Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Un nou test poate sa prevada recurenta pietrelor la rinichi

Actualizat la data de: 11 August 2014
Un nou test poate sa prevada recurenta pietrelor la rinichi

Medicii clinicii Mayo din SUA au reusit sa dezvolte un nou test care poate sa prevada masura in care pietrele la rinichi vor recidiva in cazul pacientilor tratati de calculi renali. Acuratetea instrumentului este ridicata si permite inceperea unui tratament preventiv, in cazul iminentei formarii de noi pietre la nivelul rinichilor.

Testul este, de fapt, un chestionar ce cuprinde 11 intrebari menite sa masoare gradul de risc al unui pacient de a dezvolta calculi renali in urmatorii doi, cinci sau zece ani. Caracteristicile asociate cu riscul crescut sunt varsta tanara, sexul masculin, rasa caucaziana, istoricul familial, hematuria (sangele in urina), un calcul renal constituit din acid uric deja tratat etc.

Chestionarul a fost realizat pe baza datelor culese de la 2200 de adulti care au fost diagnosticati cu pietre la rinichi intre anii 1984 si 2003. Peste 700 dintre acestia au prezentat o recidiva a calculilor renali pana in anul 2012.

Specialistii clinicii Mayo spun ca acest test este foarte util in formularea de recomandari medicale corecte privind dieta si medicatia care ar putea sa previna eficient recidiva pietrelor la rinichi. Chestionarul a fost publicat pe data de 7 august a.c., in "Journal of the American Society of Nephrology".


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate