Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acupunctura in tulburarile digestive

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Acupunctura in tulburarile digestive

Odata cu Pastele sau cu orice sarbatoare mare la noi, inevitabil orice medic care trateaza si afectiuni ale tubului digestiv constata un val de pacienti care vin pentru tulburari digestive.

Medicina vestica ne ofera o serie de suplimente de enzime digestive, precum si alte medicamente.

Dar oare putem sa trecem de aceste neplaceri fara substante artificiale? Cum ne poate ajuta acupunctura?

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de tulburari digestive acute si cronice
  3. Diferente in abordarea din acupunctura fata de cea din medicina vestica
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de tulburari digestive acute si cronice

Sus

Trebuie sa diferentiem intre doua mari clase de afectiuni digestive: unele acute, care s-au manifestat brusc, persoana fiind sanatoasa inainte de aparitia episodului acut, si altele cronice – persoana se stia cu probleme digestive de mult timp.

De asemenea exista o diferenta intre nivelele de gravitate ale diverselor afectiuni. Tipul de tulburari acute – indigestie acuta, o acutizare a unei diskinezii biliare, etc trebuie diferentiate de alte afectiuni care pot fi urgente medicale – apendicita acuta, icter mecanic, hepatita acuta, pancreatita acuta, etc.

Cele din urma pot semana cu primele dar au un cu totul alt grad de importanta si urgenta, iar in acestea este foarte important ca pacientul sa ajunga la camera de garda cat mai repede. In unele dintre ele – pancreatita acuta si apendicita acuta – exista chiar un risc vital. Diferentierea intre nivelele de gravitate trebuie facuta de catre un medic.

Diferente in abordarea din acupunctura fata de cea din medicina vestica

Sus

Desi am mentionat si afectiuni grave ca fiind posibile, majoritatea covarsitoare a afectiunilor digestive nu sunt grave si sunt cronice. Cele acute si grave necesita spitalizare si tratament de urgenta, capitol unde medicina vestica exceleaza. Cele acute si mai putin grave (indigestii si diskinezii biliare) pot fi tratate si cu acupunctura si cu medicina vestica si raspund la fel de bine la amandoua. Acupunctura exceleaza insa la tratamentul afectiunilor cronice digestive.

In aceste cazuri, pacientii stiu ca sunt predispusi la a face tot felul de acutizari ale unei afectiuni care de multe ori este foarte greu de prins intr-un diagnostic concret. Poate fi vorba de balonari, diaree, constipatie, greata, indispozitie asociata, sensibilitate la mirosuri, dureri abdominale, eructatii, borborisme abdominale, dureri de cap asociate, etc.

In aceste conditii pacientii stiu ca la anumiti stimuli/anumite mancaruri reactioneaza intr-un anumit fel si stiu si faptul ca le trece sau nu cu diverse medicamente. Problema fundamentala este ca pentru aceste afectiuni nespecifice care nu fac parte dintr-o boala bine determinata din medicina vestica tratamentul care ni-l ofera medicina vestica nu face altceva decat sa rezolve simptomele pe moment, nu sa vindece problema definitiv.

Acupunctura are o serie de metode de diagnostic si tratament care in aceste cazuri pot rezolva cauza problemei, cauza afectiunii cronice subiacente, nu doar acutizarea de moment.

Concluzii

Sus

Cel mai important aspect este cel al diagnosticului diferential intre o afectiune banala si o afectiune cu potential de urgenta medicala/chirurgicala. Aceasta diferentiere trebuie facuta de catre un medic.

Cu toate acestea, majoritatea afectiunilor nu sunt grave si tind sa fie acutizari ale unor afectiuni cronice. In aceste afectiuni acupunctura exceleaza prin a decela cauza lor si a trata aceasta cauza, ducand in majoritatea cazurilor la o vindecare completa, fara a mai aparea ulterior episoadele de acutizari.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate