Coronavirus Update

Terapia combinata cu estrogen si testosteron creste riscul de aparitie a cancerului de san la femei

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006

Rolul androgenilor in etiologia cancerul de san este necunoscut in prezent. Studiile epidemiologice sugereaza ca nivelul endogen de testosteron este asociat cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de san la femeile aflate la menopauza. Avand in vedere tendinta actuala de crestere a utilizarii terapiei hormonale continand androgeni, echipa de cercetatori a decis sa evalueze relatia dintre terapiile care folosesc estrogeni si testosteron si cancerul de san.

Acest studiu prospectiv (Nurses' Health Study) desfasurat intre 1978-2002 a evaluat riscul aparitiei cancerului de san asociat cu diferitele tipuri de terapii hormonale destinate femeilor aflate la menopauza, formule terapeutice care contineau si testosteron. Pe parcursul celor 24 de ani de urmarire din lotul de 1359323 de femei investigate, au fost identificate 4610 cazuri de cancer de san invaziv la femeile aflate la menopauza. Informatiile privind statusul de menopauza, utilizarea terapiilor hormonale si diagnosticul de cancer de san au fost actualizate la fiecare 2 ani prin intermediul chestionarelor aplicate femeilor din lot.

In categoria femeilor cu menopauza instalata in mod natural, riscul de aparitie a cancerului de san a fost de aproximativ 2,5 ori mai mare la femeile care utilizau terapie hormonala cu estrogen si testosteron comparativ cu cele care nu utilizau terapia hormonala, prezinta Archives of Internal Medicine.

Analiza rezultatelor a aratat ca riscul de aparitie a cancerul de san asociat cu utilizarea curenta a terapiei hormonale cu estrogen si testosteron a fost semnificativ crescut comparativ cu terapiile hormonale care utilizau doar estrogenul si doar cu putin mai mare fata de terapiile hormonale care utilizeaza estrogeni si progesteron. Femeile care foloseau terapie hormonala cu testosteron au avut o crestere cu 17,2 % a riscului de aparitie a cancerului de san cu fiecare an de utilizare a terapiei.

In concluzie, femeile care utilizau terapia hormonala cu estrogen si testosteron au avut o crestere semnificativa a riscului de aparitie a cancerului de san invaziv.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate