De ce lesina oamenii cand vad sange

Publicat la data de: 17 Septembrie 2010 | Actualizat la data de: 17 Septembrie 2010

Introducere

Sus
De ce lesina oamenii cand vad sange

De cate ori trebuie sa fac analize, asistentele imi spun sa intorc capul. De ce? „Ca sa nu lesinati”, imi zic ele.
N-am inteles niciodata de ce ar trebui sa lesin cand vad sange, mai ales cand e al meu si e intr-o eprubeta de 10 mililitri. Si n-am inteles nici de ce altora li se face rau in asemenea situatii.

Pana astazi, cand am gasit intamplator o explicatie. Se pare ca n-ar trebui sa facem glume pe seama celor care lesina la vederea sangelui fiindca aceasta reactie ar putea fi unul din factorii care au contribuit la supravietuirea rasei umane, salvand inidivizii care fara voia lor au asistat la evenimente tulburatoare.

Cuprins articol

 1. Introducere
 2. Ce se intampla in corpul tau cand lesini
 3. Citeste pe aceeasi tema

Ce se intampla in corpul tau cand lesini

Sus

Asadar prostul obicei al unora de a lesina la vederea catorva picaturi de sange are legatura cu evolutia omului.
Conform specialistilor citati de MSN News, lesinul la vederea sangelui este un reflex pe care il avem cu totii, desi numai la unii se manifesta.

Acest reflex, care poarta si o denumire medicala – sincopa vasovagala, se declanseaza nu numai la vederea sangelui, ci si intr-un moment de stres extrem, de frica, dupa o lovitura puternica, cand e foarte cald, dupa ce stai mult in picioare, sau cand te ridici brusc dupa o masa bogata. Bataile inimii se raresc brusc, iar vasele de sange din picioare se dilata, ceea ce permite sangelui sa stagneze la acest nivel, ducand la scaderea tensiunii arteriale.

Toate acestea fac ca sangele sa nu mai ajunga in cantitate suficienta la creier. Drept urmare, devii palida, te simti usor ametita, ai o senzatie de greata si o transpiratie rece, iar in final iti pierzi cunostinta pentru o perioada scurta de timp.

Sincopa vasovagala este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii lesina.
Si nu numai oamenii. Sincopa vasovagala apare si la unele specii de maimute, dar se pare ca si caprele au stari asemanatoare, adica par sa-si piarda cunostinta cand simt un pericol, probabil tot un reflex de aparare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare si de consistenta Problemele ciclului menstrual:...

  Generalitati Daca sangele menstrual variaza ca si culoare si consistenta de-a lungul ciclului este foarte posibil sa fie vorba despre un ciclu menstrual normal. Totusi pot exista perioade cand modificarile culorii, schimbarile consistentei sau aparitia de cheaguri pot...citeste mai mult

 • Sincopa vasovagala Sincopa vasovagala

  Generalitati Sincopa vasovagala este cea mai frecventa cauza de lesin care se declanseaza atunci cand corpul unei persoane reactioneaza intr-un mod exagerat la factori declansatori, cum ar fi vederea sangelui, ortostatismul prelungit sau stresul emotional extrem....citeste mai mult

 • Pulsul si bataile normale ale inimii Pulsul si bataile normale ale inimii

  Generalitati Pulsul reprezinta expansiunea ritmica a arterelor sanguine care se comprima pe un plan osos si reflecta numarul de batai ale inimii care au loc pe parcursul unui minut. Bataile inimii difera de la o persoana la alta. Pulsul este mai mic atunci cand un...citeste mai mult

Coronavirus Update