s-a adaptat.

Problema si mai mare este ca oamenii incearca de obicei sa combata oboseala cu ajutorul cofeinei. Intr-adevar, sunt persoane care fac fata cu brio acestei situatii si care resimt efectele pe termen lung, dar si persoane care adorm la locul de munca.

Orele de somn necesare in functie de varsta

Sus

• Copilul nou-nascut - are nevoie de 17 ore pe zi, distribuite pe tot parcursul zilei.

• Sugar de o luna - are nevoie de minimum 8 ore si jumatate noaptea si 7 ore repartizate dimineata si in timpul zilei.

• Sugar de doua luni - are nevoie de la 10-11 ore pe noapte si de 5 ore in timpul zilei.

• Copil de 2-3 ani - are nevoie de 11 ore pe timp de noapte si 2 ore in timpul zilei.

• Copil de la 3 la 12 ani - are nevoie de 10 ore pe noapte.

• Adolescenti de la 12 la 18 ani - au nevoie de 9 ore pe noapte.

• Adulti cu varsta de peste 18 ani - necesita 7 pana la maxim 8 ore pe noapte.

• Varstnici de la 65 - pana la 9 ore, impartite intre zi si noapte.

Atentie! Cercetatorii sustin ca trebuie pastrat un echilibru, deoarece un numar minim de ore de somn pe noapte poate dauna sanatatii, insa nici prea multe ore nu sunt benefice pentru organism.

De aceea, in prezent se considera ca 7-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente astfel incat sanatatea sa nu fie afectata.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate