Intestinul iritabil la copil
Generalitati
Sus
Sindromul de intestin iritabil este o afectiune cauzatoare de dureri abdominale, balonare si distensie abdominala, flatulenta, alternanta constipatie diaree. Acesta poate aparea la orice varsta inclusiv varsta copilariei.
Afectiunea este considerata o tulburare functionala si consta intr-o tulburare a functionalitatii normale a intestinului. Persoanele cu aceasta tulburare tind sa dezvolte o sensibilitate exagerata a intestinului prezentand ca simptome dureri abdominale colicative, diaree sau constipatii drept raspuns la anumite alimente.
Intestinul iritabil poate fi o cauza a durerilor recurente abdominale in copilarie.
Cuprins articol
Simptome
SusCopii cu intestin iritabil pot prezenta cefalee, inapetenta, mucozitati in scaun, pot pierde in greutate ei nealimentandu-se in incercarea de a evita durerile. Datorita acestor simptome ei pot avea anumite tulburari comportamentale si de crestere. Stresul nu poate fi cauzator al acestei afectiuni dar poate fi unul dintre factorii favorizanti.
Pentru a diagnostica acest sindrom doctorul va obtine date importante din anamneza si va efectua un examen fizic amanuntit. Intestinul iritabil nu este o boala ci un sindrom sau un grup de simptome asociate.
In cazul acestei entitati clinice nu vor fi gasite leziuni patologice organice ale intestinului fiind vorba de o tulburare functionala.
Diagnostic
SusEste sustinut de aparitia simptomelor de mai sus la care se mai pot asocia urmatoarele:
- durerea abdominala cedeaza dupa eliminarea materiei fecale
- puseele colicative se asociaza cu modificarea frecventei scaunelor
- puseele dureroase se asociaza cu modificarea consistentei scaunelor
- simptomele trebuie sa fie prezente cel putin 12 saptamani in decursul ultimelor 12 luni si sa nu fie explicate de existenta unei alte boli.
In copilarie acest sindrom afecteaza atat baietii cat si fetele in proportii egale si pot exista forme de manifestare preponderent cu constipatie sau preponderent cu diaree.
Tratament
SusIn copilarie in cazul acestui sindrom tratamentul este reprezentat in special de modificarea alimentatiei prin sporirea continutului in fibre vegetale din fructe, legume si cereale cu rol de reglator al peristalticii. Copilul trebuie sa isi regleze alimentatia, pranzurile sa fie la ore regulate, sa evite alimentele ce ii dau intoleranta, sa reduca proportia de grasimi din alimentatie, etc.
Optiuni de medicamente
Medicamentele sunt rar utilizate in aceasta situatie si dintre acestea trebuie mentionate laxativele atunci cand copilul prezinta predominant constipatie in cadrul sindromului de intestin iritabil. Nu trebuie insa abuzat in administrarea laxativelor.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
-
Afectiuni ale cavitatii bucale
-
Stenoza pilorica
-
Ulcerul gastroduodenal
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Oxiuroza (Enterobioza)
-
Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
-
Rezectia de intestin subtire sau enterectomia
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Cancer de intestin subtire
Generalitati Intestinul subtire este situat intre stomac si colon. Lungimea sa este de aproximativ 6 metri. Functia principala a acestuia este de a digera si de a absorbi nutrientii. Intestinul subtire reprezinta mai mult de 70% din lungimea si peste 90% din...citeste mai mult
-
Cauzele medicale ale starii de...
Generalitati Nervozitatea sau iritabilitatea poate fi asociata cu diverse tulburari psihice, abuz de substante, sevraj, efecte secundare ale medicamentelor sau boli cronice. Nervozitatea este intalnita si in cazul utilizarii anumitor tipuri de medicamente,...citeste mai mult
-
Sanatatea copilului vs inceperea scolii
Intrebari si raspunsuri Reinceperea anului scolar poate determina teama in randul parintilor, mai ales cand vine vorba de siguranta si sanatatea copilului. Pentru multe familii, luna septembrie este caracterizata de agitatia si stresul provocate de schimbarea...citeste mai mult