Clickmed
programare rapida la medic

Importanta protezarii auditive bilaterale

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024
Importanta protezarii auditive bilaterale

Protezarea bilaterala auditiva se refera la utilizarea a doua aparate auditive, unul in fiecare ureche, pentru a imbunatati capacitatea de a auzi a unei persoane cu hipoacuzie bilaterala. In acest demers, este importanta testarea auditiva completa (audiograma) si proba cu aparatele auditive.

Iata cateva aspecte importante ale protezarii bilaterale auditive pentru pacientii care vin in cabinetele Clarfon:

1. Imbunatatirea perceptiei spatiale: Cu doua proteze auditive, pacientii au capacitatea de a percepe directia de provenienta a sunetelor, ceea ce contribuie la o perceptie spatiala mai buna. Acest aspect este esential pentru siguranta personala, de exemplu, pentru a localiza sursele de zgomote sau pentru a identifica semnalele de avertizare de urgenta.

2. Mentinerea echilibrului auditiv: Cu protezarea bilaterala, pacientii se po bucura de un echilibru autidiv natural. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unei suprasolicitari auditive intr-o ureche si la imbunatatirea confortului auditive general.

3. Cresterea performantei auditive in medii zgomotoase: In medii zgomotoase, aparatele auditive utilizate bilateral pot contribui la reducerea dificultatilor intampinate in intelegerea vorbirii. Folosirea ambelor urechi pentru captarea sunetelor imbunatateste abilitatea de a filtra zgomotele de fond si de a accentua vocea vorbitorului pentru o intelegere mai buna a vorbirii.

4. Adaptabilitate la schimbarile de mediu: Pacientii cu protezare bilaterala sunt mai adaptati la schimbarile de mediu, deoarece au capacitatea auditive echilibrata in ambele urechi. Aceasta adaptabilitate este importanta in situatii diverse, cum ar fi tranzitia intre medii linistite si zgomotoase.

5. Imbunatatirea calitatii vietii sociale: Protezarea bilaterala poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii sociale. O comunicare mai usoara si eficienta in diverse contexte sociale poate duce la o mai mare incredere in sine si la imbunatatirea relatiilor interpersonale.

Asadar, protezarea auditiva bilaterala are o importanta semnificativa in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu un auz deficitar, contribuind la o experienta auditiva mai naturala, eficienta si echilibrata. Este esential ca procesul de protezare sa fie personalizat pentru nevoile individuale ale pacientului.