Gambe si picioare umflate pe timpul verii? Afla cauzele posibile
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Clinica: Spitalul judetean Arad
Generalitati
SusIn zilele toride de vara, la temperaturi inalte, organismul reactioneaza in diferite moduri. Pe vreme calduroasa, anumite parti ale corpului retin apa in exces si se umfla. Din cauza gravitatiei, umflarea este mai evidenta la nivelul partii inferioare a picioarelor: gamba, glezna si talpa. Chiar daca aceasta manifestare este temporara, picioarele umflate pot crea disconfort pe timpul verii. Din fericire, exista cateva modalitati de a reduce acest inconvenient.
Umflarea picioarelor, talpii sau gleznei, fara ca aceasta sa fie asociata cu durerea, poarta denumirea de edem periferic. Atunci cand umflarea are loc, mai ales in conditii de caldura, poarta denumirea de edem de caldura. Acest tip de edem apare in mod special atunci cand din pricina caldurii vasele de sange se dilata, iar persoana in cauza mentine mult timp pozitiile stand in picioare sau in sezut. Rezultatul este retentia de lichid in zona membrelor inferioare.
Cuprins articol
Factori de risc si modalitati de prevenire
SusEdemul periferic este des intalnit si este, de cele mai multe ori, mai degraba un aspect inconfortabil, decat o stare grava de sanatate. Anumite persoane, cum sunt: varstnicii, femeile gravide, cele aflate in perioada menstruatiei, supraponderalii, sunt mai predispusi sa experimenteze aceasta conditie. Acestia pot lua masuri de precautie suplimentare pentru a preveni aparita edemului pe perioada verii.
Modalitati de prevenire
Pentru a preintampina edemul declansat de vremea calda, se va incerca evitarea temperaturilor inalte, cat mai mult posibil.
Mentinerea unor valori scazute la nivelul corpului va reduce vasodilatatia, si prin acest mod si senzatia de presiune de la nivelul picioarelor. La fel de important este sa se evite ortostatismul prelungit sau persistenta pozitiei stand in sezut. Imobilitatea cauzeaza acumularea de lichid in zona gambelor, gleznelor si talpilor.
In cazul in care o persoana trebuie a sa faca un drum lung cu masina, trenul sau avionul si este nevoita sa stea o perioada indelungata, pe scaun, in aceeasi pozitie, important este, atunci cand poate, sa isi schimbe pozitia sau sa faca scurte plimbari. Daca mersul pe jos nu este posibil se vor misca picioarele sau se vor ridica de la sol cativa centimetrii.
De asemenea, consumul de sare predispune la retentia de apa. De aceea, se va limita aportul de sare, mai ales pe vremea calda pentru pastrarea unui echilibru sanatos al sanatatii organismului.
Modalitati de ameliorare
Umflarea picioarelor poate fi ameliorata chiar si prin masuri care pot fi aplicate la domiciliu.
Deoarece ortostatismul indelungat este una dintre cauzele care determina aparitia edemului in perioadele calduroase, evitarea acestuia impiedica umflarea picioarelor. De asemenea, ridicarea picioarelor de la pamant contracareaza efectele gravitatiei si normalizeaza fluxul fluidelor.
Exercitiile fizice ajuta inima sa pompeze lichidele care in lipsa activitatii fizice, s-ar fi acumulat in zona membrelor inferioare. Mersul pe jos dar si alte miscari simple care implica picioarele pot estompa umflarea acestora. De asemenea, ciorapii medicinali care au rol de sustinere, pot reduce simptomul.
Cand este necesar sa se trateze edemul periferic
Desi edemul este un simptom des intalnit, acesta poate fi, uneori, semnul unei afectiuni mai grave.
O persoana ar trebui sa solicite asistenta medicala atunci cand alaturi de picioarele umflate apare si febra, oliguria (diminuarea cantitatii de urina), a suferit in trecut sau manifesta in prezent boli hepatice.
O femeie insarcinata trebuie sa anunte medicul daca edemele apar brusc sau se agraveaza.
In plus, oricine ar trebui sa apeleze serviciul medical de urgenta in cazul in care masurile luate la domiciliu nu reduc deloc tumefierea, dar mai ales in cazul in care acestor manifestari se asociaza dificultatile de respiratie sau durerile in piept.
Cauze
SusEdemul periferic este rezultatul retentiei anormale de lichid in tesuturile si muschii picioarelor. Gravitatia contribuie in mod natural la concentrarea apei in partea inferioara a organsimului, iar ortostatismul amplifica efectele gravitatiei, rezultand tumefierea gambelor, gleznelor si a talpilor.
Edemul poate sa apara si ca urmare a unei obstructii, a unor leziuni sau presiuni existente in vasele capilare, fapt ce forteaza fluidele sa se scurga in spatiul interstitial - iar efectul este umflarea.
Insuficienta venoasa cronica
In mod normal, inima pompeaza sange suficient pentru celulele si sistemele majore ale organismului prin intermediul arterelor. In cazul edemelor, este pompat insuficient oxigen de la extremitati catre plamani si inima. Pentru a stimula circulatia sangelui din zona extremeitatilor catre inima, muschii gambelor si ceilalti muschi ai picioarelor se contracta si imping sangele in sus. In plus, venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valve care se deschid intr-o singura directie si care au rolul de a impiedica refluxul de sange care ar putea sa apara din cauza gravitatiei. Asfel, sangele circula intr-o singur directie: de la periferie spre inima. In cazul insuficientei venoase cronice, aceste valve se deterioreaza, permitand sangelui sa se scurga inapoi si sa se acumuleze in tesuturile din zona picioarelor.
Umflarea gambelor si a gleznelor sunt primele semne ale insuficientei venoase cronice.
Insuficienta cardiaca congestiva
Insuficienta cardiaca congestiva este o afectiune a muschilor inimii care sunt slabiti, inima aflandu-se in imposibilitatea de a pompa eficient cantitatea de sange necesara organismului. Afectiunea poate fi cauzata de un atac de cord, de deteriorarea valvelor sau alte boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, inflamatie a muschiului inimii, etc.
Simptomele specifice bolii sunt umflarea gambelor, gleznelor si talpilor, dificultati de respiratie, oboseala si batai rapide si neregulate ale inimii.
Limfedemul
Limfedemul este o afectiune caracterizata prin umflarea mainilor si a picioarelor, cauzata de blocarea sau disfunctia sistemului limfatic. Sistemul limfatic este o parte a sistemului imunitar si este compus din tesuturi, ganglioni si vase limfatice. Vasele limfatice colecteaza limfa din intreg organismul si o varsa in sistemul circulator. Blocarea sau disfunctia sistemului limfatic impiedica drenajul limfei si contribuie la concentrarea acesteia in spatiul interstitial: rezultatul este inflamarea mainilor si a picioarelor.
Remedii la domiciliu
SusUmflarea picioarelor poate fi cauzata de acumularea excesiva de lichid in tesuturi, iar aceasta este, in general nedureroasa; se intalneste in cazul persoanelor mai in varsta, a celor supraponderali, a femeilor insarcinate sau este o consecinta a ortostatismului sau a pozitiei in sezut mentinute tip prelungit.
Simptomul poate indica si afectiuni medicale care au ca reactie retentia excesiva de lichid in organism, cum ar fi unele boli cardiovasculare, hepatice sau insuficienta renala. Alte situatii medicale care ar putea declansa inflamatia picioarelor includ arsurile, muscaturile de insecte, infectii si varicele, dar si administrarea anumitor medicamente.
Remedii la domiciliu:
- Exercitiile fizice - pot reduce umflarea membrelor inferioare.
Prin intermediul acestora, sangele circula in mod firesc de la membrele inferioare catre inima. Chiar si exercitiile care presupun flexarea picioarelor stimuleaza circulatia normala a sangelui.
- Ridicarea picioarelor peste nivelul inimii - are rolul de a favoriza circulatia sangelui spre creier.
- Scaderea in greutate - obezitatea ingreuneaza circulatia sanguina din organism, iar una dintre consecinte va fi umflarea picioarelor. Pierderea in greutate ajuta sangele sa circule mai bine si reduce inflamatia din zona extremitatilor.
- Reducerea aportului de sare din dieta
- Aportul necesar de apa, deshidratarea poate duce la mai multa umflare.
- Purtarea de ciorapi compresivi, la cei cu insuficienta venoasa asigura presiune asupra venelor din picioare pentru a ajuta la mutarea sangelui inapoi spre inima, poate ajuta la reducerea umflaturilor.
- Controlarea dietei- Unele alimente sunt diuretice naturale si pot ameliora retentia de lichide. Alimentele care au acest efect includ legumele cu funze verzi precum spanacul si salata, verde, fasolea verde, sparanghelul,dovleacul, ceapa, ananasul, lamaile.
- Aplicatiile cu otet - prin alternare, una calda, alta rece reprezinta o alternativa de tratament pentru umflarea picioarelor.
In acest scop se vor amesteca doua parti egale de apa si otet pe un prosop, care se va aseza in jurul picioarelor timp de cinci minute. Procesul se va repeta de trei ori.
- Melasa si seminte de anason - adaugate in apa.
Se vor fierbe 250 ml apa, 1/2 lingura melasa si 1 lingura de anason pana cand va ramane doar jumatate din amestec. Acesta compozitie bauta in trei-patru reprize pe zi, poate diminua umflarea picioarelor, in conditiile in care aceasta nu este declansata de o boala cronica. Tratamentul este eficient inclusiv in cazul femeilor insarcinate care sufera de acest inconvenient.
Exercitii fizice pentru gleznele umflate
Sus
Gleznele umflate sunt, cel mai frecvent, rezultatul unei traume (entorsa, de exemplu) sau a retentiei de lichide din partea inferioara a organismului (limfedem, consum de sodiu, ortostatism prelungit, etc.). Printre exercitiile fizice care pot ameliora aceasta problema pot fi incluse urmatoarele:
Pregatirea pentru exercitiile fizice
Deseori cand o persoana se confrunta cu umflarea gleznelor, mai ales din cauza durerii, ar putea sa evite efortul fizic. Totusi, daca medicul recomanda repausul si odihna (cu este in cazul entorsei), se va cere sfatul acestuia inainte de a incepe activitatea fizica, iar antrenamentul va incepe treptat.
Exista mai multe tipuri de miscari care ar putea fi utile:
- Exercitiile fizice ele care mentin flexibilitatea articulatiilor si previn rigiditatea gleznelor.
Acestea presupun aplecari si rotatii. Se va ridica de la sol calcaiul cat de mult se poate, stand pe varfurile picioarelor. Apoi se vor tine talpile pe podea, se va sta pe calcaie si se vor ridica varfurile cat mai sus. Stand pe scaun, se vor roti gleznele, in cercuri mici, in sensul acelor de ceasornic si apoi in sensul invers acelor de ceasornic, incet, pentru a se evita durerea.
- Mersul pe jos este un exercitiu excelent pentru gleznele umflate din cauza retentiei de lichid. Pe masura ce o persoana merge pe jos, miscarea picioarelor determina normalizarea circulatiei fluidelor si a functiei sistemului limfatic. Medicul poate recomanda ca pacientul sa inceapa, intr-o prima etapa sa se plimbe pe jos, pe distante scurte, iar apoi sa extinda timpul alocat plimbarilor.
- Tonifiere si intinderi
Exercitiile pentru tonifiere si stretchingul previn retentia de lichide, iar gleznele devin mai rezistente si puternice. Acest lucru se poate face prin intinderea muschilor gambei fie in pozitie sezanda fie in picioare. Stand pe scaun se va infasura un prosop de jur imprejurul gleznei piciorului. Se va trage de capetele prosopului, tinand piciorul intins in fata, iar degetele de la picioare vor fi indreptate in sus. Un alt exercitiu presupune incordarea muschilor gambei in timpul urcarii scarilor pe varfurile degetelor si coborarea scarilor pe calcaie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -