Clickmed
programare rapida la medic

Dentitia la copii

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Andrei Iacob
Ortodont

Clinica: Trident

 Dentitia la copii

Cand apare dentitia la om? Mugurii dentari - structurile din care se formeaza dintii - apar din cursul vietii intrauterine.

Calcificarea coroanei (partea superioara a dintelui) incisivilor primei dentitiei incepe din a 18-a saptamana de gestatie, iar a incisivilor definitivi dupa nastere.

Dintii deciduali, sau de lapte, apar la varsta de 6-8 luni, cu dintii de pe arcada inferioara erupand inaintea celor de pe arcada superioara.

Cronologia eruptiei dintilor temporari este:

- incisivii centrali inferiori si superiori la 6 luni
- incisivii laterali inferiori si superiori la 12 luni
- canini inferiori si superiori la 18 luni
- molarul 1 temporar la 24 de luni
- molarul 2 temporar la 30 de luni

In total sunt 20 de dinti temporari, repartizati dupa urmatoarea formula - maxilarul superior: 2 molari - 1 canin - 4 incisivi - 1 canin - 2 molari; maxilarul inferior: 2 molari - 1 canin - 4 incisivi - 1 canin - 2 molari.

Eruptia dentara poate fi precedata de o serie de simptome, precum durerea si umflarea gingiilor, salivatie abundenta. in unele cazuri, pot aparea si lipsa apetitului, tulburari dispeptice (greata, varsaturi), subfebrilitate si tulburari de somn (insomnie, agitatie nocturna). Aceste manifestari dureaza doua-trei zile si sunt prezente la aparitia fiecarui grup dentar.

Pentru calmarea gingiilor in locurile in care vor erupe dintii de lapte, se recomanda aplicarea de geluri si creme speciale, cu efect analgezic, antiseptic si antiinflamator. Exista si jucarii speciale, din materiale cauciucate moi, pe care bebelusul le poate roade, pentru a atenua disconfortul gingival.

La aceasta varsta, gingiile copilului pot fi masate usor de parinte cu degetul infasurat intr-un tifon curat imbibat in apa calduta, cu miscari circulare. Masajul curata gingiile de resturile alimentare si stimuleaza dezvoltarea mugurilor dentari.

Dintii primari sunt importanti pentru masticatie si hranirea adecvata; tot ei permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarelor, ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitiile corecte; de asemenea, influenteaza dezvoltarea vorbirii si participa la formarea unei prezente agreabile.

Dezvoltarea normala a dentitiei depinde de aportul alimentar (proteine, calciu, fosfor, vitamine), cantitatea de floruri, secretia glandei tiroide, ingestia unor medicamente si pastrarea igienei orale. Suptul degetelor, al tetinei, pierderile timpurii ale primei dentitii pot influenta aparitia si pozitia dintilor definitivi.

Mentinerea sanatatii dintilor de lapte este asadar foarte importanta. Cariile neglijate pot duce la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor. De aceea, ingrijirea dintilor trebuie inceputa odata cu eruptia dentara.

O forma particulara de carie se regaseste la sugari (caria de biberon), din cauza expunerii prelungite a danturii la lichide cu un continut ridicat de zahar - laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.

De aceea, dupa fiecare masa e necesara stergerea dintilor si gingiilor bebelusului cu o compresa sterila umeda. De la varsta de 1 an puteti folosi o perie moale de dinti speciala pentru copii mici.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter