Copii cu malformatii congenitale cardiace au o noua sansa la viata!

Publicat la data de: 02 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 02 Septembrie 2009
Copii cu malformatii congenitale cardiace au o noua sansa la viata!

In Romania, in lipsa unei statistici exacte, nu se cunoaste numarul exact de copii nascuti anual cu malformatii cardiace congenitale, insa numarul lor se estimeaza a fi in jur de 1000-1200/an. In majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care acestea apar. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii (cea mai des implicata fiind rubeola, aceasta putand interfera in dezvoltarea normala a inimii fatului sau in dezvoltarea normala a altor organe). Si alte virusuri pot fi implicate in producerea malformatiilor cardiace congenitale, iar uneori ereditatea joaca si ea un rol important.

In Romania exista o singura clinica specializata in chirurgie cardiovasculara pediatrica: Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures (IBCvT). Institutul ar trebui sa faca fata celor 900 de copii care trebuie operati in primul an de viata, dintre cei 1000-1200 care se nasc anual cu malformatii cardio-vasculare grave. Din pacate, capacitatile existente permit operarea in tara, in fiecare an, a doar aproximativ 300 de copii.

Din acest motiv, Procter&Gamble a decis lansarea celei de-a doua editii a campaniei „Sansa la viata, sansa la noi amintiri”. Decizia privind sprijinirea proiectului de la Spitalul “M.S. Curie” a avut in vedere faptul ca Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii este unul dintre cele mai mari spitale de pediatrie din tara, are infrastructura de cardiologie pediatrica (terapie intensiva neonatala, compartiment cardiologie pediatrica) si a demarat la inceputul acestui an o campanie, impreuna cu Asociatia “Inima copiilor” si Liana Stanciu, pentru realizarea infrastructurii necesare unei sectii de cardio-chirugie pediatrica.

Editia din acest an isi propune sa continue demersurile intreprinse anul trecut pentru salvarea vietii copiilor cu malformatii cardiace, prin sprijinirea infiintarii unei sectii de cardio-chirurgie pediatrica la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucuresti.
sansa la viata sansa la noi amintiri
„Campania „Sansa la viata, sansa la noi amintiri” are drept scop cresterea numarului de copii operati, prin depistarea precoce a malformatiilor cardiace congenitale si prin efectuarea interventiilor la momentul optim. Acest lucru se va realiza printr-o campanie de informare a parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, precum si prin sprijinirea infiintarii unei sectii de chirurgie cardio-vasculara pediatrica in cadrul Spitalului “M.S. Curie”, prin intermediul unui parteneriat tripartit intre Procter&Gamble, spital si Ministerul Sanatatii. Pentru ca demersurile de amenajare a blocului operator sa inceapa cat mai repede, Procter & Gamble a donat deja Spitalului “M.S. Curie” suma de 600 000 RON. Speram ca valoarea totala a donatiei, la sfarsitul campaniei, sa fie de minim 1,2 milioane de RON, similara donatiei de anul trecut de la Targu-Mures”, a declarat Olivia Ciubotariu, Specialist Relatii Externe la P&G.

Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” se bucura de sprijinul Ministerului Sanatatii care finanteaza, de asemenea, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “M. S. Curie” cu suma de 2.796.000 lei, pentru achizitionarea de aparatura medicala. Pana la 1 octombrie, Ministerul va aproba structura departamentului nou creat in cadrul spitalului, in vederea asigurarii personalului medical calificat in cadrul sectiei de cardio-chirurgie pediatrica, prin redistribuire si/sau prin angajare conform prevederilor legale in vigoare. sansa la viata, sansa la noi amintiri

“La Spitalul “M.S. Curie” sunt examinati anual, pe profil cardiovascular, aproximativ 1.500 de pacienti, iar numarul cazurilor noi de malformatii cardiovasculare depistate este in jur de 250-300/an. In spitalul nostru, in cadrul sectiei de Pediatrie 1, functioneaza Compartimentul de Cardiologie care, in colaborare cu Sectia ATI, poate aborda doar partea medicala a patologiei malformative. Spitalul detine, de asemenea, un corp de cladire care poate fi dedicat infiintarii unei sectii de chirurgie cardio-vasculara. Prin intermediul campaniei “sansa la viata, sansa la noi amintiri” si cu ajutorul Ministerului Sanatatii, speram sa putem infiinta aceasta sectie si sa avem curand si o echipa de specialisti dedicata.”, a declarat dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul “Marie Curie”.

Despre campanie

Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” se va derula in perioada 2 septembrie – 30 noiembrie 2009 si are ca obiectiv, pe langa contributia la dotarea clinicii de la Spitalul “Marie Curie”, si informarea parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, pentru depistarea precoce a malformatiilor cardiace congenitale, in vederea diagnosticarii timpurii si initierii tratamentului adecvat. Site-ul www.sansalaviata.ro vine in sprijinul parintilor cu informatii despre malformatiile cardiace la copii si modalitatile prin care pot fi corectate.

Produsele Procter&Gamble, participante la editia din 2009 a campaniei, sunt: Ariel, Bonux, Tide, Lenor, Fairy, Mr Proper, Pampers, Pampers Wipes, Always, Wash&Go, Head&Shoulders, Pantene, Gillette blades&razors si Blend a med. Toate produsele participante vor fi marcate corespunzator in magazine cu insemnele campaniei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Cum sa scapam de problemele de memorie Cum sa scapam de problemele de memorie

    Generalitati Boala Alzheimer, dementa si alte afectiuni grave cognitive si ale memoriei sunt diferite de crizele ocazionale de uitare. Cand omul imbatraneste, abilitatea sa de a-si aminti lucruri in mod natural scade. Exista si alti factori care afecteaza sanatatea...citeste mai mult

  • Cum sa va alegeti medicul cardiolog Cum sa va alegeti medicul cardiolog

    Generalitati Alegerea medicului potrivit poate sa fie un proces confuz pentru dumneavoastra, insa nu este. Majoritatea pacientilor vad pentru prima oara un cardiolog atunci cand sunt trimisi de catre un medic generalist. Poate fi un sentiment de neliniste atunci cand...citeste mai mult

  • Marea, un remediu impotriva alergiilor Marea, un remediu impotriva alergiilor

    Generalitati Un concediu la mare nu se traduce numai prin zile de plaja, petrecute departe de agitatia unor birouri cuprinse de vibratiile aparatelor de aer conditionat. Daca esti o persoana alergica, nu uita ca o cura heliomarina lucreaza din plin in favoarea ta. Asa...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update