Clickmed
programare rapida la medic

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Actualizat la data de: 30 Martie 2021
Boala celiaca si dieta fara gluten 

Intr-o atmosfera cocheta, de la inaltimea primului roof bar din Romania (Sky Bar), jurnalisti, medici specialisti si nutritionisti au participat la o discutie deschisa despre intoleranta la gluten, dar si despre dieta fara gluten. Evenimentul a avut loc la initiativa Dr. Schar, Nr. 1 in Europa in produsele fara gluten.

Discutiile au fost generate de faptul ca intoleranta alimentara la gluten a devenit una dintre cele mai comune boli din lume. In tarile cu populatie majoritara de origine europeana (Europa, America de Nord, America de Sud si Australia), aproximativ 1 din 100 de persoane este afectata de aceasta boala.

O frecventa relativ similara se inregistreaza si in regiunile in curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu si India, unde se consuma mari cantitati de cereale.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina prezenta in anumite cereale, precum graul, ovazul, orzul, secara si kamutul. Glutenul are o valoare nutritionala foarte mica iar principala functie a acestei proteine este aceea de a actiona ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a creste, ceea ce face posibila producerea painii.

Atunci cand exista predispozitie genetica, ingerarea unor cantitati chiar si neinsemnate de alimente care contin gluten declaneaza o reactie imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica.

Starea inflamatorie cronica duce, in cele din urma, la distrugerea vilozitatilor intestinale si la limitarea proceselor de absorbtie de la nivelul intestinului subtire. Acest proces este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ. Intoleranta la gluten poarta numele de boala celiaca (sau celiachie).

In prezenta simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic initial de intoleranta la gluten se obtine, adesea, doar in baza testelor de sange. Cu toate acestea, se poate obtine un diagnostic definitiv doar in baza unei biopsii intestinale. in cadrul acestei proceduri se recolteaza o proba de tesut din intestinul subtire care apoi este supusa unei examinari histologice ce poate confirma o posibila atrofie a vilozitatilor intestinale.

In mod normal, peretele intestinului subtire este acoperit de vilozitati (proeminente la nivelul mucoasei intestinale) si microvilozitati care au rolul de a mari suprafata intestinului, in vederea absorbtiei nutrientilor.

La persoanele ce sufera de boala celiaca, aceste vilozitati sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului subtire este direct afectata. Ca urmare a micorarii suprafetei intestinului subtire, absorbtia proteinelor, grasimilor, a carbohidratilor dar mai ales a vitaminelor , mineralelor si microelementelor este redusa, rezultatul fiind malnutritia i pierderea functionalitatii.

Pasul cel mai important in managementul bolii celiace este insusi diagnosticul. Dupa diagnostic, boala poate fi tinuta sub control fara terapii medicamentoase.

Doar prin simpla adoptare a unei diete fara gluten, pacientii vor experimenta solutionarea treptata a simptomelor, chiar daca acestea s-au mentinut ani de zile pana in momentul diagnosticului.

Dr. Alina Stanescu Popp - ef de lucrari, Doctor in stiinte Medicale: "Intoleranta alimentara la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociatia a Societatilor Celiace din Europa (AOESC), arata ca numai 12-15% dintre cei care au boala celiaca sunt diagnosticati. Avem de-a face cu o boala care are atat o componenta genetica extrem de importanta (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispusi a se imbolnavi de aceeasi boala decat restul populatiei), dar si o componenta externa, aceea a expunerii la gluten in cadrul regimului alimentar. Iata de ce consider ca eforturile noastre trebuie concentrate in trei directii: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corecta (identificarea bolii), precum si tratamentul ulterior, care este simplu de urmat si este bazat pe o dieta fara gluten".

Dr. Lucian Tudose - Dr. Schar Romania: "Dieta fara gluten este in prezent singura terapie eficienta care garanteaza celiacilor o stare perfecta a sanatatii digestive, caracterizata prin disparitia simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor si refacerea structurii normale a membranei mucoasei intestinale. In tratamentul afectiunii celiace, toate alimentele care contin derivate din grau, inclusiv varietati mai putin cunoscute, trebuie eliminate complet din regimul alimentar. Este de o importanta cruciala constientizarea faptului ca pana si cantitatile mici de gluten pot dauna. Deci, mare atentie la dieta pe care o urmati! Dr. Schar produce si comercializeaza in Romania o gama larga de produse fara gluten care acopera toate nevoile persoanelor cu intoleranta la gluten.
De asemenea e important de mentionat ca persoanele care urmeaza dieta fara gluten sunt niste oameni perfect sanatosi. Pot efectua orice fel de activitate fizica, pot avea familii fericite, pot face copii si nu au niciun fel de alte restrictii
."


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate