Depresia post-nunta. Cum sa depasesti sentimentele de tristete dupa evenimentul vietii tale
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Prezentare generala
SusUnele persoane pot suferi de depresie dupa nunta. Sentimentele asociate nu sunt neaparat rezultatul casniciei, ci pot fi cauzate de tranzitiile dificile si de evenimentele stresante din viata. Toate acestea pot declansa sau agrava depresia, dar exista anumite modalitati eficiente prin care sentimentele de tristete aparute dupa acest eveniment important pot fi gestionate.
Evenimentele dificile din viata pot duce la depresie in randul anumitor persoane. Pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca sau instalarea unei boli grave ar putea creste riscul de depresie. Stresul de a planifica si de a experimenta o nunta ar putea, de asemenea, sa declanseze manifestarile depresiei.
Acest articol are ca scop prezentarea depresiei post-nunta, o forma mai putin cunoscuta de depresie. Sunt prezentate cauzele care stau la baza ei, simptomele asociate, dar si modalitatile prin care sentimentele de tristete pot fi invinse.
Pot intra oamenii in depresie dupa propria nunta?
O persoana poate dezvolta depresie din mai multe motive. Ingrijorarile financiare, problemele de relationare si evenimentele dificile din viata pot reprezenta cateva dintre motivele ce stau la baza depresiei.
Planificarea unei nunti este adesea foarte stresanta, consumatoare de timp si costisitoare. Acest proces poate declansa dezacorduri intre parteneri, dar si in relatia cu cei din jur, cum ar fi familia sau prietenii. Costurile aferente nuntii pot duce la noi probleme financiare sau le pot agrava pe cele vechi, aspect ce provoaca ingrijorari.
Logodnicii pot intampina dificulati in a-si face timp pentru ei insisi inainte si in timpul nuntii. Ingrijirea de sine sau odihna sunt elemente ce pot fi trecute pe planuri secundare, iar ulterior pot duce la cresterea sanselor de confruntare cu depresia.
Cuprins articol
Care sunt cauzele depresiei post-nunta?
SusDepresia post-nunta poate avea la baza diferite motive, dar cel mai frecvent este vorba despre tranzitiile majore ce vin la pachet cu acest eveniment. Ingrijorarile financiare, problemele familiale si lipsa autoingrijirii pot fi, de asemenea, cauze ale depresiei post-nunta.
Cercetarile sugereaza ca tranzitiile sau schimbarile majore din viata pot provoca depresie. Astfel, poate fi dificil ca o persoana sa se adapteze la schimbarile majore ce vin dupa o nunta. De exemplu, multe cupluri proaspat casatorite se muta impreuna dupa nunta, iar acest lucru poate veni la pachet cu un sentiment de pierdere pentru viata avuta inainte.
Cuplurile pot, de asemenea, sa experimenteze tensiuni in timpul sau dupa nunta, iar dificultatile de relationare pot creste sansele de a dezvolta depresie. Teama de a petrece restul vietii cu o persoana cu care exista neintelegeri poate fi de vina in acest caz.
In timpul perioadei premergatoare unei nunti poate fi dificil pentru unele persoane sa isi faca timp pentru autoingrijire. Totusi, s-a constatat ca acest deficit vine la pachet cu o crestere a riscului de depresie. Cuplurile care se pregatesc de nunta pot, de asemenea, sa aiba dificultati in a dormi suficient. Cercetarile arata ca insomnia poate creste semnificativ riscul de depresie. Exercitiile fizice, dietele echilibrate si practicarea unor tehnici de relaxare si meditatie pot fi de folos in aceste cazuri.
Problemele financiare sunt dificile in orice etapa a vietii. Totusi, acestea pot fi deosebit de pronuntate in timpul nuntii, deoarece cheltuielile neasteptate se pot aduna si pot face ca un eveniment deja costisitor sa fie si mai costisitor. Ingrijorarile financiare pot ridica semnificativ nivelul de stres al logodnicilor si pot crea emotii negative pentru acestia.
Cercetarile sugereaza o asociere semnificativa intre stresul financiar si un risc mai mare de depresie. Astfel, preocuparile legate de bani inainte si dupa nunta pot fi de vina pentru instalarea depresiei post-nunta.
Amplificarea certurilor in cadrul familiei poate agrava simptomele depresiei. O nunta este un eveniment fericit care aduce impreuna membrii familiei. Totusi, exista cazuri in care se pot instala tensiuni intre acesti membri, deoarece nivelul de stres este ridicat. Tensiunile familiale preexistente pot fi exacerbate sau scoase la suprafata.
Cum se manifesta depresia post-nunta?
SusSimptomele depresiei post-nunta pot varia foarte mult de la o persoana la alta, desi este probabil ca acestea sa fie similare cu simptomele depresive tipice. De exemplu, sentimentele continue de tristete vor marca tabloul clinic, alaturi de lipsa de interes pentru activitatile anterior placute. Se pot instala probleme de somn, modificari ale apetitului, neliniste, iritabilitate si dificultati de concentrare. De asemenea, lipsa de speranta poate fi extrem de crescuta.
Orice persoana care se confrunta cu aceste manifestari sau cu alte simptome de depresie trebuie sa discute cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale. Acesta poate oferi o evaluare corecta si poate recomanda un tratament eficient. Din pacate, fara tratament adecvat, depresia poate veni la pachet cu riscuri foarte mari, inclusiv autovatamarea sau sinuciderea.
Gestionarea depresiei
SusDesi depresia poate fi o provocare, exista mai multe optiuni de tratament eficiente. Persoanele cu forme usoare de depresie post-nunta pot observa imbunatatiri doar cu anumite activitati sau schimbari ale stilului de viata. In schimb, formele mai grave ale afectiunii pot necesita un abord mai complex, incluzand tratament medicamentos si sedinte de terapie.
Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat poate ameliora simptomele depresiei. Plimbarile lungi, inotul, mersul cu bicicleta sau alergatul reprezinta activitati ce pot combate eficient simptomele usoare ale depresiei. Tehnicile de relaxare pot ajuta, de asemenea, la abordarea depresiei post-nunta. Meditatia, yoga si terapia prin muzica sunt doar cateva exemple ce pot fi de ajutor.
Terapia reprezinta o metoda foarte buna prin care oamenii pot lupta cu depresia. Exista forme diferite de terapie pentru depresie, iar exemplele includ terapia cognitiv-comportamentala, abordarile psihanalitice sau terapia sistemica. Un psihoterapeut poate ajuta persoanele cu depresie sa gestioneze mai usor situatia neplacuta din viata lor si sa creeze o cale catre o sanatate mintala optima.
In unele cazuri, persoanele cu depresie post-nunta pot necesita tratament medicamentos cu antidepresive. Acestea pot imbunatati motivatia si pot stimula starea de spirit. Totusi, eficienta medicamentelor poate fi observata dupa perioade mai lungi, de exemplu cateva saptamani, venind totodata la pachet cu unele efecte secundare nedorite.
Orice persoana care se confrunta cu depresie post-nunta ar trebui sa se adreseze unui specialist din domeniul sanatatii mintale. Acesta poate evalua corect situatia si poate recomanda tratament adecvat pentru fiecare persoana in parte.
Concluzii
SusDepresia este o afectiune de sanatate mintala frecvent regasita in practica medicala. Ea poate surveni ca urmare a unor evenimente de viata stresante, inclusiv casatoria. Pregatirea pentru o nunta este adesea consumatoare de timp si epuizanta. Cuplurile pot intampina dificultati in a dormi suficient sau in ceea ce priveste gestionarea finantelor sau rezolvarea conflictelor familiale.
Depresia post-nunta este o experienta obisnuita si un rezultat natural al factorilor de stres asociati nuntii. Un profesionist din domeniul medical poate ajuta la identificarea factorilor de stres si la trasarea unui plan de tratament individualizat si eficient.
Bibliografie:
https://medlineplus.gov/anxiety.html
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/causes/
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8863240/
https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-1075-3
https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/depression-anxiety.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7418416/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279282/
https://academic.oup.com/fampra/article/37/1/49/5570686
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Locul de munca influenteaza depresia?
- Tristetea nu inseamna depresie!
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Modalitati de a combate depresia sezoniera
- Depresia la barbati
- Depresia la adolescenti
- Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)
- Recunoasteti simptomele depresiei
- Cum putem reduce riscul depresiei?