Clickmed
programare rapida la medic

Vestibulita nazala

Actualizat la data de: 28 Martie 2024

Ce este vestibulita nazala

Sus
Vestibulita nazala

Vestibulita nazala este o infectie a vestibulului nazal, acea portiune anterioara a nasului ce se deschide prin narine. Apare frecvent asociata unor alte infectii precum foliculita nazala. Vestibulul nazal este portiunea vizibila din interiorul nasului, ce contine foliculii de par si este impartit de catre septul nazal in doua jumatati: stanga si dreapta.

De cele mai multe ori, vestibulita este usor de tratat si nu este o cauza de ingrijorare, fiind o afectiune comuna in populatie. In cazurile severe insa, infectia se poate raspandi la nivelul nasului. Consecinta severa este raspandirea infectiei, prin intermediul venelor nasului, pana la structurile cerebrale. Aceasta forma severa este insa rara.

Cuprins articol

  1. Ce este vestibulita nazala
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Factori de risc
  5. Riscuri si complicatii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Prognostic
  10. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Simptomele intalnite in vestibulita nazala includ:
• Afte sau leziuni mici la nivelul narinelor
• Durere intensa in interiorul vestibulului
• Tumefiere si discoloratie a mucoasei nazale
• Mancarime sau hemoragie in interiorul nasului (epistaxis)
• Cruste galbui formate in vestibul, in special in jurul septului nazal

Cauze

Sus

Vestibulita nazala este de cele mai multe ori o infectie bacteriana, cauzata de Stafilococ, acesta fiind un agent microbian frecvent incriminat in infectiile cutanate.

Factorii declansatori ai infectiei includ:
• Suflarea excesiva a nasului
• Pensarea firelor de par din vestibul
• Piercing-urile nazale sau orice accesoriu nefiresc la acest nivel
• Corpii straini nazali, mai frecventi in cazul copiilor

Vestibulita nazala poate aparea si ca o complicatie a:
• Infectiilor virale precum raceala comuna sau herpes
• Alergiilor ce evolueaza cu rinoree persistenta
• Altor infectii de tract respirator superior

Desi este o infectie, vestibulita nazala nu este contagioasa. Bacteria sau virusul cauzator se pot raspandi la alte persoane prin contact fizic, insa persoana contaminata nu va dezvolta neaparat vestibulita nazala, ci posibil o alta infectie cutanata.

Factori de risc

Sus

Sunteti mai predispus la a dezvolta vestibulita nazala daca aveti una sau mai multe dintre:
Boala autoimuna
• Diabet zaharat
• Cancer

Riscuri si complicatii

Sus

Posibilele complicatii ce pot aparea in urma vestibulitei nazale, in special atunci cand nu este tratata, sunt:

• Celulita. Celulita este infectia bacteriana a pielii si a tesutului subcutanat. Aceasta poate aparea prin raspandirea infectiei intranazale catre aripioarele nazale si pielea fetei. In lipsa tratamentului, celulita devine severa si cu risc mare de raspandire

• Abcesul nazal. Vestibulita se poate ,,aduna’’ intr-o infectie localizata numita abces, un pachetel de puroi localizat la nivelul vestibulului nazal.

Tromboza de sinus cavernos. Atunci cand bacteriile ce au colonizat mucoasa nazala se raspandesc in sistemul venos nazal, acestea pot ajunge pana in sinusul cavernos, unde formeaza un tromb. Sinusul cavernos este un loc de drenaj venos situat la baza creierului, iar tromboza sa este o patologie acuta, amenintatoare de viata ce necesita tratament de urgenta.

• Encefalita. Folosind acelasi mod de raspandire bacteriana, prin intermediul venelor, infectia poate ajunge la nivel cerebral.

Diagnostic

Sus

Medicul poate diagnostica cu usurinta vestibulita nazala, in timpul unei investigatii locale. De cele mai multe ori nu este nevoie de un consult specializat ORL pentru a se stabili diagnosticul, ci doar pentru a se evalua complicatiile eventual prezente.

Tratament

Sus

Fiind vorba de o infectie bacteriana de cele mai multe ori, medicii trateaza in mod uzual vestibulita cu antibiotic. Acestea pot fi topice, aplicate direct in vestibulul nazal, orale sau intravenoase, in functie de severitatea afectiunii.

Abcesul nazal are nevoie si de drenaj chirurgical. Se pot prescrie si medicamente simptomatice, precum analgezicele pentru a ameliora durerea, solutiile topice hidratante pentru a repara mucoasa nazala.

Majoritatea pacientilor se simt mai bine la doar cateva zile dupa inceperea tratamentului medicamentos. Tineti insa minte ca tratamentul antibiotic se administreaza obligatoriu pana la final, chiar daca simptomele se amelioreaza din primele zile.

In cazul opririi administrarii antibioticelor prea repede, bacteria va prolifera din nou, aparand rezistenta la antibiotic.

Preventie

Sus

Infectiile cu Stafilococ nu pot fi intotdeauna prevenite, fiind o bacterie foarte comuna, prezenta inclusiv pe suprafata pielii in mod natural.

Va puteti insa reduce riscul de infectii si implicit de vestibulita nazala, prin respectarea catorva masuri:
• Spalati-va des pe maini, in special inainte sa va atingeti fata
• Evitati suflarea excesiva a nasului, pe cat posibil
• Nu spargeti cosurile sau leziunile de la nivelul nasului
• Nu pensati firele de par de la nivelul vestibulului nazal
• Nu va administrati tratament antibiotic fara recomandarea medicului, pentru a preveni recidivele de vestibulita nazala

Prognostic

Sus

In prezenta tratamentului potrivit, majoritatea pacientilor cu vestibulita nazala se recupereaza repede, iar prognosticul este unul bun. In unele cazuri insa, simptomele se pot inrautati.

Daca dezvoltati febra, dureri de cap severe sau semne de inflamatie la nivelul nasului, apelati la medicul dumneavoastra oricand pe parcursul tratamentului. Poate fi nevoie de modificarea antibioterapiei pentru a opri infectia.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Pentru a reduce riscul de complicatii, este ideal sa mergeti la medicul de familie de la primele simptome ale vestibulitei. Daca primiti deja tratament pentru vestibulita nazala, insa apar semne ingrijoratoare sau nu se amelioreaza cele anterioare, apelati la medic. Urmariti in special febra sau semnele inflamatorii (roseata, tumefiere, caldura la nivelul nasului).

Trebuie sa aveti in vedere ca orice intarziere a tratamentului creste riscul de complicatii severe precum celulita si tromboza de sinus cavernos.

Daca aveti o recidiva a infectiei, mergeti la medic, ci nu incercati sa va auto-tratati acasa. Vestibulita nazala recidivanta necesita investigatii suplimentare si posibil un tratament diferit, mai puternic.

Concluzie

Sus

Vestibulita nazala reprezinta infectia portiunii anterioare a cavitatilor nazale, fiind de cele mai multe ori o infectie bacteriana stafilococica. Tratamentul este eficient si prognosticul bun atunci cand afectiunea este diagnosticata si tratata precoce, insa complicatiile pot fi foarte severe, in lipsa atentiei medicale corespunzatoare. Asigurati-va ca mergeti la medic atunci cand observati primele semne si simptome de vestibulita nazala.

Bibliografie
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-nasal-vestibulitis
https://www.verywellhealth.com/nasal-vestibulitis-7106753


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate