Aspecte diagnostice si terapeutice ale cancerului endometrial
Generalitati
SusCancerul endometrial este un tip de cancer ce afecteaza mucoasa interna a uterului, numita endometru. Cancerul de endometru este cel mai frecvent tip de cancer uterin.
Cuprins articol
Simptome
SusCel mai intalnit simptom al cancerului endometrial este sangerarea vaginala neobisnuita. Acest simptom apare adesea ca facand parte din procesul normal de instalare al menopauzei, dar, cu toate acestea, medicul trebuie sa fie informat pentru a putea exclude orice afectiune ce ar putea pune viata in pericol.
Sangerarea postmenopauza este definita ca sangerarea ce apare dupa 12 luni de absenta a perioadelor menstruale, la femei cu varste caracteristice menopauzei.
Medicul trebuie anuntat daca apar sangerari postmenopauza, pentru a verifica motivul aparitiei lor.
Alte simptome pot include:
- Scurgeri clare sau albicioase, dupa menopauza;
- Sangerari in afara menstruatiei sau menstruatii care dureaza perioade foarte lungi;
- Sangerari puternice si de durata;
- Sangerari frecvente, mai ales dupa varsta de 40 ani;
- Dureri abdominale sau pelvine inferioare;
- Durere in timpul actului sexual.
Daca apar orice simptome ce pot fi asociate cu cancerul endometrial, trebuie consultat imediat medicul. Cu toate acestea, simptomatologia poate fi cauzata si de alte cateva afectiuni necanceroase.
Cauze
SusCauzele exacte ale cancerului de endometru nu sunt pe deplin cunoscute. Unii experti suspecteaza ca nivelurile crescute de estrogen ar putea fi responsabile pentru aceasta boala. Progesteronul si estrogenul sunt hormoni sexuali feminini, produsi in ovare.
Cand valorile acestor hormoni devin anormale, endometrul poate suferi modificari. Cercetarile au aratat ca valorile crescute ale estrogenului pot duce la ingrosarea endometrului, acest lucru crescand probabilitatea de aparitie a cancerului.
Cancerul endometrial apare atunci cand anumite mutatii genetice determina celulele normale din endometru sa devina anormale. Aceste celule se inmultesc rapid si necontrolat, formand tumori. In cazurile avansate, celulele canceroase pot migra in alte parti ale corpului, formand metastaze.
Factori de risc
SusExista o serie de factori ce pot creste riscul de a dezvolta cancer de endometru. Acesti factori includ:
Varsta si menopauza
Majoritatea cazurilor de cancer endometrial apar la femeile cu varste cuprinse intre 60 si 70 de ani. Femeile ce fac parte din aceasta categorie de varsta pot avea un risc si mai mare de cancer endometrial daca se asociaza cu urmatorii factori:
Terapia de substitutie hormonala care contine estrogen, dar nu si progesteron, este cunoscuta pentru cresterea riscului de cancer endometrial. Acest tip de terapie este utilizat pentru tratarea simptomelor menopauzei.
Menopauza tarzie este asociata cu un risc mai mare, din cauza expunerii mai lungi a organismului la estrogen.
Expunerea la estrogen
Femeile ce au avut menarha (prima menstruatie) inainte de varsta de 12 ani au un risc mai mare de cancer endometrial din cauza expunerii crescute a organismului la estrogen in timpul vietii.
Expunerea la estrogen este, de asemenea, mai mare in cazuri de infertilitate sau daca nu au existat sarcini.
Modificari hormonale
Anumite conditii de sanatate duc la modificari hormonale ce pot afecta echilibrul dintre nivelul de estrogen si cel de progesteron din organism. Aceste modificari duc la hipertrofia mucoasei uterine si la un risc ulterior pentru anomalie celulara si cancer. Factorii de risc hormonali includ:
• Sindrom de ovar polichistic;
• Polipi endometriali sau alte excrescente benigne la nivelul endometrului;
• Urmarea terapiilor hormonale, in cazul cancerului de san;
• Prezenta tumorilor ovariene care elibereaza estrogen.
Obezitatea
Femeile supraponderale sau obeze sunt de doua pana la patru ori mai predispuse la dezvoltarea cancerului endometrial decat femeile cu o greutate optima.
Expertii considera ca acest lucru este cauzat de faptul ca tesuturile bogate in grasimi produc niveluri ridicate de estrogen.
Alte afectiuni
Femeile cu diabet zaharat sau hipertensiune arteriala sunt mai predispuse la aparitia cancerului endometrial. De asemenea, persoanele cu cancer colorectal non-polipozic ereditar au un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial.
Diagnostic
SusPentru punerea diagnosticului, medicul poate solicita teste de urina sau de sange si sa efectueze un examen fizic pentru evaluarea starii generale de sanatate. De asemenea, pot fi cerute si alte examinari precum:
• Examenul pelvin, in care medicul verifica uterul, vaginul, rectul si vezica urinara pentru diferite anomalii;
• Testul Papanicolau, pentru verificarea existentei celulelor atipice in colul uterin si in partea superioara a vaginului;
• Ecografia transvaginala, pentru crearea unei imagini a uterului, folosind sunetele de inalta frecventa;
• Biopsia, pentru punerea diagnosticului de certitudine. Aceasta procedura chirurgicala implica prelevarea unei mostre de tesut din endometru.
Stadializarea cancerului de endometru
Dupa diagnosticare, urmatorul pas este reprezentat de stadializarea acestuia. Examinarile utilizate in mod obisnuit pentru stadializarea cancerului endometrial sunt reprezentate de teste de sange, radiografii toracice, tomografia computerizata si imagistica prin rezonanta magnetica.
In unele cazuri, pentru stadializarea corecta, este nevoie si de interventii chirurgicale.
Stadiile cancerului endometrial sunt:
• Stadiul I: Celulele canceroase nu depasesc uterul;
• Stadiul II: Celulele canceroase afecteaza uterul si cervixul;
• Stadiul III: Cancerul depaseste uterul si poate afecta ganglionii limfatici pelvini, dar nu atinge vezica urinara sau rectul;
• Stadiul IV: Cancerul depaseste zona pelvina si poate invada rectul si vezica urinara, dar si alte organe ale corpului.
Tratament
SusExista mai multe optiuni de tratament pentru cancerul endometrial. Modalitatile de tratament depind de stadiul cancerului, de starea generala de sanatate si de varsta pacientei.
Chirurgia
Majoritatea femeilor cu acest tip de cancer sufera o histerectomie. Aceasta interventie se refera la inlaturarea in intregime a uterului. O alta procedura comuna este salpingo-ooforectomia, care implica inlaturarea ovarelor si a trompelor uterine.
Interventiile chirurgicale pot fi folosite si pentru verificarea uterului si a tesutului din jurul acestuia, pentru a vedea pana unde s-a raspandit cancerul.
Radioterapia
Acest tip de tratament utilizeaza fascicule de energie ridicata pentru a distruge celulele canceroase. Exista doua tipuri de radioterapie disponibile pentru cancerul endometrial.
Primul tip se refera la radioterapia externa, in care sursa radiatiei se afla la distanta. Al doilea tip se numeste brahiterapie si implica introducerea materialului radioactiv in interiorul vaginului sau a uterului, in contact direct cu tumora.
Brahiterapia functioneaza pe distante scurte, din acest motiv, radiatiile au un efect mai mic asupra tesuturilor sanatoase.
Brahiterapia se utilizeaza impreuna cu chirurgia, in stadiile incipiente ale cancerului. In stadiile avansate ale cancerului, brahiterapia se combina cu chimioterapia.
Chimioterapia
Chimioterapia utilizeaza substante chimice care distrug celulele canceroase. Aceste substante pot fi administrate pe cale orala sau intravenoasa.
Aceasta forma de tratament poate fi utilizata singura sau combinata cu radiatii sau chirurgie. Chimioterapia are numeroase efecte adverse, dar aparitia acestora confirma faptul ca tratamentul isi face efectul.
Hormonoterapia
Acest tip de tratament utilizeaza medicamente pentru schimbarea nivelurilor de hormoni. Aceste medicamente cresc nivelul de progesteron sau il scad pe cel de estrogen, pentru prevenirea proliferarii si cresterii celulelor canceroase.
Concluzii
SusCancerul de endometru este o afectiune ce trebuie diagnosticata precoce. Controalele medicale frecvente pot duce la depistarea bolii si tratarea imediata. Daca apar orice simptome ce pot indica acest tip de cancer, medicul trebuie anuntat imediat.
Prognosticul depinde extrem de mult de stadiul in care este diagnosticat cancerul si de rapiditatea cu care este administrat tratamentul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Histeroscopia
- Sindromul de Intestin iritabil
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata
- Factori care pot influenta infertilitatea feminina
- Informatii generale despre cancerul endometrial
- Screeningul cancerului endometrial
- Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)