Nodulii tiroidieni
Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Clinica: Centrul Medical Optim Sano
Generalitati
SusNodulii tiroidieni sunt cresteri anormale sau tumefieri aparute la nivelul glandei tiroide. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu creeaza probleme. Multi nici nu necesita tratament.
Doar aproximativ 5% din noduli sunt cancerosi. Acestia trebuie excizati chirurgical. In cazuri rare, nodulii determina probleme tiroidiene. Cand un nodul produce prea multi hormoni tiroidieni apare hipertiroidismul, glanda fiind hiperactiva sau suprafunctionala.
Cuprins articol
Cauze
SusNu se cunoaste cauza exacta a nodulilor tiroidieni. Se stie totusi ca persoanele expuseradiatiilor prezinta un risc mai mare de dezvoltare a nodulilor tiroidieni. Expunerea la radiatii din mediu sau iradierea terapeutica anterioara a capului, gatului sau toracelui (mai ales in copilarie) creste ricul de noduli tiroidieni.
Expertii apreciaza ca nodulii tiroidieni se transmit genetic. Astfel, daca un parinte a avut noduli tiroidieni, atunci si copiii prezinta risc mai crescut de dezvoltare a acestora. Daca este asociata o alta problema a glandei tiroide (gusa, de exemplu), riscul de noduli tiroidieni este mai ridicat.
Simptome
SusMajoritatea nodulilor sunt asimptomatici si sunt insesizabili. Sunt descoperiti adesea la un examen de rutina sau la investigatii, precum tomografia computerizata sau ecografia, efectuate din alte motive. Daca nodulul tiroidian este mare poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volum a gatului.
In cazuri rare se pot resimti:
- durere sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului;
- dificultate la inghitire;
- dificultate la respirat;
- nervozitate, tahicardie, transpiratii, scadere in greutate sau alte simptome de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni);
- astenie sau depresie, probleme de memorie, constipatie, piele uscata, senzatie de frig sau alte simptome de hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni) .
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu creeaza probleme si sunt benigni. Sunt deseori dificil de observat, fiind foarte mici. Foarte multe persoane prezinta noduli care nu sunt descoperiti sau tratati.
Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: solizi, noduli plini cu lichid (chistici) si noduli partial chistici. Pot fi prezenti noduli solitari sau multipli (gusa multinodulara).
De asemenea, pot coexista noduli solizi si chistici. Nodulii solizi cresc in general lent. Rareori nodulii chistici sangereaza, ceea ce poate duce la o crestere brusca in volum, provocand durere. Nodulii tiroidieni nu afecteaza in general functia glandei tiroide.
Totusi, uneori un nodul benign poate determina:
- hipertiroidism, cand unul sau mai multi noduli produc hormoni tiroidieni in exces; hipertiroidismul se trateaza cu medicatie antitiroidiana, posibil iod radioactiv si uneori chirurgical; hipertiroidismul cauzat de noduli este neobisnuit, apare la mai putin de 1 la 100 de persoane cu noduli tiroidieni;
- dificultate la respiratie sau inghitire, cand unul sau mai multi noduli preseaza traheea sau esofagul; acesti noduli trebuie excizati chirurgical. Doar aproximativ 5% dintre noduli sunt maligni.
Factori de risc
SusFactori de risc posibili:
- varsta, nodulii tiroidieni fiind mai frecventi la persoanele in varsta;
- sexul feminin;
- expunerea la radiatii: radiatiile din mediu sau radioterapiile anterioare la nivelul gatului, capului sau toracelui (mai ales in copilarie) cresc riscul nodulilor tiroidieni;
- deficitul de iod, care poate duce la aparitia gusii cu sau fara noduli;
- prezenta tiroiditei Hashimoto, care determina hipotiroidism;
Majoritatea nodulilor sunt benigni.
Un nodul este mai probabil sa fie malign daca:
- pacientul a fost expus radiatiilor; desi rar, cancerul tiroidian poate aparea si dupa 20 de ani de la radioterapie sau de la expunerea la radiatii din mediu;
- pacientul a avut cancer tiroidian sau rudele de gradul 1 au cancer al glandelor endocrine, inclusiv tiroidian;
- apare la persoane sub 20 sau peste 60 de ani;
- nodulul creste rapid in saptamani sau cateva luni
Consult de specialitate
SusSe va apela la un specialist daca sunt prezente semne si simptome de nodul tiroidian:
- orice tumefiere la nivelul gatului care nu dispare in 2 saptamani;
- raguseala in absenta racelii sau infectiilor gatului si persistenta mai mult de o luna;
- dificultate la inghitire;
- simptome ale unei disfunctii tiroidiene (oboseala, slabiciune sau scadere brusca in greutate).
Medici specialisti recomandati
- medici de familei sau medici generalisti;
- internisti;
- pediatri;
Medicul curant v-ar putea indruma spre un endocrinolog pentru investigatii ulterioare si tratament.
Daca este nevoie de investigatii speciale este indicat sa va adresati:
- unui medic de medicina nucleara, specializat in utilizarea diverselor substante radioactive;
- chirurgului;
- ORL-istului.
Investigatii
SusPrimul pas in depistarea nodulilor tiroidieni se face prin examenul fizic si cercetarea antecedentelor medicale. Adesea, nodulii tiroidieni sunt depistati in timpul examenului fizic, la tomografia computerizata sau la ecografie care sunt efectuate pentru alte afectiuni.
Majoritatea pacientilor nu-si detecteaza singuri nodulii deoarece sunt dificil de simtit si adeseori sunt asimptomatici. Daca medicul curant descopera un nodul va va indruma spre endocrinolog pentru investigatii si tratament.
Investigatiile uzuale pentru nodulii tiroidieni sunt:
- dozarea TSH - examen de sange pentru determinarea functiei tiroidiene;
- biopsia tiroidiana pentru a afla daca nodulul este malign. Aceasta presupune prelevarea unei portiuni din nodulul tiroidian, ceea ce se poate efectua la cabinetul medical.
Alte teste aditionale:
- testarea hormonilor tiroidieni pentru a cerceta daca nodulul produce exces hormoni;
- in unele cazuri determinarea calcitoninei pentru a decela cancerul tiroidian medular
- scintigrafia tiroidiana, utilizeaza materiale radioactive si o camera de inregistrat imagini, investigatie utila in cazul hipertiroidismului;
- ecografia tiroidiana
Ecografia nu poate determina daca un nodul este canceros, dar ajuta la:
- confirmarea prezentei nodulilor pe care alte teste i-au omis;
- evolutia nodulilor;
- ghidare pentru efectuarea biopsiei.
Examinari ulterioare
Daca nodulul nu este canceros, va fi examinat o data pe an. Cel mai probabil, se va efectua si dozarea TSH pentru a aprecia functia glandei. Ecografia va arata daca nodulul si-a schimbat dimensiunea sau caracteristicile. In cazul in care se constata modificari vor fi necesare o biopsie si eventual o interventie chirurgicala.
Cancerul este mai probabil daca este prezent:
- un singur nodul dur, de consistenta foarte diferita de restul glandei tiroide sau de alti noduli tiroidieni;
- nodul care creste in saptamani sau cateva luni;
- nodul care nu se mobilizeaza la palpare;
- ganglioni tumefiati la nivelul gatului;
- raguseala, dificultati la respirat/inghitit sau alte semne de compresie locala.
Tratament - Generalitati
SusTratamentul depinde de caracteristicile nodulilor. Daca nodulul este benign si nu cauzeaza probleme, acesta va fi supravegheat indeaproape fara a se utiliza altceva.
Daca apar simptome, pot fi necesare medicamentele sau interventia chirurgicala. Medicamentele antitiroidiene si iodul radioactiv pot trata nodulii care determina hipertiroidism.
Interventia chirurgicala este necesara doar daca nodulul este atat de mare, incat afecteaza respiratia sau deglutitia sau daca este malign. Dupa indepartarea chirurgicala a unui nodul malign ar putea fi necesara administrarea iodului radioactiv pentru a distruge celulele canceroase restante. Daca este necesara tiroidectomia totala, se vor administra hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.
Tratament initial
Odata diagnosticat nodulul exista urmatoarele optiuni:
1. Observatia in cazul unui nodul necanceros, care poate fi urmarit o data la 6 sau 12 luni, pentru eventuale modificari ale dimensiunilor sau caracteristicilor
2. Biopsia tiroidiana cu ac fin;
3. Tiroidectomia, care nu este necesara mereu; interventia chirurgicala este necesara daca:
- nodulul pare sau chiar este canceros;
- datorita dimensiunii afecteaza respiratia sau deglutitia;
- nodulul chistic se reface dupa drenaj;
4. Iodul radioactiv poate fi utilizat in distrugerea tesutului tiroidian daca:
- nodulul este benign, dar produce exces de hormoni, cauzand hipertiroidism; daca aceasta situatie apare in timpul sarcinii, tratamentul cu iod radioactiv nu este indicat, fiind recomandata in schimb operatia daca hipertiroidismul nu poate fi controlat prin alte mijloace
- este prezenta gusa multinodulara si nu se poate efectua interventia chirurgicala datorita altor patologii; iodul radioactiv micsoreaza nodulii care interfera cu respiratia sau deglutitia, totusi acestia se pot reface dupa incheierea terapiei.
Tratament de intretinere
In cazul prezentei nodulilor tiroidieni este necesar sa:
- urmati terapia hormonala prescrisa de specialist, la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi si fara a omite nicio administrare;
- consultati medicul specialist daca apar simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia, transpiratiile abundente si scaderea in greutate; uneori hipertiroidismul apare in cursul administrarii hormonilor tiroidieni sau cand un nodul produce exces de hormoni tiroidieni;
- consultati medicul specialist in cazul prezentei simptomelor de hipotiroidism, ca oboseala, senzatia de frig nemotivata si cresterea in greutate; hipotiroidismul poate aparea dupa tratamentul cu iod radioactiv sau postoperator;
- programati controale regulate la specialist; chiar si nodulii benigni trebuie examinati si monitorizati de catre medic.
Tratament in cazul agravarii bolii
Indiferent de schema terapeutica aleasa:
- tratamentul hormonal se administreaza in fiecare zi la aceeasi ora;
- se urmaresc eventualele simptome de hipertiroidism, ca nervozitatea, tahicardia si palpitatiile, transpiratiile abundente si scaderea in greutate; un nodul benign poate produce exces de hormoni tiroidieni cauzand hipertiroidism;la fel ca si tratamentul substitutiv hormonal administrat in doze prea mari;
- se vor urmari simptomele de hipotirodism, ca oboseala, sensibilitatea la frig si cresterea in greutate. Se va anunta specialistul la aparitia acestor simptome, care pot fi date de tratamentul cu iod radioactiv sau de interventia chirurgicala.
Daca nu apar modificari la nivelul nodulului, acesta poate fi mentinut sub observatie. Daca se modifica dimensiunea sau apar alte schimbari, poate fi indicata o alta biopsie, testarea hormonilor tiroidieni sau efectuarea interventiei de excizie a nodulului (tiroidectomie).
Daca este necesara indepartarea partiala sau totala a glandei tiroide in cazul unui cancer tiroidian, se va utiliza iodul radioactiv pentru a distruge orice tesut restant. Specialistul ar putea recomanda si terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant pentru a preveni recurenta nodulilor tiroidieni sau cresterea altor celule canceroase.
Tratament ambulatoriu
Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni si multi nu necesita tratament.
Daca s-a efectuat interventia de excizie a glandei tiroide este important sa:
- se administreze medicatia zilnic la aceeasi ora;
- se administreze doza indicata: in cazul in care ati omis o doza, nu o dublati pe cea de a doua zi;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipertiroidism ca nervozitatea, tahicardia, transpiratii abundente si scaderea in greutate;
- consultati medicul daca prezentati simptome de hipotiroidism ca oboseala, senzatia de frig inexplicabila si cresterea in greutate;
- mentionati medicului sau farmacistului orice alt medicament pe care il luati, pentru a preveni interactiunea cu medicatia pentru tiroida.
Nodulii tiroidieni nu pot fi preveniti. Nu s-a clarificat inca necesitatea testarii regulate a persoanelor fara factori de risc si fara prezenta simptomelor de hipertiroidism. Necesitatea unei testari va fi discutata cu medicul specialist.
Majoritatea cancerelor tiroidiene cresc si disemineaza atat de incet, incat operatia poate fi amanata pentru o scurta perioada de timp, daca aveti un nodul care nu cauzeaza simptome.
Daca alegeti sa amanati interventia, nodulul tiroidian trebuie investigat regulat de un medic endocrinolog. Uneori, nodulii tiroidieni sunt tratati prin terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant cu levotiroxina, pentru a impiedica organismul sa produca acest hormon si pentru a preveni cresterea glandei tiroide. Aceasta terapie este recomandata dacastarea de sanatate a pacientului nu permite interventia chirurgicala.
Optiuni de medicamente
Terapia de supresie a hormonului tiroidostimulant se realizeaza cu:
- levothyroxina sodica sau
- liothyronina sodica.
Supresia hormonului tiroidostimulant poate creste riscul problemelor cardiace sau osoase, mai ales daca aceasta patologie exista anterior.
Daca aveti patologie cardiaca, aceasta terapie poate agrava durerile toracice sau tulburarile de ritm cardiac. De asemenea, creste riscul unui infarct. Daca aveti osteoporoza, supresia hormonala poate agrava demineralizarea oaselor.
De aceea, se vor efectua controale regulate la medicul specialist pentru ajustarea dozelor si prevenirea hipertiroidismului. Daca un nodul este benign, dar produce hormoni in exces, cauzand hipertiroidism, inaintea tratamentului cu iod radioactiv se va utiliza medicatia antitiroidiana.
Tratament chirurgical este indicat in cazul nodulilor tiroidieni:
- maligni (cancerosi);
- suspectati a fi maligni;
- benigni, dar suficient de mari pentru a afecta respiratia si deglutitia;
- care apar la o persoana cu istoric de iradiere in zona capului, gatului sau toracelui, deoarece riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este mai mare.
Bibliografie: uptodate.com
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Glanda tiroida
- Glanda tiroida si preconceptia
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament
- Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bol ...
- Descopera cele mai des intalnite afectiuni ale glandei tiroide din timpul sa ...
- Cancerul tiroidian la copii
- Alimentatia in hipotiroidism
- Hipertiroidismul