Ephedrine sulfate , capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Ephedrine sulfate , capsule

Actiune terapeutica
Simpatomimetic. Elibereaza norepinefrina din depozitele sinaptice. Prezinta efecte directe asupra receptorilor alfa, beta-1 si beta-2, determinand cresterea TA prin constrictie arteriolara si stimulare cardiaca, bronhodilatatie, relaxarea musculaturii netede a gastrointestinale, decongestionare nazala, midriaza si cresterea tonusului trigonului vezical si a sfincterului vezical. Poate creste, de asemenea, tonusul musculaturii scheletice, in special la pacientii cu miastenia gravis. Prezinta efecte SNC semnificative inclusiv stimularea cortexului cerebral si a centrilor subcorticali. Este stimulata glicogenoliza hepatica, dar comparativ cu epinefrina, intr-o masura mai mica. Este mai stabila si prezinta durata de actiune mai mare decat a epinefrinei. Dupa administrare parenterala, se absoarbe complet si rapid. Debut, intramuscular: 10-20 min; peroral: 15-60 min; subcutanat: > 20 min. Durata, intramuscular subcutanat 30-60 min; peroral: 3-5 h. Este excretata in mare parte nemodificata prin urina.

Indicatii
Peroral: Ameliorarea temporara a dispneei, senzatiei de constrictie toracica si wheezing-ului determinate de astmul bronsic.
Parenteral : Manifestari alergice, inclusiv astm bronsic. Vasopresor in soc.
Intranazal: congestie nazala determinata de virozele comune, febra alergica sau alte alergii ale tractului respirator superior. congestie nazala asociata sinuzitei. Favorizarea drenajului nazal sau sinusal.

Mod de administrare

Capsule. astm bronsic, decongestionant nazal sistemicadulti si copii cu varsta mai mare de 12 ani :12,5-25 mg la fiecare 4 h, fara a depasi 150 mg in 24 h.
- copii, mai mici de 12 ani consultati furnizorul.
Subcutanat, intramuscular, intravenos lent.
Astm bronsic - Adulti :25-50 mg subcutanat sau intramuscular; sau 5-25 mg administrate lent intravenos, repetat la fiecare 5-10 min, daca este necesar.
- Copii :0,5-0,75 mg/kg (16,7-25 mg/m2)                                                     
Vasopresor - Adulti: 25-50 mg (IM sau SC) sau 5-25 mg (prin administrare IV lenta) repetate la intervale de 5-10 min, daca este necesar. Absorbtia dupa administrarea IM este mai rapida decat cea dupa administrarea SC.
- Pediatric (IM): 16,7 mg/m2 la fiecare 4-6 h.
Spray nazal (0,25%). decongestionant nazal. adulti si copii cu varsta mai mare de 12 ani : 2-3 pufuri in fiecare nara la intervale mai mari de 4 h. Nu utilizati topic mai mult de 3 sau 4 zile consecutive. Nu administrati medicamentul copiilor sub 12 ani, decat daca este indicat de catre producator.

Contraindicatii

Glaucom cu unghi Inchis, anestezia cu ciclopropan sau halotan, tirotoxicoza, diabet, obstetrical atunci cand TA materna este mai mare de 130/80. Lactatia.

Precautii
Pacientii varstnici pot prezenta risc crescut de dezvoltare a hipertrofiei de prostata. Poate determina hipertensiune, exprimata prin hemoragie intracraniana sau dureri anginoase la pacientii cu insuficienta coronariana sau boala cardiaca ischemica. Poate dezvolta toleranta; totusi, Intreruperea temporara a terapiei restabileste raspunsul initial la medicament. Se pot administra 10 mg IV nediluat timp de cel putin 1 min. Utilizati doar solutiile clare si aruncati orice cantitate de solutie nefolosita In terapia IV. Nu expuneti medicamentul la lumina, deoarece este supus oxidarii.
Observatii pentru pacient – familie: Anuntati medicul daca nu se observa ameliorarea simptomelor si se asociaza dureri toracice, ameteli sau palpitatii. Anuntati daca exista puls neregulat sau crescut. Barbatii trebuie sa anunte orice dificultate sau durere aparuta in timpul mictiunii; medicamentul poate induce retentia de urina. Anuntati orice semn de depresie, pierdere a interesului pentru propria persoana sau prezenta insomniei, a anorexiei. Evitati consumul de alcool si medicamente FR.
Evaluarea si controlul terapiei: Evaluati statusul mental si functia pulmonara; monitorizati ECG si SV. Daca este administrat pentru hipotensiune, monitorizati TA pana la stabilizare. Daca este utilizat timp Indelungat, evaluati rezistenta la medicament. Opriti medicatia timp de 3-4 zile, apoi reluati pentru a obtine din nou raspuns terapeutic.

Interactiuni medicamentoase

Blocanti alfa-adrenergici. Antagonizeaza efectele vasoconstrictoare si hipertensive ale efedrinei.
Dexametazona. Scad efectele dexametazonei .
Diuretice. Diureticele scad raspunsul la simpatomimetice.
Furazolidona. Cresc efectele presoare, astfel incat sunt posibile crize hipertensive si hemoragie intracraniana
Guanetidina. Scad efectele guanetidinei datorita deplasarii ei din locul de actiune.
Halotan. Aritmii severe datorita sensibilizii miocardului de catre halotan la simpatomimetice.
Inhibitori MAO. Cresc efectele presoare, astfel Incat sunt posibile crize hipertensive si hemoragie intracraniana.
Metildopa. Efectele efedrinei scad la pacientii tratati cu metildopa.
Medicamente ocitocice. Hipertensiune persistenta severa.

Reactii adverse
Sistemul nervos central: nervozitate, tremor, confuzie, delir, halucinatii. Anxietatea si nervozitatea apar dupa utilizare prelungita.
Cardiovasculare: durere precordiala; dozele excesive pot determina hipertensiune suficient de importanta pentru a provoca hemoragie cerebrala.
Genito-urinare: mictiuni dificile si dureroase, retentie urinara la barbatii cu afectiuni ale prostatei.
Diverse: paloare, dispnee, reactii de hipersensibilitate.
Abuz: abuzul prelungit poate determina stare anxioasa, inclusiv simptome de schizofrenie paranoida, tahicardie, nutritie si igiena deficitara, pupile dilatate, transpiratii reci si febra.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • 30 de capsule CADOU in produsul natural MSM, pentru sanatatea sistemului osteo-articular 30 de capsule CADOU in produsul...

  In perioada 01 ianuarie – 31 martie 2011 , primesti 30 de capsule CADOU la achizitionarea produsului natural MSM. Fiecare flacon contine acum 120 de capsule in loc de 90! MSM de la Secom este un produs 100% natural, cu actiune eficienta in reducerea...citeste mai mult

 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • 5 agenti de slabire intr-o capsula. Slabire la puterea 5. 5 agenti de slabire intr-o capsula....

  Daca suferiti din cauza kilogramelor in plus si, orice ati face, nu mai reusiti sa scapati de ele, inseamna ca organismul dvs. a devenit rezistent la slabire! Astfel, orice procedeu de slabire ati incerca, acesta nu va actiona decat asupra unei singure cauze...citeste mai mult

 • O capsula mica pentru sanatate si frumusete la superlativ O capsula mica pentru sanatate si...

  Prea putini dintre noi iau in seama avertismentele privind pericolul de a face diabet, boala care conduce si la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare, afectarea memoriei si chiar dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, in special de colon si de pancreas. In...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter