10 moduri mai putin cunoscute prin care va puteti creste productivitatea
Generalitati
SusProductivitatea la locul de munca este criteriul cel mai important prin care va puteti pastra un echilibru in cariera.
Iar cum recesiunea economica mondiala a dat nastere unei competitivitati acerbe pe piata muncii, este crucial sa deveniti un angajat de baza in orice mediu profesional.
Din fericire, exista cateva moduri mai putin cunoscute publicului larg prin care va puteti creste semnificativ productivitatea, recomandate de expertii in domeniu. Unele dintre aceste solutii contrazic vechile conceptii despre mentinerea randamentului crescut la locul de munca.
Cuprins articol
Solutii pentru productivitate maxima la serviciu
SusTelefonul inteligent, inregistrarile video amuzante cu animale simpatice sau plantele care decoreaza biroul pot ajuta un angajat sa fie mai productiv la serviciu. Aceste lucruri au fost constatate de cercetatori si aprobate de numeroase persoane cu functii inalte in corporatii de top. Insa acestea nu sunt singurele moduri neconventionale de crestere a productivitatii.
1. Trezitul devreme
Un secret absolut al productivitatii in activitatea profesionala este trezitul devreme dimineata. Acest obicei nu permite doar intretinerea unui ritual de desteptare placuta si reflectie asupra problemelor cotidiene, ci asigura si un ragaz binevenit de gestionare a prioritatilor, in lipsa altor surse de distragere a atentiei.
La 6 dimineata este mult mai putin probabil sa intervina probleme neprevazute care sa impiedice rezolvarea unei sarcini importante, decat la 4 dupa-amiaza. Iar solutionarea unei probleme in liniste si fara graba are toate sansele sa fie indeplinita cu succes.
2. Tratarea carentelor de nutrienti esentiali
Deseori, vulnerabilitatile fiziologice fac imposibila performanta la locul de munca, oricat de multa vointa ar avea un angajat sa fie cat mai productiv. Medicii recomanda tratarea prompta a oricarei carente in vitamine si minerale, care afecteaza semnificativ puterea de concentrare si nivelul de energie. Deficitul de fier, vitamina D si complexul de vitamine B este cel mai raspandit in mediile profesionale. Angajatii care isi completeaza aportul acestor nutrienti sesizeaza imediat o crestere a randamentului intelectual si fizic in viata cotidiana.
Carnea rosie, pestele, ouale, fasolea, cerealele si lactatele fortificate sunt surse alimentare pretioase ale celor trei nutrienti de baza pentru productivitatea la locul de munca. Suplimentele alimentare, administrate sub supraveghere medicala, sunt si ele o optiune.
3. Contactul cu lumina emisa de dispozitivele tehnologice
Asa-zisa lumina albastra emanata de telefoanele inteligente, laptopuri, computere sau tablete, este nerecomandata persoanelor care sufera de insomnii, deoarece afecteaza productia de melatonina, hormonul responsabil cu instalarea somnolentei. Insa acest efect este mai mult decat binevenit la serviciu.
Montati o lampa cu lumina albastra deasupra biroului si veti observa o crestere a starii de alerta si a nivelului de energie, mai ales daca suferiti de stari de oboseala diurne.
4. Afirmatiile negative
Poate suna bizar, insa afirmatiile negative pot fi chiar utile in remontarea unui angajat asupra indeplinirii sarcinilor sale. Cand spuneti nu am niciun chef sa fac acest lucru acum, va puteti reduce riscul de autosabotaj la serviciu.
Afirmatiile negative combat lupta interioara cu adevarul concret al realitatii.In timp ce nu va puteti controla sentimentele, aveti deplina putere asupra comportamentului. Asadar, va puteti asuma ostilitatea fata de o sarcina profesionala, ca apoi sa decideti totusi sa o duceti la bun sfarsit, intrucat rational aceasta este decizia inteleapta.
5. Aromaterapia cu lamaie
Odorizantele de interior cu aroma de lamaie pot fi o solutie excelenta pentru cresterea productivitatii, intrucat uleiurile volatile din acest fruct exotic ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare si a nivelului energetic. Totodata, aroma de lamaie are un efect relaxant, de combatere a efectelor nocive provocate de stres, imbunatatind starea de spirit fara sa afecteze starea de alerta.
6. Programarea sarcinilor personale
Asa cum va programati in agenda personala o intalnire de afaceri si sedintele cu superiorii, procedati la fel cu celelalte sarcini curente. Atunci cand treceti pe hartie o activitate, la o anumita ora, va cresteti semnificativ sansele sa o si indepliniti.
Secretul acestei metode de a fi mai productiv este sa va luati un angajament personal de a respecta intocmai programarea, indiferent de starea de spirit sau de lucrurile minore care pot interveni intre timp.
7. Trigliceridele cu lant mediu
Aceste grasimi alimentare, numite trigliceride cu lant mediu, se gasesc in mod natural in uleiul de cocos sau in uleiul de palmier. Ele sunt digerate in mod eficient si absorbite in corp cu rapiditate, oferind creierului energie sustinuta instant.
Puteti sa adaugati ulei de cocos (nu mai mult de o lingurita) in cafeaua de dimineata, in ceaiul verde sau in shake-ul proteic, pentru a incepe ziua cu multa energie si capacitate sporita de munca.
8. Presopunctura
Aceasta practica straveche curativa se refera la stimularea unor puncte de presiune speciale ale corpului, pentru eliberarea tensiunii si reducerea durerilor musculare survenite in urma stresului prelungit si a pozitiei incorecte la birou. Anumite studii efectuate in trecut au depistat beneficii directe ale presopuncturii si asupra tratarii bufeurilor.
9. Ridicatul de pe scaun
Expertii medicali au evidentiat recent numeroasele efectele nocive ale sezutului pe scaun ore in sir la birou, printre care nu se numara doar disconfortul fiziologic, ci si riscul crescut de obezitate sau instalarea mai multor tipuri de cancer.
La fiecare 50 de minute, este important sa va ridicati de pe scaun si sa va deplasati, pentru stimularea oxigerarii creierului, a circulatiei sanguine si a musculaturii.
10. Pauzele la momentul potrivit
Productivitatea scade direct proportional cu nivelul de epuizare. Altfel spus, cand resimtiti o stare accentuata de oboseala, este foarte important sa luati o pauza, altfel nu veti da randament. O perioada scurta de odihna si relaxare va fi stimulentul de care aveti nevoie pentru a indeplini cu succes o sarcina profesionala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ce este postul intermitent si cum functioneaza
- Top 3 vitamine pentru cresterea fertilitatii la barbati
- Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere
- Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate
- Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii?
- Cele mai bune alimente care stimuleaza cresterea parului
- Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului?
- Diferenta dintre tusea productiva si tusea seaca
- Sindromul CREST