Clickmed
programare rapida la medic

Neuromul acustic si mentinerea functiei auditive

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2023

Ce este neuromul acustic

Sus
Neuromul acustic si mentinerea functiei auditive

Neuromul acustic, numita si schwannom vestibular, este o tumora non-canceroasa ce apare in jurul nervilor vestibulari. Nervii vestibulari sunt nervi cu rol in echilibru si in auz, acestia conectand urechea interna cu structurile din creier.

Cuprins articol

  1. Ce este neuromul acustic
  2. Cum se manifesta
  3. Prevalenta
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Riscuri si complicatii
  9. Reabilitare
  10. Preventie
  11. Prognostic
  12. Concluzie
  13. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Neuromul acustic este o tumora benigna, ceea ce inseamna ca nu este cancer si nu se raspandeste in alte regiuni din organism. Poate insa cauza probleme prin extinderea locala si presiunea exercitata asupra structurilor din vecinatate. Cresterea este lenta, uneori pe parcursul a mai multor ani de zile.

Principala consecinta pe care o are neuromul acustic asupra organismului este afectarea echilibrului si a capacitatii de auz, de regula unilateral.

Prevalenta

Sus

Neuromul acustic este considerat o tumora rara, afectand 1 la 100.000 de persoane anual. Neuromul acustic unilateral reprezinta 8% din totalul tumorilor de la nivelul cutiei craniene. Nu exista diferenta intre sexe, afectand femeile si barbatii in mod egal.

In ceea ce priveste varsta la care apar, neuroamele acustice sunt mai frecvente la pacientii in varsta de peste 65 de ani.

Cauze

Sus

Cercetatorii nu au descoperit inca o cauza exacta a dezvoltarii neuroamelor acustice. In majoritatea timpului, tumorile apar sporadic, spontan, fara sa existe un istoric familial sau prezenta unor factori de risc.

Semne si simptome

Sus

Cel mai comun simptom dat de aceasta tumora este pierderea auzului la o ureche. Acesta apare la 90% dintre pacientii cu neurom acustic.

Alte simptome ce pot aparea in stadiile initiale ale bolii includ:

• Sunet continuu auzit cu o ureche (tinnitus)
• Pierderea echilibrului
• Senzatie continua de vertij

Pe masura ce tumora creste in dimensiuni, aceasta pune presiune pe alti nervi si structuri din vecinatate, producand simptome precum:

Vedere dubla sau neclara
• Amortire faciala, slabiciune musculara faciala, spasme sau durere faciala
• Modificari ale gustului
• Dureri de cap
• Dificultati de inghitire
• Greata si varsaturi

Simptomele neuromului acustic se intalnesc si in alte patologii ale urechii. Acest lucru face ca neuromul acustic sa devina dificil de diagnosticat, fiind deseori un diagnostic de excludere.

Diagnostic

Sus

Medicul specialist ORL este cel ce se ocupa de diagnosticul si tratamentul unei astfel de tumori. Acesta va va pune cateva intrebari cu privire la simptome si va efectua un examen local al urechii. Puteti trece prin cateva teste functionale pentru auz si echilibru, pana la stabilirea diagnosticului final.

Aceste teste includ:
• Audiograma, care evalueaza functia auditiva
• Electronistagmografia, care testeaza echilibrul si miscarile oculare
• Examinari RMN si CT, pentru a localiza si caracteriza tumora

Tratament

Sus

Planul de tratament se alege in functie de marimea si extinderea tumorii, consecintele asupra altor structuri si starea generala de sanatate a pacientului.

Optiunile de tratament includ:

• Monitorizare. Daca tumora este mica, fara crestere activa si fara sa produca simptome, medicul va recomanda strict monitorizarea acesteia pentru o perioada. Veti face teste RMN periodice, pentru a urmari cresterea tumorii. Daca aceasta creste si devine simptomatica, medicul va trece la un tratament activ.

• Proceduri radiologice. In cazul tumorilor mici si medii, radiologia interventionala este tehnica prin care acestea pot fi tratate. Veti primi doze de radioterapie tintita, livrata direct in tumora.

• Microchirurgie. Aceasta este folosita in tratamentul tumorilor mai mari, utilizand instrumente speciale pentru chirurgia unor regiuni delicate, cu precizie superioara. Scopul este de a prezerva nervul auditiv si functia auditiva, pe cat posibil

Tratamentul chirurgical al neuromului acustic este o provocare in medicina moderna, intrucat o mare parte dintre tumori inglobeaza nervul auditiv, acesta fiind dificil de salvat. Este insa uneori singura optiune de tratament posibila.

Dupa interventia chirurgicala, pacientii raman internati in spital pentru cateva zile, timp in care vor fi monitorizati si evaluati.
Functiile auditiva si vestibulara vor fi evaluate si ulterior, la consulturi regulate, prin teste functionale si imagistice.

Riscuri si complicatii

Sus

Complicatiile pot aparea cel mai frecvent in urma unei interventii chirurgicale pentru neuromul acustic. Echipa medicala va discuta aceste riscuri cu dumneavoastra, inainte de operatie.

Riscurile sunt:
• Pierderea auzului la o ureche, post-operator
• Recidiva tumorala
• Tinnitus
• Pierderi de lichid cefalorahidian
• Infectie la locul inciziei, cu risc de meningita
• Ameteala, probleme de echilibru, dureri de cap in primele zile post-operator
• Nerv facial slabit, cu paralizie faciala temporara sau permanenta
• Tulburari oftalmologice (vedere dubla, glob ocular uscat)
• Tulburari de gust, dificultati de inghitire, gura uscata

De multe ori insa, beneficiile operatiei depasesc eventualele riscuri, medicul recomandand efectuarea interventiei.

Reabilitare

Sus

Unii pacienti vor avea nevoie de reabilitare in urma unei interventii chirurgicale pentru neurom acustic. Reabilitarea vestibulara se face cu ajutorul unor specialisti si ajuta la imbunatatirea echilibrului si la reducerea vertijului dupa operatie. Aceasta functioneaza prin antrenarea sistemului nervos central compensand usoara alterare a nervilor din sistemul nervos periferic.

Preventie

Sus

Neuromul acustic nu poate fi prevenit, intrucat nu este influentat de factori externi. Va puteti insa reduce riscul de complicatii prin monitorizarea atenta a simptomelor si consulturile regulate la medic. Cu cat este identificat si tratat mai devreme, cu atat sansele de prezervare a auzului sunt mai mari.

Prognostic

Sus

Exista o oarecare sansa de recurenta a neuromului acustic, chiar si dupa tratamentul chirurgical. Prin monitorizarea atenta insa, medicul va detecta la timp orice crestere tumorala noua.

In ceea ce priveste pastrarea auzului dupa tratamentul tumorii, exista sanse variabile, ce nu pot fi intotdeauna influentate. Unii pacienti isi vor recapata functia auditiva complet, altii partial, iar altii o vor pierde in urma operatiei. Medicul va recomanda dispozitive speciale care sa va ajute sa va recapatati auzul, precum si tehnici de reabilitare si suport.

Concluzie

Sus

Neuromul acustic este o tumora benigna ce se dezvolta in imediata vecinatate a nervului acustic si vestibular.
In functie de dimensiune, aceasta impune probleme de echilibru si de auz si necesita deseori tratament.

Daca tumora creste mult, interventia chirurgicala este necesara, iar complicatiile si efectele post-operatorii nu sunt de neglijat.
Prin consultul precoce la medic, de la aparitia primelor simptome, poate fi evitata avansarea bolii si consecintele nedorite precum pierderea auzului.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acoustic-neuroma/symptoms-causes/syc-20356127

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16400-acoustic-neuroma


Medici specialisti ORL

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate