Coronavirus Update

Care sunt complicatiile toracotomiei si cat dureaza recuperarea?

Publicat la data de: 27 Mai 2019
Autor: SfatulMedicului

Ce este toracotomia?

Sus
Care sunt complicatiile toracotomiei si cat dureaza recuperarea?

Toracotomia este o interventie chirurgicala care este efectuata in zona pieptului unei persoane. De obicei este folosita in tratamentul in cazul cancerului de plamani.

Toracotomie se refera la o incizie facuta in zona pieptului. De multe ori, medicii si chirurgii apeleaza la aceasta interventie chirurgicala in situatii de urgenta pentru a avea acces la organele din zona pieptului. Organele din zona cutiei toracice mai sunt numite si organe toracice, iar acestea sunt inima, plamanii, diafragma si esofagul. In cazul unei toracotomii se poate asigura accesul catre aorta, aceasta fiind cea mai mare artera din corpul uman.

Cea mai obisnuita cauza pentru care se apeleaza la toracotomie este cancerul de plamani, iar acest lucru se datoreaza faptului ca in cazul acestui tip de cancer incizia este parte a tratamentului pentru eliminarea partilor cancerigene. De asemenea, toracotomia mai poate fi folosita pentru anumite situatii in care este necesar tratament la nivelul inimii sau pieptului precum resuscitarea sau indepartarea unei coaste.

Cuprins articol

 1. Ce este toracotomia?
 2. Procedura in cazul toracotomiei
 3. Posibile complicatii
 4. Toracotomie vs toracostomie
 5. Recuperarea in cazul toracotomiei
 6. Citeste pe aceeasi tema

Procedura in cazul toracotomiei

Sus

Inainte de a se trece la interventia chirurgicala propriu-zisa, pacientul va fi suspus unei anestezii generale. De asemenea, exista varianta unei anestezii epidurale. Acestea sunt masuri luate tocmai pentru a avea garantia ca pacientul a adormit si nu simte nimic pe durata interventiei chirurgicale.

Pentru a efectua o toracotomiei, medicul va efectua o incizie in zona pieptului. Exista mai multe locuri in zona pieptului unde incizia poate fi efectuata, acest lucru fiind influentat de scopul pentru care se efectueaza aceasta interventie chirurgicala.

Astfel, exista toracotomie in zona axilelor, toracotomie mediana chiar in zona frontala a cutiei toracice, procedura intercostala atunci cand interventia are loc intre coaste si toracotomie in forma de „L” care este efectuata in situatii de urgenta inainte de a transporta persoana in cauza la spital.

Pe durata interventiei chirurgicale, un tub este introdus prin trahee pentru a permite eliberarea aerului din plamanul operat. Cand acest lucru se intampla, celalalt plaman este umflat cu ajutorul unui dispozitiv mecanic. Odata efectuate aceste manevre, tratamentul in cazul cancerului de plamani, indepartarea unei coaste sau resuscitarea pot sa fie efectuate.

Daca o persoana este tratata de cancer la plamani, alte proceduri diferite sunt efectuate, in functie de gradul de avansare al cancerului si de localizarea acestuia.

Astfel, atunci cand o persoana este tratata de cancer la plamani printr-o toracotomie medicul poate folosi urmatoarele proceduri:

- lobectomia – atunci cand un lob al unui plaman este eliminat datorita faptului ca este afectat de cancer pana la nivel de tesut.

- segmentectomie – atunci cand o mica sectiune a plamanului sub forma de pana este eliminata.

- rezectia – acele situatii in care o tumoare la nivelul plamanului este indepartata printr-o incizie.

- pneumonectomie – daca intreg plamanul este afectat, medicul va trebuie sa indparteze intreg plamanul.

- biopsie – atunci cand parte de tesut din plamani este prelevata pentru a ajuta la diagnosticarea bolii. Prin deschiderea cutiei torcice, medicul poate preleva astfel de tesut de la oricare organ din zona toracica.

Posibile complicatii

Sus

Exista o serie de complicatii si riscuri care sunt asociate cu toracotomia.

Astfel, din cauza faptului ca, in cazul unei toracotomii, persoana trebuie anesteziata total pentru a nu se trezi si a nu simti durerea pe timpul interventiei chirurgicale, pot sa apara diverse efecte adverse ale acestei anestezii, efecte adverse printre care pot fi amintite ameteala, varsaturi, dureri de cap, probleme cu tensiunea arteriala sau reactii alergice.

Riscul de hemoragie pe durata interventiei chirurgicale reprezinta o alta posibila complicatie, iar acest risc este datorat faptului ca la nivelul plamanilor exista numeroase vase de sange care pot fi deteriorate pe durata inciziei.

Mai mult decat atat, exista si riscul de formare a unui cheag de sange, acesta putand incepe a se forma in zona piciorului si fiind cunoscuta sub denumirea de tromboza venoasa profunda.

Desi aceste cheaguri de sange sunt rare, totusi exista posibilitatea ca ele sa treaca prin plaman si sa cauzeze un blocaj la nivelul arterei principale din plamani, provocand astfel embolie pulmonara.

Un alt risc in cazul toracotomiei este colapsul plamanilor atunci cand tubul este indepartat din zona piepului, iar aceasta situatie este cauzata de faptul ca aerul ramane blocat intre plaman si peretele cutiei toracice. Pentru a reduce acest risc, medicul va indeparta tubul doar dupa ce pacientul a inspirat si a expirat.

Riscul de infectie este de asemenea prezent in cazul unei toracotomii. Dupa interventia chirurgicala o anumita cantitate de lichid se poate drena ca urmare a inciziei. Pentru a reduce riscul de infectie este obligatoriu ca rana sa fie pastrata curata si uscata.

Mai poate sa apara riscul de a face pneumonie, iar pentru a preveni acest lucru respiratia profunda si exercitiile de tusit sunt extrem de utile. Dupa operatie, analgezicele sunt foarte importante pentru ca ajuta la favorizarea respiratiei si tusitului, iar a respira si a tusi fara durere poate creste viteza de recuperare a pacientului. In cazul toracotomiei mai apare si riscul de paralizie. Dar aceste cazuri sunt extrem de rare.

Toracotomie vs toracostomie

Sus

Desi suna foarte similar, toracotomia si toracostomia sunt doua proceduri complet diferite. Daca toracotomia se refera la incizia in zona pieptului pentru a opera diferite organe din cutia toracica, toracostomia este o procedura folosita pentru a drena excesul de lichid, sange sau aer a spatiului dintre plamani si peretii cutiei toracice.

O toracostomie poate fi necesara in cazul pneumoniei, un accident la nivelul plamanilor care a cauzat o sangerare, o infectie in zona pleurala dintre plamani si peretii pieptului, sau acumularea de fluid ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a cancerului.

Recuperarea in cazul toracotomiei

Sus

Starea de sanatate si recuperarea in urma unei toracotomii depind de cauza pentru care aceasta interventie a fost efectuata. In general, o toracotomie se vindeca in 2 luni de zile, iar durerea se va diminua treptat in aceasta perioada de timp. Uneori, in urma interventiei chirurgicale nervii sunt afectati si acest lucru poate duce la dureri ulterioare cunoscute ca sindromul durerii post-toracotomie.

In cazul in care un pacient are dureri sau efecte adverse in urma unei toracotomii, este indicat sa apeleze la un medic in cel mai scurt timp.


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • 6 cauze principale ale cancerului 6 cauze principale ale cancerului

  Generalitati Cancerul reprezinta principala cauza a mortii la nivel mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de plamani, de stomac, ficat, colon si san cauzeaza cele mai multe decese anual. Se estimeaza ca, in 2020, atunci cand populatia lumii...citeste mai mult

 • Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala (Displazia de col...

  Displazia cervicala (sau displazia de col uterin) este termenul medical pentru modificarea anormala a celulelor din stratul epitelial al colului uterin. Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor determinant in aparitia cancerului de col uterin si al...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate