Coronavirus Update

Sfaturi pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare la femei

Publicat la data de: 25 Februarie 2007
In prezent 1 din 3 decese la femei sunt datorate bolilor cardiovasculare, insa femeile pot preveni bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale arata ultimul ghid al AHA (American Hearth Association).
In prezent femeile sunt confuze privind strategia de prevenire a bolilor cardiovasculare iar acest nou ghid le va ajuta sa combata cu success principala cauza de deces.
Prin termenul generic de boli cardiovasculare se intelege orice afectiune a cordului si vaselor sanguine inclusiv accidentul vascular cerebral.
Strategia AHA de prevenire a bolilor cardiovasculare la femei are trei elemente principale: 1. stilul de viata sanatos, 2. combaterea principalilor factori de risc si 3. utilizarea medicamentelor specifice pentru tratare.
Planul intocmit de AHA include:
1. Toate femeile cu varsta peste 20 de ani ar trebui sa-si faca un consult cardiologic pentru a depista si trata din timp factorii de risc.
2. Aproximativ 10% din femei au risc foarte scazut, ceea ce inseamna ca la momentul actual nu are nici un risc pentru a dezvolta o afectiune cardiovasculara. Aceste femei trabuie sa pastreze in continuare un stil de viata sanatos.
3. Majoritatea femeilor au un risc mediu, adica ele trebuie sa ia in considerare metode de prevenire a afectiunilor cardiovasculare si AVC. Aceste femei trebuie sa nu mai fumeze, sa adopte o dieta sanatoasa pentru inima, sa faca cel putin 30 de minute de exercitii fizice zilnic si sa isi mentina greutatea in limite normale. O parte dintre aceste femei vor primi la recomandarea medicului medicatie antihipertensiva, hipocolesterolemianta sau o doza zilnica de aspirina.
4. Un procent mare de femei au un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, adica ele au deja o afectiune care predispune la aparitia bolilor cardiovasculare sau AVC. Aceste femei au nevoie de tratament medical mai agresiv decat cele cu risc mediu pentru a prevenii aparitia afectiunilor cardiovasculare sau AVC.
5. La femeile cu afectiuni cardiace depresia este o conditie frecvent intalnita, de aceea toate femeile cu afectiuni cardiovasculare trebuie evaluate pentru depistarea si tratarea depresiei.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva

Nu sunt articole inrudite

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate