Boli cauzate de deshidratare
Generalitati
Sus
Apa este vitala pentru sanatate. In functie de greutate si varsta, cantitatea de apa in corpul uman variaza de la 50% pana la 70%. Corpul unui adult contine intre 50% si 60% apa, in timp ce corpul unui copil contine si mai multa.
Deshidratarea reprezinta scaderea cantitatii de apa din corp sub nivelul acceptabil pentru organism.
La adult, deshidratarea este o problema care se intalneste mai ales la persoanele in varsta si la bolnavii imobilizati la pat. In cazul copiilor, deshidratarea poate fi mai rapida, in special daca se asociaza cu febra, voma si diaree.
Cuprins articol
Semnele deshidratarii
Sus-sete intensa cu uscarea gurii, dar acest semn va disparea cu varsta;
-rarirea momentelor urinarii, disparitia lacrimilor;
-dureri de cap;
-crampe;
-intr-un stadiu superior, ochii sunt seci si tristi, apatici;
-agitatie sau, din contra, apatie care se datoreaza functionarii insuficiente a creierului din cauza deshidratarii.
Aceste semne cer parerea unui specialist.
Probleme cauzate de deshidratare
SusOboseala – apa este sursa vitala pentru corp. Deshidratarea este cauza unei activitati enzimatice care incetineste organismul si favorizeaza oboseala.
Astmul si alergiile – cand sunteti deshidratati, organismul limiteaza actiunea cailor respiratorii ca mijloc de conservare a apei. De fapt, continutul de histamina produs de corp se mareste considerabil atunci cand corpul pierde din apa si se deshidrateaza.
Hipertensiunea – cand corpul este bine hidratat, sangele contine 92% apa. In caz contrar, sangele devine mai dens si fluxul sau este mai lent. De unde si o tensiune mai ridicata.
Colesterolul ridicat – cand corpul este deshidratat, acesta produce mai mult colesterol pentru a impiedica pierderea de apa din celule.
Afectiunile cutanate – deshidratarea opreste eliminarea toxinelor prin piele. De aceea, aceasta este mai vulnerabila la toate tipurile de afectiuni cutanate, cum ar fi dermatita si psoriazisul. Deshidratarea favorizeaza decolorarea si imbatranirea precoce a pielii.
Tulburarile digestive – o lipsa de apa si de minerale alcaline, cum sunt calciul si magneziul, poate provoca tulburari digestive de tipul gastritei, ulcerului si a refluxului acid.
Problemele rinichilor sau ale vezicii – cu un corp deshidratat, acumularea toxinelor si a acizilor creeaza un mediu favorabil inmultirii bacteriilor. Acestea din urma ajung la rinichi sau la vezica urinara. Aceste doua organe sunt sensibile la infectii, inflamatii sau durere.
Constipatia – colonul este unul dintre organele care dreneaza apa pentru a furniza lichide si altor organe. Daca colonul nu are suficienta apa, deseurile care se afla in intestine se deplaseaza mai greu. De cele mai multe ori, stagnarile cauzeaza constipatie.
Rigiditatea sau durerile articulare – cartilajele tuturor articulatiilor sunt compuse in cea mai mare parte din apa. Cand corpul este deshidratat, cartilajul este slabit. De aici se intampla sa aveti parte de inconfort sau durere.
Luarea in greutate – atunci cand corpul este deshidratat, celulele nu au destula energie, sunt slabite. Astfel, aveti tendinta sa mancati, in timp ce organismului ii este sete.
Imbatranirea prematura – atunci cand suferiti de deshidratare, organele corpului (aici intelegand pielea) incep sa se rideze si sa imbatraneasca prematur.
Consultarea unui medic
Va fi suficient sa faceti un examen clinic pentru a constata starea de deshidratare (cadere brusca a tensiunii, puls rapid). Medicul va compensa pierderea de apa prin perfuzie, cel mai des pacientul este internat in spital sau i se recomanda spitalizarea la domiciliu. Daca persoana este deshidratata, o cauza serioasa a provocat aceasta situatie. In acelasi timp, medicul va incerca sa afle cauza deshidratarii.
In general, in cateva ore problema este rezolvata. Totul depinde de cauza care a provocat deshidratarea.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie
-
Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
-
Cele mai cunoscute boli ale copilariei
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?
-
Localizarea durerilor de cap, simptom al unor boli ascunse
-
Deshidratarea
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Bolile induse de caldura
Generalitati Patologia termica se datoreaza expunerii la temperaturi crescute ale mediului ambiant in conditii in care organismul nu poate sa mentina homeostazia corespunzatoare. Sindroamele mai usoare se datoreaza eforturilor fizice excesive; sindroamele mai...citeste mai mult
-
Semnele deshidratarii la copii
In ce situatii apare deshidratarea? Deshidratarea are loc atunci cand corpul consuma sau pierde mai multe lichide decat bea. Deshidratarea poate sa afecteze pe oricine, inclusiv copilul mic. De obicei, lichidele sunt aduse in corp prin ceea ce bem si mancam. Dar...citeste mai mult